La Penya Boletaire recorda 60 anys d'història amb un llibre i una exposició als locals buits d'Art Major

L'entitat ha homenatjat als expresidents Lluís Gonfaus i Jesús Perarnau i al micòleg Agustí Ferrer

05 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 22:02h
L'expresident de la Penya Boletaire Lluís Gonfaus i l'actual president Ramon Minoves amb un dels plafons de la història de l'entitat.
L'expresident de la Penya Boletaire Lluís Gonfaus i l'actual president Ramon Minoves amb un dels plafons de la història de l'entitat. | Pilar Màrquez Ambròs
La Penya Boletaire s'ha proposat posar en valor la pròpia història aquest 2018 i fer-ho al voltant de la celebració de la Berga Bolet amb diversos actes i propostes. L'entitat ha presentat aquest divendres un llibre que resumeix seixanta anys viscuts d'afició a la micologia amb textos i fotografies, entre 1956 i 2016. "És un llibret modest, una història molt gràfica de la Penya Boletaire, perquè cadascun de vosaltres tindrà les seves vivències i records al voltant de les imatges", ha afirmat el president de la Penya Boletaire, Ramon Minoves. L'acte de presentació s'ha encetat pocs minuts després de dos quarts de 7 de la tarda, al Casal Cívic de Berga, amb un reconeixement a boletaires destacats de l'entitat.

Els dos últims presidents de la Penya Boletaire, Lluís Gonfaus, que va ostentar el càrrec entre 2007 i 2010, i Jesús Perarnau, que va ser president entre 2011 i 2016, han rebut un diploma per la seva tasca a l'associació cívica i han estat, a més, els encarregats de mostrar dos nous plafons de l'exposició que la Penya Boletaire va confeccionar per la celebració dels 50 anys. La mostra s'exposa fins al 16 d'octubre als locals buits del carrer Major, a través de la proposta Art Major.

L'exposició de les noces d'or de la penya, amb reculls de textos, dades i fotografies, s'amplia així amb dos panells més, perquè expliquin ara també al públic berguedà l'última dècada de l'entitat. Tota aquesta informació, paral·lelament, ha servit per a la confecció del llibre. Aquest divendres s'ha homenatjat, a més, a Agustí Ferrer Morros, pare de les jornades micològiques que acompanyen el Concurs Boletaire del pla de Puigventós i que van néixer als anys 70. 

La divulgació de la història de la Penya Boletaire rep protagonisme aquests dies a través de l'exposició als locals d'Art Major, i també amb aquest acte. Però qui vulgui se'n podrà endur els 60 anys d'història a casa a través de la publicació en paper d'aquesta història, que té gairebé un centenar de pàgines.

L'actual president de la penya, Ramon Minoves, i el director de l'Arxiu Comarcal del Berguedà, Xavier Pedrals, han explicat que el llibre sorgeix del propòsit d'aplegar en un format físic les fotografies i informació que s'han conservat de la Penya Boletaire a través de sis dècades, moltes de les quals s'havien pogut reunir en l'exposició dels 50 anys. "Hi recollim 60 anys d'història i qui vingui a darrer, ho podrà ampliar si ho considera oportú", ha recordat Minoves.
 

Ramon Minoves i Xavier Pedrals en la presentació del llibre. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"El llibre fa que tots puguem tenir la història de la Penya Boletaire a les mans; neix d'un moment en què vaig a l'arxiu i començo a parlar amb en Xavier Pedrals, i comencem a treure informació de l'entitat, en Xavier em va convèncer però també em vaig deixar convèncer", ha dit Minoves. El president de la penya ha elogiat la col·laboració de diverses persones en el llibre i la tasca del fotògraf Manel Escobet, que ha ajudat a confeccionar-lo i a dissenyar-lo visualment. 

L'arxiver Xavier Pedrals ha dit que l'objectiu de la publicació és "conservar, difondre i posar a l'abast del públic" aquests 60 anys d'història. Xavier Pedrals també ha recordat la tasca que es va fer quan es va inventariar la història de la Penya Boletaire pel 50è aniversari. "Va ser complicat [de trobar arxius i documentació] perquè l'activitat principal de l'entitat són els bolets", ha apuntat. El llibre s'ha posat a la venda aquesta tarda, i es podrà a partir d'ara comprar a les activitats lúdiques i micològiques que organitza l'entitat. El 62è Concurs de Boletaires es farà - després de l'anunciat canvi de dates pel canvi climàtic - l'últim diumenge de mes, que enguany cau en dia 28. Aquest cap de setmana Berga acull les propostes lúdiques i gastronòmiques de la Berga Bolet.

L'acte d'aquest divendres ha ofert també una xerrada a càrrec del doctor en Ciències Ambientals, Geògraf i Naturista, Martí Boada
 

Exposició de la història de la Penya Boletaire. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a