El Berguedà retira els contenidors dels nou municipis on comença el porta a porta

En alguns pobles de la comarca van registrar-se llargues cues els primers dies de repartiment de material, però s'han afegit dies de recollida i personal

09 d'octubre del 2018
Actualitzat el 10 d'octubre a la 1:01h
Repartiment de material per al porta a porta a Gironella.
Repartiment de material per al porta a porta a Gironella. | Pilar Màrquez Ambròs
Els nou municipis on aquest diumenge comença el porta a porta (Bagà, Casserres, Cercs, Gironella, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet, Puig-reig, Olvan i Sant Julià de Cerdanyola) deixaran de tenir els contenidors habituals al carrer durant aquesta setmana. Segons ha informat el Consell Comarcal del Berguedà, els primers contenidors que s'han retirat són els de la recollida selectiva (envasos i paper) i, actualment, s'està treballant per retirar els contenidors de la fracció orgànica. Els últims contenidors que es retiraran seran els de la resta, el diumenge 14 d'octubre, mentre que els de vidre es mantenen al seu lloc. "La retirada de contenidors es fa en aquest ordre perquè si es retiressin primer els de resta, moltes escombraries aniren a parar als contenidors de selectiva i els prejudicis provocats serien majors", segons han defensat fonts del consell. Berga, Vilada i Avià s'incorporaran al porta a porta el 4 de novembre. 

Els dotze municipis de la comarca que implanten el porta a porta a la comarca habilitaran també illes de contenidors d'emergència. Es tracta d'àrees tancades, a les quals s'accedirà amb un codi d'accés, i que estan pensades perquè els veïns hi puguin llençar les escombraries quan hagin de marxar de vacances o en cas d'haver-se d'absentar del domicili. De moment, aquestes àrees restaran obertes, fins que el sistema s'estabilitzi. 

Amb el canvi del sistema de recollida de residus, el Berguedà espera passar de la cua al capdavant de les comarques catalanes en matèria de recollida selectiva i complir els objectiu marcats per les directives europees, superant el 70% de recollida selectiva. Més endavant, el consell comarcal preveu habilitar illes de contenidors als 19 municipis - pobles de menys de 500 habitants - que no implanten el porta a porta. 
 

Retirada d'un contenidor al Berguedà. Foto: Consell Comarcal del Berguedà


Cues als locals de repartiment dels kits

Durant les darreres setmanes, s'està fent el lliurament del material per fer la recollida a tot el veïnatge dels primers nou municipis on s’iniciarà el nou sistema de recollida. En alguns municipis van registrar-se llargues cues els primers dies, i esperes de més d'una i mitja. No obstant això, fonts consultades asseguren que s'ha ampliat personal i hi ha jornades de repesca per aquells qui encara no hagin anat a recollir el kit del porta a porta. Els horaris es poden consultar a www.triem.cat. A més, s’està fent el repartiment dels kits als grans productors.
 

Repartiment del material del porta a porta, a Gironella. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
La recollida porta a porta comença diumenge 14 d'octubre a Gironella i Puig-reig, a partir de les 10 de la nit. A Bagà, Casserres, Cercs, Guardiola de Berguedà, La Pobla de Lillet, Olvan i Sant Julià de Cerdanyola la recollida és diürna i comença a les 6 del matí del dilluns 15 d'octubre.

Els habitants dels nou municipis ja han de treure les escombraries, segons el nou sistema, des del mateix diumenge 14 d’octubre. La setmana vinent, comença la recollida dels kits a Berga, Avià i Vilada.