Més d'un centenar de multes per vehicles mal estacionats i actituds incíviques a la Riera de Merlès

El gran gruix de sancions han estat relatives al trànsit, però també s'han iniciat expedients per fer soroll reproduint música mitjançant un altaveu o per acampar-hi il·legalment

10 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 17:43h
Para-sols i nombrosos grups de famílies i amics, a la riera de Merlès.
Para-sols i nombrosos grups de famílies i amics, a la riera de Merlès. | Pilar Màrquez Ambròs
La massificació a la riera de Merlès s'ha agreujat els darrers estius, si bé els ajuntaments han establert mesures de control a partir d'aquest 2018 per evitar els actes d'incivisme i poder sancionar qui incompleixi la normativa. Els cossos de seguretat i vigilància que n'han mantingut un control durant els mesos de més calor han hagut d'imposar més d'un centenar de multes als usuaris irrespectuosos amb l'entorn de la riera. El gran gruix de sancions han estat sancions relatives al trànsit, sobretot per vehicles mal estacionats i aparcats en llocs prohibits, com dins de camps de conreu o bloquejant el pas per camins d'ús públic. 

A l'entorn de la riera de Merlès, s'han iniciat també dos expedients de sanció per fer soroll reproduint música mitjançant un altaveu, un per acampada il·legal i un expedient de comunicació per la col·locació d'anelles metàl·liques ancorades a les roques per dur-hi activitats no permeses com barranquisme i salt als gorgs per part dels banyistes. Aparcar en una zona no permesa pot ser sancionat amb 300 euros, mentre que les infraccions greus i molt greus, com l'abocament de deixalles o per fets que suposen una alteració de la convivència, se situen entre 750 i 3.000 euros. 

L'entorn natural de la riera rep cada estiu milers de visitants que posen a prova l'equilibri ecològic de l'espai. És per això que els 9 municipis afectats van aprovar una normativa conjunta que s'aplica en els 53 quilòmetres que van des del naixement de la font de la Mata fins a l'aiguabarreig amb el Llobregat en una franja d'uns cent metres d'amplada a banda i banda del curs fluvial. Es creu que l'increment de vigilància ha contribuït a reduir els comportaments incívics, segons han informat fonts del Consell Comarcal del Berguedà. 

Malgrat l'entrada en vigor de la nova ordenança d'usos en què hi han treballat els diferents municipis per on passa el curs fluvial, la normativa a la major part de la riera de Merlès no és restrictiva. No en la manera que ho és al Torrent de la Cabana a Campdevànol i les Llosses (Ripollès), on hi ha restriccions d'accés i s'ha establert un aforament màxim de 500 persones. Els banyistes de la riera es troben amb una senyalització específica que els adverteix que aquest és un espai protegit i els  avisa que no poden mantenir actituds que alterin l'entorn.
 

Cotxes aparcats prop del curs fluvial. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
Un bon nombre d'usuaris han pogut gaudir aquest 2018 d'un entorn natural excepcional, amb bon cabal d'aigua durant tot l'estiu gràcies a les pluges, que ha provocat que s'hagin demanat quatre autoritzacions de circulació amb autocar pel vial de Merlès per a escoles i grups excursionistes que han decidit dur-hi a terme activitats educatives o de lleure.

Obres de manteniment i de reforç de la senyalització

Quant a les millores, a banda de reforçar la senyalització sobre les ordenances i l'increment de la vigilància, el Consell Comarcal del Berguedà mitjançant la seva brigada i una empresa externa contractada, han fet el manteniment dels vorals de la carretera d'accés VM-4496 i operaris del Grup Horitzó del Berguedà s'han encarregat de dur a terme una neteja periòdica dels principals punts de bany.
 
Com a repte de futur, en els propers mesos s'han d'iniciar els treballs de redacció del Pla Integral de Custòdia de la Riera de Merlès, per anar un pas més enllà i implicar els agents públics i privats en la governança d'aquest espai, per la qual cosa, estan previstes diverses reunions les properes setmanes amb responsables municipals i de la Diputació de Barcelona.

La riera de Merlès neix als Rasos de Tubau. El seu recorregut de nord a sud passa per vuit municipis (Sant Jaume de Frontanyà, Les Llosses, Borredà, La Quar, Lluçà, Sagàs, Santa Maria de Merlès i Puig-reig) fins que desemboca al riu Llobregat.

Des del 1987, que l'espai natural de la riera està protegida com a Reserva Natural parcial amb una extensió de 52,7 hectàrees. Posteriorment, el PEIN i la Xarxa Natura 2000 van declarar respectivament l'Espai d'Interès Natural i la Zona d'Especial Conservació de la Riera de Merlès tot incloent un espai forestal d'interès per la qualitat de les aigües, la vegetació aquàtica i de ribera, entre d'altres espècies.
 

Brossa tirada a l'entorn de la riera. Foto: Pilar Màrquez Ambròs