Comerços de Berga facilitaran l'accés a lavabos a persones amb malalties intestinals i seients per a la gent gran

A través de la campanya "Espai Amic" una trentena d'establiments obren aquests serveis a la ciutadania, a més de la possibilitat de fer una trucada en cas d'emergència; fent èmfasi en afectats per malalties de l'intestí i gent gran

08 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 17:41h
Tanit Tubau i Ivan Sànchez en la presentació de la campanya.
Tanit Tubau i Ivan Sànchez en la presentació de la campanya. | Pilar Màrquez Ambròs
Més d'una trentena de comerços de Berga facilitaran lavabos, així com cadires per seure i la possibilitat de fer una trucada per telèfon, en el marc de la campanya "Espai Amic", impulsada per l'àrea de Drets Socials de l'Ajuntament de Berga, i en col·laboració amb la regidoria de Promoció Econòmica. La iniciativa, que fa emfasi sobretot en la necessitat de facilitar la rutina diària a afectats per malalties intestinals i donar seient a la gent gran, vol convertir Berga en un espai "més amable" i de "bon veïnatge", segons ha explicat el regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, i entrarà en funcionament el proper 22 d'octubre.

Ivan Sànchez ha afirmat que a la campanya s'hi han sumat ja establiments de tots els sectors, i que també s'hi han afegit les farmàcies de Berga, el Centre d'Atenció Primària (CAP) i l'Hospital Sant Bernabé, que no tan sols oferiran aquest servei, sinó que donaran veu als avantatges que suposa que els establiments de proximitat donin aquest servei. Les botigues que s'hi adhereixen col·locaran un distintiu a la porta, per tal que la ciutadania sigui conscient que en aquell comerç es pot accedir a aquests serveis. En alguns casos, per les característiques del comerç, no s'ofereixen les tres prestacions, sinó una o dues.

Una iniciativa que sorgeix de l'adhesió al "No puc esperar!"

L'Ajuntament de Berga ha presentat oficialment aquest dilluns la iniciativa al carrer Major. El regidor Ivan Sànchez s'ha acompanyat de tècniques de les àrees implicades, i de Tanit Tubau, una jove amb arrels berguedanes que pateix Crohn. Tubau va ser l'encarregada de llegir al ple municipal de juliol de 2017 una moció per a l'adhesió de la ciutat a la campanya "No puc esperar!", que impulsa l'Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa amb l'objectiu de facilitar el dia a dia de les persones afectades amb malalties inflamatòries intestinals que necessiten utilitzar un lavabo urgentment per un problema mèdic no contagiós.

La moció va aprovar-se per unanimitat i el consistori va comprometre's llavors a promoure la implicació dels comerços i de Berga Comercial, l'entitat de botiguers de la capital berguedana. És a partir d'aquest compromís que el consistori ha treballat en fer possible el projecte "Espai Amic", que quan va explicar-se per primera vegada a l'agost, va causar una certa inquietud a les xarxes socials. No obstant això, Ivan Sànchez ha apuntat que l'acollida als comerços ha estat positiva, i que el neguit "ha resultat ser bastant relatiu". Si bé, perquè no quedés cap dubte que la intenció és oferir una millor qualitat de vida a persones amb malalties digestives i deixar el telèfon en cas d'emergència o permetre seure a la gent gran que ho necessiti, se n'han volgut explicar els detalls. 

Tanit Tubau ha assenyalat, de fet, que moltes de les persones que pateixen de malalties digestives, acaben veient condicionat el seu dia a dia a la facilitat o no d'accedir a un lavabo quan surten al carrer. "Demanar a un botiguer que et deixi anar al lavabo no és fàcil. I els que ho fem perquè ho necessitem, acostumem a ser visitants nets, en tenim cura perquè som els primers que necessitem fer-los servir, som visitants fugaços i discrets", ha assegurat Tubau. 
 

Ivan Sànchez amb Tanit Tubau i les tècniques del consistori, Elena Vilà i Maria Alba Capdevila. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Atenció en la gent gran

"Espai Amic" es vincula també amb el projecte "Radars", que posa atenció en la gent gran i demana la col·laboració dels comerços com a detectors de situacions de risc dels veïns. Per a la posada en funcionament de la nova campanya, els tècnics de l'Ajuntament de Berga faran un seguiment als establiments, i faciliten un correu electrònic a la ciutadania en cas que hi vulguin enviar propostes o suggeriments. 
Arxivat a