«El Foc de les Ginesteres» de la Farsa homenatja els presos polítics i presenta una revolta de segadores

L'agrupació teatral berguedana estrenarà una versió de l'obra de Josep Maria de Sagarra que dedica als polítics empresonats i en la qual reivindica un major paper per a les dones | L'entitat celebrarà el 60è aniversari amb un documental i un sopar

08 d'octubre del 2018
Actualitzat el 09 d'octubre a les 11:16h
Marc Marginet ha explicat els detalls de la versió de l'obra 'El Foc de les Ginesteres' de la Farsa de Berga.
Marc Marginet ha explicat els detalls de la versió de l'obra 'El Foc de les Ginesteres' de la Farsa de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Agrupació Teatral La Farsa de Berga arriba enguany al 60è aniversari i es proposa celebrar-ho amb un sopar i un documental sobre les vivències i records de les persones que n'han format part. Abans, però, tenen al davant un repte no gens menyspreable: l'estrena de l'adaptació de l'obra "El foc de les Ginesteres" del mestre Josep Maria de Sagarra. Una obra amb pes polític a la qual la Farsa s'atreveix a donar una nova dinàmica de gènere i que dedicarà a presos polítics i exiliats. Les representacions es faran al Teatre Municipal de Berga el cap de setmana vivent, dissabte 13, a dos quarts de 10 del vespre, i diumenge 14 d'octubre, a les 6 de la tarda. Les entrades poden adquirir-se al web de la Farsa o una hora abans a taquilla. 

"Són nou escenes amb molt contingut polític, el de l'obra, és un moment en què també hi ha presos polítics i molta pressió per part del govern espanyol", ha explicat aquest dilluns en roda de premsa Marc Marginet de la Farsa, coautor d'aquesta versió lliure de l'obra de Josep Maria de Sagarra. "El missatge que volem transmetre és també d'optimisme  en el moment actual, si no hem desistit fins ara, no ho farem ara", ha afegit Marginet, que ha avançat que s'han afegit "algunes referències als presos polítics" i que "hi ha monòlegs que són encara de rabiosa actualitat". Marc i Francesc Marginet són els autors de l'adaptació lliure del text. Els membres de la Farsa van escriure als presos polítics actuals per explicar-los que els volien fer un homenatge, i Marginet assegura que n'hi ha que van contestar. "Van estar contents", ha dit. 

Però el caire reivindicatiu de l'obra no acaba aquí: "Hem jugat força amb el text del Sagarra, que ell escriu des d'una visió patriarcal, en el sentit que molts dels personatges potents de l'obra són homes, i les dones tenen un paper més de mestresses de casa", ha explicat Marginet. "Hem agafat el text i hem invertit el gènere dels personatges principals, la revolta la fan les Segadores i qui es queda a casa són els homes", ha apuntat l'actor. 




Cultura, país i compromís

Marginet ha recordat que Josep Maria de Sagarra és un dels autors clàssics del teatre català, i que "El foc de les Ginesteres" està escrita el 1930. "Narra la revolta dels Segadors i fa una mena d'homenatge al primer himne dels Segadors, amb la lletra antiga, i ho agafa explicant tots els fets del 1640. Actualment, sempre parlem del 1714, però el pollastre gros a nivell històric va ser el 1640 amb la Revolta dels Segadors", ha apuntat Marginet. "L'obra se situa ben bé en aquell moment, just abans que els Segadors baixin a Barcelona i es revoltin", ha afirmat l'actor berguedà. "A Barcelona acaben matant el virrei i pocs mesos després es proclama la primera república catalana, amb Pau Claris", ha dit Marc Marginet. 

És justament pel context històric que Marginet ha assegurat que els va interessar especialment l'obra. "També perquè apareixen 30 personatges, i això ens suposa poder-hi involucrar molta gent, que és quelcom que busquem últimament: quanta més gent i de més edats puguem involucrar, millor", ha afegit Marginet. "En aquesta ocasió són vuit persones noves, i el més jove que hi participa té 18 anys i la més gran 63 anys", ha comentat Marc Marginet. "Com sempre entre tots hem fet els decorats, hem col·laborat en l'atrezzo, hem volgut donar-hi sentit propi, que tingui sentit, contingut i missatge, que guardi compromís amb la cultura i el moment actual", ha assenyalat Marc Marginet, que ha comentat que la Farsa ha preparat aquesta obra durant 6 mesos. La trobada amb els mitjans d'aquest dilluns s'ha realitzat a la plaça de Sant Pere de Berga, just després de la interpretació que es fa cada dia de "El cant dels ocells". 

La Farsa ja havia interpretat "El foc de les Ginesteres" el 1977, moment que es va arribar a representar al Grec, a Barcelona.

Un documental de vivències i un sopar, la celebració dels 60 anys

El president de la Farsa, Josep Maria Salat, ha explicat que per l'entitat "hi ha passat moltíssima gent, és quelcom que ens n'orgulleix a tots". "Ara estem passant una molt bona època amb molta gent jove", ha afegit Salat.

"Com no podia ser d'una altra manera, ens ha semblat de celebrar els 60 anys fent teatre, aquest any ja vam fer 'El Diari d'Anna Frank'; aquest cap de setmana tindrem tot aquest jovent a l'escenari representant 'El Foc de les Ginesteres'; i després ja vindrà l'època dels Pastorets", ha assegurat. "Però al novembre celebrarem l'aniversari amb un acte especial: el dia de Tots Sants, a dos quarts de 7 de la tarda, projectarem un documental al Teatre Patronat, un documental fet des de la vivència de la gent que ara som Farsa i que buscarà recuperar la nostra història", ha exposat el president de l'entitat

El mateix 1 de novembre, a dos quarts de 8 del vespre, al local dels Castellers, es farà també un sopar-berenar obert a tothom i gratuït. "No tenim un arxiu amb noms i adreces, però fem una crida perquè vinguin totes aquelles persones que han passat per la Farsa", ha dit Salat, que ha recordat membres de la Farsa traspassats al llarg dels anys. "Hi ha persones que ja no hi són, però que van marxar quan encara no els tocava", ha lamentat. Al documental, en l'edició del qual estan treballant Anna Emília Puig i Eric Calderer, es guardarà un record, en aquest sentit, per Daniel Tristany, membre històric de la Farsa, i Monserrat Minoves, presidenta de la Farsa que va morir el 2016 als 73 anys. 
 

Marc Marginet i Josep Maria Salat a la plaça de Sant Pere, aquesta tarda de dilluns. Foto: Pilar Màrquez Ambròs