Gironella serà l'escenari de l’elecció de la Pubilla i l’Hereu de Catalunya 2018

La vila preveu acollir més d'una cinquantena de candidats a les màximes figures del pubillatge

11 d'octubre del 2018
Actualitzat el 12 d'octubre a les 12:33h
Gil Vilarrassa i Lluís Vall a Gironella.
Gil Vilarrassa i Lluís Vall a Gironella. | Pilar Màrquez Ambròs
Gironella serà la seu, el cap de setmana del 19, 20 i 21 d'octubre, de l'acte de proclamació de la Pubilla i l'Hereu de Catalunya 2018. L'alcalde de Gironella, David Font, ho ha explicat aquesta tarda, acompanyat del president del Foment de les Tradicions Catalanes, Gil Vilarrassa, i del regidor local de Cultura, Lluís Vall. Font ha indicat que aquesta és la segona vegada que la vila acull aquest esdeveniment, que va fer-se també a Gironella el 2008, tot just fa deu anys. 

La vila serà l'escenari de l'elecció de la Pubilla i l'Hereu de Catalunya un any on s'ha quedat sense la figura de l'hereu per falta de candidats, però en què en canvi ha donat un pas important per fer planter amb la implantació de les figures de la Pubilleta i l'Hereuet. "El Foment de les Tradicions Catalanes ha escollit la vila de Gironella i nosaltres ho veiem com una oportunitat per donar a conèixer no tan sols el municipi, sinó també la comarca del Berguedà, amb una tradició que intenta mantenir les arrels vinculats amb la joventut i els valors que això implica", ha dit Font. L'alcalde ha recordat que fa 25 anys que Gironella té Pubilla, i que va incorporar la figura de l'Hereu l'any 2000. 

La vila preveu acollir més d'una cinquantena de candidats a Pubilla i Hereu, xifra de candidats que a hores d'ara ja estan inscrits, i celebrarà tot un seguit d'activitats complementàries al voltant del món del pubillatge. S'espera, en total, la presència de més d'una trentena de municipis catalans. "És una oportunitat per fer cultura i país", ha afegit Font. Gil Vilarrassa ha elogiat "la il·lusió i l'empenta" que ha posat l'Ajuntament de Gironella a l'hora d'acollir aquesta tradició, considerada la Festa Major del Pubillatge. "Ens dona tranquil·litat fer-ho aquí, perquè sabem que és una vila que coneix aquesta tradició, que fa 25 anys que guarda, és garantia d'èxit. 

El regidor de Cultura ha vaticinat que seran dies molt intensos pel municipi, "per la coordinació que fa falta" en un esdeveniment que "tindrà a més de 200 persones pernoctant a la comarca del Berguedà". L'alcalde ha expressat que, més enllà, dels candidats, aquests joves arribaran a la vila acompanyats dels seus familiars, el que convertirà la cita en una oportunitat per promoure els atractius i l'oferta del Berguedà quant a turisme i restauració. "Esperem que aquesta aturada que faci tota aquesta gent a Gironella, no sigui l'última, sinó la primera de moltes", ha valorat Font. 

La proclamació oficial, de la Pubilla, l'Hereu, les Dames i els Fadrins de Catalunya, serà diumenge 21 a tres quarts de 12 del matí, però la festa al voltant d'aquesta proclama començarà divendres 19. Així, a les 6 de la tarda de divendres, hi haurà ja la rebuda del pubillatge, a l'Institut Pere Fontdevila, i a les 8 del vespre, el comiat informal de la Pubilla, l'Hereu, les Dames i els Fadrins de Catalunya 2017, en un acte de caire més íntim per part de les persones que formen part de la comitiva del pubillatge.  

Comiat dels representants de 2017

El dissabte 20 serà el dia en el qual hi haurà els exàmens escrits. Després de les avaluacions, amb proves que han de decidir l'Hereu i la Pubilla, així com les Dames i els Fadrins, que es reparteixen per demarcació territorial, hi haurà un dinar de treball, on s'avalua el comportament a taula dels candidats, la inauguració del mural del Pubillatge al passatge de l'Almorratxa, i en acabat, sopar de gala. "És un sopar que fa molta il·lusió als nois i noies que acomiaden els títols", ha remarcat Vall. "Coincideix que s'acomiaden l'Hereu de Catalunya 2017, que és de la Valldan, Èric Parcerisa, i la Pubilla i l'Hereu de les comarques barcelonines, Oriol Riba i Mireia Roca, que són de Gironella", ha expressat David Font.

El 2008, quan la vila va acollir l'acte, ja s'acomiadava també l'Hereu i la Pubilla de Catalunya 2007, que eren de Gironella i Puig-reig.

Diumenge, un cop finalitzada la proclamació 2018 pròpiament dita, hi haurà també dinar de cloenda al pavelló. I al matí cercavila de tot el pubillatge. "Una de les qüestions que Foment de les Tradicions ha començat a treballar és que l'escrutini es fa davant del Jutge de Pau del poble, de manera que queda custodiat i s'eviten filtracions", ha apuntat Lluís Vall. 

Tota vila que acull el pubillatge inaugura una placa commemorativa. Gironella ja la té des de 2008, de manera que s'ha optat perquè sigui un mural allò que es descobreixi. El mural complementarà l'actual mural dels gegants a l'Església Vella perquè, segons ha dit Vall, es vol que a la llarga aquest racó de la vila sigui un museu obert de les tradicions de Gironella.