Medi Ambient

Veïns de l'alt Berguedà demanen que es replantegi l'horari de recollida del porta a porta als seus pobles

Una desena de persones residents a Cercs, Bagà, Guardiola de Berguedà i la Pobla de Lillet han decidit organitzar-se i de moment han creat una pàgina de Facebook per compartir inquietuds

La recollida selectiva neta de 2017 a la Catalunya Central s'incrementa un punt

, Berga | 10/10/2018 a les 17:50h
Arxivat a: Territori i medi ambient, porta a porta, recollida selectiva, Alt Berguedà
Un educador ambiental revisant els cubells del servei de recollida selectiva en un municipi de Catalunya.
Un educador ambiental revisant els cubells del servei de recollida selectiva en un municipi de Catalunya. | ACN
Veïns de l'alt Berguedà demanen que es replantegi l'horari de la recollida del sistema porta a porta als seus pobles que, expliquen, s'ha assignat de les 6 del matí a les 12 del migdia. Una desena de veïns dels municipis de Cercs, Bagà, Guardiola de Berguedà i la Pobla de Lillet han explicat a NacióBerguedà que han decidit organitzar-se i que, de moment, han creat una pàgina de Facebook per compartir inquietuds i fer una crida perquè el consell comarcal i els seus ajuntaments n'escoltin la preocupació. Volen sumar persones per tirar endavant una plataforma que pugui exposar-ne els greuges i reclamar millores i a partir d'aquí organitzar xerrades per compartir inquietuds. 

"Per defecte se'ns ha assignat l'horari de recollida de les 6 del matí a les 12 del migdia i "una recollida diferent cada dia a la setmana: orgànica, paper i cartró, envasos, cada dia es recull una cosa diferent als nostres pobles", lamenten. Un fet que, asseguren, comporta que "no hagi gairebé cap dia que no llueixin els contenidors als nostres municipis". Tot plegat, genera un cert neguit perquè "tots som de municipis petits amb molta afluència de gent durant els caps de setmana, ponts i vacances" i preocupa l'impacte visual que puguin tenir els bujols que quedin al matí davant de casa i que en alguns casos, diuen, no podran retirar fins al vespre. Aquests veïns, que encara no tenen un portaveu, expressen que han decidit pronunciar-se per reclamar solucions a allò que creuen que serà un problema. 

"Per exemple, els dilluns hi haurà recollida d'orgànica. Es trauran els contenidors el diumenge a la nit, la recollida començarà a les 6 del matí, però hi ha molta gent que marxa a treballar entre 7 i 8 del matí, o fins i tot abans, i que no torna a casa fins a les 8 del vespre; per l'horari que ens han assignat, quan aquestes persones marxin de casa al matí, no s'haurà fet pas la recollida a tots els municipis", consideren. 

Una de les principals queixes és el greuge que, creuen, hi haurà amb altres municipis del Berguedà on la recollida es farà de 10 del vespre a 6 del matí. "A les 9 del matí pràcticament tots els contenidors estaran recollits i l'efecte serà diferent que a l'alt Berguedà", afirmen els veïns. "A banda de l'horari, en altres municipis s'ha agrupat dues recollides en una, és a dir que els dilluns recolliran l'orgànica i els envasos, el dimecres l'orgànica i el paper i cartró; i els divendres l'orgànica i envasos; i cada quinze dies, els diumenges, es recollirà la resta; mentre que a l'alt Berguedà gairebé hi ha una recollida per dia", exposen.
La petició dels veïns és que la recollida sigui de 10 del vespre a 6 del matí també en aquests municipis, i que "ens facin agrupacions de recollida, per mantenir mínim 3 dies el carrers nets de contenidor", asseguren. 

Retirada de contenidors

També mostren dubtes sobre la funcionalitat d'haver començat a retirar aquesta setmana els contenidors habituals dels envasos i el paper i el cartró. "Què hem de fer amb aquestes deixalles fins el dia 15? ho posem als contenidors normals? Els apilem tots en algun lloc concret?", es qüestionen.

