Agricultura

Agricultura tracta 3.550 hectàrees de bosc al Berguedà per controlar la processionària del pi

S’actua sobre 20.000 hectàrees de bosc a tot Catlunya amb un producte biològic i mitjançant tractament aeri sobre els 44 municipis amb més afectació d’aquesta plaga

| 11/10/2018 a les 16:38h
Arxivat a: Economia, processionària del pi
Moment del tractament aeri
Moment del tractament aeri | Departament Agricultura
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha iniciat aquests dies un tractament aeri sobre 20.000 hectàrees de bosc per combatre la processionària del pi. El Departament ha fet un esforç per mantenir les mateixes superfícies tractades durant la campanya de l’any passat i hi destinarà una inversió de 936.750,00€. S’actuarà en 44 municipis de 12 comarques que són les zones més afectades de Catalunya amb l’ objectiu de rebaixar les poblacions d’aquesta plaga. Segons un estudi efectuat de la  campanya de 2017, l’efectivitat dels tractaments es va situar en un 80% i, per tant, el Departament d’Agricultura continua apostant per aquest tipus de control que és ara per ara  el més efectiu en superfícies extenses.
 
Cerdanya 1.950
Berguedà 3.550
Alt Urgell 3.350
Solsonès 4.500
Pallars Jussà 1.400
Baix Camp 1.100
Baix Penedès 700
Alt Penedès 200
Anoia 400
Conca de Barberà 1.400
Bages 1.000
Segarra 450
Total 20.000

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un lepidòpter defoliador que, a més d’ocasionar danys de consideració en extensions importants de boscos de pins, origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals i perjudica de manera important les economies locals (turisme rural, ramaderia extensiva, caça,...).
 
Les condicions meteorològiques dels darrers anys a Catalunya, amb hiverns i tardors molt temperats, han fet que la mortaldat de les erugues hagi estat molt inferior a les habituals amb el resultat d’un important increment d’aquesta plaga. També altres modificacions respecte a les condicions mitjanes fan que aquesta plaga modifiqui el seu cicle habitual i que els seus principals controladors naturals (parasitoids) no actuïn amb tanta eficàcia.
 
El producte que s’utilitza és biològic (Bacillus thuringiensis kurstaki) i compatible amb l’agricultura ecològica i no està classificat com a tòxic, irritant ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics. A més, cal tenir present les limitacions de la normativa relativa als tractaments aeris que prohibeix els tractaments a menys de 100 metres de zones habitades.Erugues mortes després de realitzar el tractament a Lladurs ( Solsonès)El tractament aeri, el més efectiu
 
L'hivern passat els danys que va produir la processionària van ser molt considerables en diferents indrets de Catalunya. D’acord amb les prospeccions efectuades pels Agents Rurals, de les 725.000 ha de diferents espècies de pins que hi ha a Catalunya, unes 120.000 estaven afectades en diferents graus i més de 17.000 en el grau més elevat.
 
La campanya de tractaments aeris de control va començar fa uns dies i està previst que s’acabi a finals d’octubre. En funció de les característiques de la zona, els tractaments es fan amb helicòpter (8.000 ha) o amb avió (12.000 ha).
El tractament més efectiu per combatre la processionària en l’àmbit forestal és l'aeri que es realitza a la tardor, en els primers estadis de desenvolupament de les erugues. Durant la campanya de 2017 l’efectivitat dels tractaments es va situar en un 80%.
 
Com a complement a les accions aèries amb productes biològics iniciades aquesta tardor, s’estan fent proves pilot per intentar prevenir i controlar els danys que produeixen els increments de la població de processionària. Concretament, s’estan fent assaigs d’una gestió forestal que afavoreixi els vertebrats depredadors (ratpenats i ocells insectívors) i una estructura del bosc que el faci menys sensible a aquesta plaga.  També s’està comprovant l’efectivitat de diferents noves tècniques i s’estan fent nous estudis sobre el parasitisme sobre els ous de la processionària.
 
Finalment es vol potenciar que tant els propietaris i com les administracions competents facin tractaments des de terra als llocs on no es poden fer aeris i resulta important evitar el risc d’afectació a persones i animals. 
 
 

Erugues mortes després del tractament Foto: Departament Agricultura

COMENTARIS

Propietaris
Anònim, 11/10/2018 a les 23:31
+2
-0
Estaria be que expliquin als que vivim en zones afectades quins tractaments podem fer desde terra. Alguna campanya informativa.
Campanya informativa
Anònim, 14/10/2018 a les 16:54
+0
-0
Tal i com diu el Propietari, en la campanya informativa, també haurien d’explicar i pot tenir cap incidència pels humans.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Torre del Pavelló de Suècia.
Torre del Pavelló de Suècia. | Jordi Simon/Cedida
Pilar Màrquez Ambròs
El regidor Oriol Camps ha explicat que es tracta d'una intervenció que necessita un material molt específic; l'empresa que executarà la reparació ha fet fabricar a Àustria les peces de fusta necessàries
Diverses persones preparant pancartes per al 21-F en una població catalana.
Diverses persones preparant pancartes per al 21-F en una població catalana. | Jonathan Oca
Es convoquen "dos esmorzars populars" a partir de les 6 del matí, així com una manifestació unitària a la tarda
L'alcalde d'Olvan, Martí Orriols.
L'alcalde d'Olvan, Martí Orriols. | Aida Morales
Pilar Màrquez Ambròs
Martí Orriols opina que no té sentit assumir una mostra "que no funciona per si mateixa" per vendre producte d'altres punts de la geografia catalana, si no s'aconsegueix promoure les plantacions al territori