El Monestir de Sant Llorenç presenta les cultures clàssiques i l’orquestra de refugiats i immigrants

Aquest espai de Guardiola de Berguedà commemora un conjunt de cinc anys acabats amb vuit que han marcat la seva història

04 d'octubre del 2018
Actualitzat el 05 d'octubre a la 1:39h
El monestir de Guardiola acollirà el 27 d'octubre l'actuació extraòrdinària de Orquestra de Refugiats i Immigrants de Jordi Savall.
El monestir de Guardiola acollirà el 27 d'octubre l'actuació extraòrdinària de Orquestra de Refugiats i Immigrants de Jordi Savall. | Cedida
Aquest octubre el Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà commemora un conjunt de cinc anys acabats amb vuit que han marcat la seva història: el primer és l'any 898, del que es conserva la primera donació. L'últim és el 2008, ara fa deu anys: quan s'inaugura l'actual reinvenció que l'ha convertit en centre cultural de primer nivell. Entre aquest període també destaquen els anys 948, 1428 i 1998, els anys de la segona donació documentada, el terratrèmol i la restauració. 
 
Els quatre dissabtes del mes d'octubre, a les 7 de la tarda, es presentarà en aquest espai patrimonial de l'alt Berguedà un conjunt de monòlegs històrics produïts pel Festival Tarraco Viva: la Roma de Sèneca, l'Egipte de Cleòpatra  amb el poder de les seves dones i la Grècia dels primers grans poetes. Per tancar el cicle i la programació del Festival Convivium que va començar el mes de maig, a més, l'Orquestra de Refugiats i Immigrants, el projecte social de Jordi Savall, interpretarà Orpheus XXI, concert per a la vida i la dignitat.

Aquest dissabte 6 d'octubre, arriba al monestir El llibert Priscus, al servei del filòsof Sèneca, vell amic, que explicarà històries sucoses de la Roma de Neró, l'incendi de la ciutat i el suïcidi del mestre ordenat per l'emperador. Es tracta d'un relat tragicòmic entre el luxe desenfrenat del rics i la misèria de multituds, interpretat per Agustí Farré. 
 

La Roma de Sèneca arriba al monestir el 6 d'octubre. Foto: Cedida


El 13 d'octubre Egipte aterra al monestir amb Artemisa i Iras, Karme Gonzàlez i Assumpta Mercader. El 20 d'octubre serà el torn de Grècia i l'Arquiloc de Paros amb Carles Alcoy. 

Finalment, el 27 d'octubre, l'actuació extraordinària de Orquestra de Refugiats i Immigrants de Jordi Savall tancarà temporada.

Els reptes de la cultura actual i els horitzons de futur
 
El monestir, en el seu temps d'esplendor, copiava les obres dels clàssics en el seu scriptorium i acollia a tothom que peregrinava al seu hospital, que encara conserva. L'orquestra de refugiats i immigrants posarà punt final a la llarga programació creativa i col·laborativa d'aquests mesos amb el propòsit de destacar que "la cultura ens fa pensar sobre els reptes actuals i obre horitzons de futur als que no podem donar l'esquena".
 
El monestir tancarà la programació cultural a l'octubre, però continuarà obert per les visites guiades els dissabtes i diumenges i festius. El Monestir de Sant Llorenç, i la seva activitat cultural, tornarà pels concerts Pacem in terris per Nadal i final d’any. I ja prepara la programació pel proper any que, asseguren, sorprendrà. 
 

Artemisa i Iras, Karme Gonzàlez i Assumpta Mercader escenifiquen Egipte el 13 d'octubre. Foto: Arxiu

Arxivat a