Veïns de l'alt Berguedà demanen que es replantegi l'horari de recollida del porta a porta als seus pobles

Una desena de persones residents a Cercs, Bagà, Guardiola de Berguedà i la Pobla de Lillet han decidit organitzar-se i de moment han creat una pàgina de Facebook per compartir inquietuds

Redacció
10 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 19:01h
Un educador ambiental revisant els cubells del servei de recollida selectiva en un municipi de Catalunya.
Un educador ambiental revisant els cubells del servei de recollida selectiva en un municipi de Catalunya. | ACN
Veïns de l'alt Berguedà demanen que es replantegi l'horari de la recollida del sistema porta a porta als seus pobles que, expliquen, s'ha assignat de les 6 del matí a les 12 del migdia. Una desena de veïns dels municipis de Cercs, Bagà, Guardiola de Berguedà i la Pobla de Lillet han explicat a NacióBerguedà que han decidit organitzar-se i que, de moment, han creat una pàgina de Facebook per compartir inquietuds i fer una crida perquè el consell comarcal i els seus ajuntaments n'escoltin la preocupació. Volen sumar persones per tirar endavant una plataforma que pugui exposar-ne els greuges i reclamar millores i a partir d'aquí organitzar xerrades per compartir inquietuds. 

"Per defecte se'ns ha assignat l'horari de recollida de les 6 del matí a les 12 del migdia i "una recollida diferent cada dia a la setmana: orgànica, paper i cartró, envasos, cada dia es recull una cosa diferent als nostres pobles", lamenten. Un fet que, asseguren, comporta que "no hagi gairebé cap dia que no llueixin els contenidors als nostres municipis". Tot plegat, genera un cert neguit perquè "tots som de municipis petits amb molta afluència de gent durant els caps de setmana, ponts i vacances" i preocupa l'impacte visual que puguin tenir els bujols que quedin al matí davant de casa i que en alguns casos, diuen, no podran retirar fins al vespre. Aquests veïns, que encara no tenen un portaveu, expressen que han decidit pronunciar-se per reclamar solucions a allò que creuen que serà un problema. 

"Per exemple, els dilluns hi haurà recollida d'orgànica. Es trauran els contenidors el diumenge a la nit, la recollida començarà a les 6 del matí, però hi ha molta gent que marxa a treballar entre 7 i 8 del matí, o fins i tot abans, i que no torna a casa fins a les 8 del vespre; per l'horari que ens han assignat, quan aquestes persones marxin de casa al matí, no s'haurà fet pas la recollida a tots els municipis", consideren. 

Una de les principals queixes és el greuge que, creuen, hi haurà amb altres municipis del Berguedà on la recollida es farà de 10 del vespre a 6 del matí. "A les 9 del matí pràcticament tots els contenidors estaran recollits i l'efecte serà diferent que a l'alt Berguedà", afirmen els veïns. "A banda de l'horari, en altres municipis s'ha agrupat dues recollides en una, és a dir que els dilluns recolliran l'orgànica i els envasos, el dimecres l'orgànica i el paper i cartró; i els divendres l'orgànica i envasos; i cada quinze dies, els diumenges, es recollirà la resta; mentre que a l'alt Berguedà gairebé hi ha una recollida per dia", exposen.




La petició dels veïns és que la recollida sigui de 10 del vespre a 6 del matí també en aquests municipis, i que "ens facin agrupacions de recollida, per mantenir mínim 3 dies el carrers nets de contenidor", asseguren. 

Retirada de contenidors

També mostren dubtes sobre la funcionalitat d'haver començat a retirar aquesta setmana els contenidors habituals dels envasos i el paper i el cartró. "Què hem de fer amb aquestes deixalles fins el dia 15? ho posem als contenidors normals? Els apilem tots en algun lloc concret?", es qüestionen.