COMENTARIS

President en funcions
Pere Barniol i Muixi, 10/10/2018 a les 23:45
+30
-0
Es que al Consell i tenen un crac , tot un campió del desordre que allà on va arrasa, un fracàs total i el mes greu un equip polític que ho permet, i un responsable que plega quan li ha permès muntar tot el merder, esperem que el successor a partir de la propera setmana ens lliuri d’aquest fracàs.
El lema Berguedà Terra de futurs tindria algun sentit només si ens lliuren d’un Fracàs .
Salut i futur segur sense fracàs per tots els Berguedans.
Residus
Anònim, 11/10/2018 a les 09:03
+16
-0
Han fet un dispendi en galledes horrorós.
Seria molt més fàcil poder baixar cada dia les deixalles en bosses de colors semitransparent i no tanta galleda. Bossa blava paper,bossa groga plàstic, bossa marrona compostatge i rebuig negre. Seria molt més pràctic.
Heu vist les cues de cotxes diumenge al vespre des de Bagà a Berga? Doncs això té relació amb les escombraries. Hi ha molta gent amb segona residència que no podran entrar la galleda de les escombraries el dilluns, doncs deixaran la bossa al carrer i avall o hauràs de dir a una sola veïna que viu a l edifici que arreplegui 5 galledes?
Ja es veu que plantejat d aquesta manera no és àgil.
Residus
Anònim, 11/10/2018 a les 09:07
+17
-0
Heu pensat en la quantitat de segones residències que hi ha a l Alt Berguedà?
Voleu dir que haurem de marxar a les 6 del matí per recollir una galleda?
Ni els organitzadors d aquest sidral l anirien a recuperar al matí per perdre mig dia de feina i quedar-se sense vacances.
Recollida selectiva
Anònim, 11/10/2018 a les 09:23
+18
-1
També s haurien de donar targetes com fan a alguns llocs i funciona.
Cada vegada que portes residus a la deixalleria et donen punts que et descompten del preu dels residus.
És poca cosa,però és un premi al bon reciclador.
Aquí no s ha parlat de premi al bon reciclador o recicladora,sinó de multes a qui no ho faci bé.
Com si volguessin aplicar la Gestapo a les escombraries.
Abocadors
Anònim, 11/10/2018 a les 16:57
+12
-0
Tems al tems. Quant la casa és comença per la teulada, vol dir que la cosa NO funciona.
Gran proliferació d'abocaments incontrolats després del gran dispendi fet. Però com que els iluminats polítics NO pagan de la seva butxaca, "anar fent".
Que uns quants aniran omplin-sé la buxaca fe € a costa dels contribuents.
Residus
Anònim, 11/10/2018 a les 17:49
+15
-0
He comensat a fer la recullida selectiva amb les diferentes galledes i es necessita un espai molt gros dins de la cuina. Ex: En un senzill dinar ens trovem amb diverses deixalles: organica, cartró, vidre, plastics... En el contenidor del plastic tambe es posa el cartró. Com es fa? Ho guardo en un reco del pis com a decoracIó ? I quan ho deixi a la porta? Es molt maco per un poble on es pasejen turistes veure tot això? En les portes de totes les cases? No ho veig clar!!!!
A la carta
Anònim, 11/10/2018 a les 20:50
+7
-6
Si si! Aviat es podrà demanar a la carta la recollida del porta a porta!
Per ser a la carta, ja hi havia els contenidors convencionals! Q treure les escombraries podies fer-ho quan t’anava be!
Si hem arribat a aquest sistema és gràcies als q no reciclaven! Els hem de felicitar a tots ells per arribar a aquest sistema!
I a sobre! Ara tothom diu que ell ja reciclava!!
Què hi farem!!
Els ajuntaments q si van adherir ja savien a què s’exposaven!! Si ara es lamenten! Dons pk votaven a favor!!
A més la comunicació política amb la població ha sigut més que pècima! Penosa!!
Això és el premi dels polítics que tenim!!!
Resposta a la Carta
Anònim, 12/10/2018 a les 08:52
+7
-0
Crec que aquests veïns de l'Alt Berguedà no estant demanant una recollida a la carta. Si no una igualtat que municipis com Berga, Gironella, o Puig-reig tenen. En aquestes 3 poblacions la recollida es de les 22:00h a les 6:00h del matí això farà que durant el dia aquest municipis llueixin nets de contenidors i tinguin la imatge de sempre. Això no passarà a l'Alt Berguedà. I també demanen que és recullin 2 tipus de contenidors en dies alterns, com passa a les poblacions de Berga, Gironell, Puig-reig Olvan o Casserres.
Crec que no es demana massa! Però si que hi ha d'haver una igualtat, i en aquest moment, no sé per quins interessos no hi és.
Per cert, jo vaig assistir a alguna de les reunions que es van convocar amb els veïns de l'Alt Berguedà i allà es va dir que la recollida seria de nit.
Calia treure els contenidors?
Des del Baix Berguedà, 12/10/2018 a les 11:48
+8
-0
M'ho he pensat força a l'hora d'escriure, però es que "el porta a porta" encara no ha començat i n'estic fins el capdamunt.

Senyors i senyores, no ho podien haver planificat millor? Cues de més de dues hores per recollir els cubells, falta d'etiquetes pels residus de compreses i bolquers, uns cubells enormes que no entren enlloc( i més quan ara les cuines ja porten un calaix amb tots els cubells incorporats), han passat olímpicament de les colònies.... Tan costava fer horaris per carrers? Anar a les diferents colònies? Tenir un pack amb les etiquetes incorporades? Portar un equip de 5 persones a cada municipi que estiguèssin informades i sabèssin on van?

A més a més, treuen els contenidors sense avisar. Quan, almenys, a Puig-reig hem d'esperar 5 dies per tirar l'orgànica. Ja està bé!!!

I per acabar, a partir de la setmana vinent, hem de baixar l'orgànica el dissabte. Vostès no surten de casa? Ni el dissabte? Si us plau, una mica de sentit comù i lògica.

Ben bé, sembla "el porta merda".
Residus
Anònim, 12/10/2018 a les 18:39
+3
-0
I per què els veïns només podrem accedir 10 vegades als contenidors comunitaris?
Si durant l any hi ha 52 caps de setmana, haurem de demanar permís 5 vegades l any.
Com que la comarca va curta de llocs de treball, ho heu fet per reduir l atur?
No és més lògic donar 52 permisos. Un per cap de setmana i no haver d anar cada tres mesos a demanar ampliació com si fóssim canalla que ha de demanar permís per a tot?
Resposta al de residus de las 17:49
Anònim, 12/10/2018 a les 23:02
+3
-0
Treballaré a partir de diumenge a la recollida pap ,només dir-li que vostè va equivocat, això si amb tots els meus respectes , el paper i cartó NO Es pot baixar al carrer amb Bosses DE PLÀSTIC doncs es un IMPROPI no acceptat per aquesta fracció, per que contamina tot el procés de reciclatge del paper.
No el podrem recollir el paper i cartró barrejat amb plàstic.
En els cursos de formació ens ho van explicar molt bé.
Això es una aportació i no una critica
Gent gran
Anònim, 13/10/2018 a les 13:05
+1
-3
Als pobles hi ha persones amb mobilitat reduïda que amb penes i treballs poden baixar/pujar l'escala del pis on viuen: una mà la necessiten per agafar-se a la barana i l'altra pel bastó. Hi ha alguna solució per resoldre aquestes situacions? Com s'ho han de fer?
Per anonim de gent gran dia 13/10
Anònim, 13/10/2018 a les 20:16
+2
-1
El seu comentari no te massa logica, a dia d’avui la gent gran tambe te que vaixar les bosses no?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
El portal de la Gran Via on van passar els fets.
El portal de la Gran Via on van passar els fets. | Pilar Màrquez Ambròs
Pilar Màrquez Ambròs
La jutgessa considera que hi ha indicis objectius de criminalitat, perquè el detingut va ser enxampat al lloc dels fets, i valora que existeix risc de fuga
Rosa Serrano, presidenta del CR TEA CC, fent una xerrada sobre TEA en una escola
Rosa Serrano, presidenta del CR TEA CC, fent una xerrada sobre TEA en una escola | CR TEA CC
Aina Font Torra
Des del Centre de Recursos en Trastorn de l'Espectre Autista de la Catalunya Central lamenten que, en només un mes, a una vintena d'usuaris se'ls ha rebaixat el grau de discapacitat
Una parella comprant tòfones en una parada de Cal Rosal (arxiu).
Una parella comprant tòfones en una parada de Cal Rosal (arxiu). | Aida Morales
Pilar Màrquez Ambròs | 1 comentari
Els botiguers expressen "malestar" per la decisió d'extingir "per sorpresa" la Fira de la Tòfona