Venturós deixarà avui l'alcaldia de Berga per inhabilitació

El jutjat de Manresa ha enviat a Berga l'ordre d'execució de la sentència, i l'alcaldessa ja no presidirà el ple d'aquest vespre | Des de l'equip de govern hi ha hermetisme absolut

04 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 17:08h
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós.
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós. | Pilar Màrquez Ambròs
Montse Venturós deixa de ser alcaldessa de Berga de forma jurídica aquest dijous. Venturós ha rebut ja l'ordre d'execució de la sentència que la inhabilita per al proper mig any i, segons han confirmat fonts properes a NacióBerguedà, ja no podrà presidir el ple municipal previst per aquest vespre. El jutjat de Manresa, que va dictar la inhabilitació per no haver retirat l'estelada del balcó de l'ajuntament en dos períodes electorals, va enviar aquest dimecres l'ordre als jutjats de Berga. 
 
Tot just fa una setmana, l'alcaldessa va anunciar que, un cop rebés l'ordre d'execució de sentència, només exerciria les funcions polítiques mentre que un altre regidor de la CUP n'assumiria la firma jurídica. Malgrat que la plataforma de suport a Venturós ha convocat una concentració aquest dijous al vespre per rebutjar la inhabilitació de l'alcaldessa i que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Berga ha emès un comunicat titllant "d'injusta" la inhabilitació que es fa efectiva avui, l'equip de govern manté hermetisme absolut sobre la qüestió. Montse Venturós ha convocat aquesta tarda, a les 5, els grups municipals per tractar la situació. 
 
La CUP també ha previst que abans de l'inici del ple ordinari d'aquest vespre, els diferents grups municipals puguin explicar la seva posició sobre la inhabilitació. A les 8 hi haurà un debat polític presidit per Montse Venturós, en què cada grup municipal tindrà torn de paraula. Un cop acabades les exposicions, serà quan es doni inici al ple, que presidirà el tinent d'alcalde Oriol Camps, perquè a aquella hora la inhabilitació de Venturós ja ha de ser ferma. 
 
Un cop inhabilitada, la figura de l'alcaldia en funcions l'assumeix Oriol Camps. Si bé la legislació preveu que en pocs dies s'ha de convocar un ple de presa de possessió d'un nou alcalde, en què ni la CUP (6 regidors) ni el PDECat (6 regidors) ni ERC (3 regidors) presentaran un candidat. La intenció de Montse Venturós es mantenir-se treballant en les funcions polítiques del càrrec de costat dels seus regidors, però sense signar cap document que comprometi els funcionaris o bloquegi l’Ajuntament. 
 
Amb previsió de la imminent inhabilitació, Montse Venturós va reunir-se aquest dimecres amb el departament de Presidència de la Generalitat, que encapçala Elsa Artadi. Montse Venturós ha explicat a primera hora d'aquest matí a NacióBerguedà que "va ser una reunió molt tècnica", dels "escenaris que planteja la doctrina de la llei electoral" per "veure-ho tot amb perspectiva". Venturós, que ha parlat amb aquest mitjà abans que se sabés que el jutjat ja havia donat sortida a l'ordre d'inhabilitació, ha recordat que l'ajuntament afronta una situació inèdita.
 
L'article 196 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) estableix que si no hi ha un candidat a alcalde, es proclami el regidor que encapçala la llista amb més vots. En aquest cas, es tractaria de Francesc Ribera Titot, el número 3 de la CUP a les eleccions de 2015, ja que Venturós estaria inhabilitada i Anna Alsina, la número 2, va renunciar a l'acta de regidora a principi de legislatura. Si Francesc Ribera no accepta el càrrec, i tampoc ho fan la resta de regidors de la CUP - un escenari probable - llavors podria passar que hi hagués un alcalde accidental fins a final de mandat, que podria ser el mateix Oriol Camps, actual primer tinent d'alcalde. 
 
Els dos càrrecs de confiança del consistori marxen amb l'alcalde
 
 
Un cop que la sentència es comunica en ferm, aquestes dues persones també són cessades. Per llei, els càrrecs de confiança del batlle - que són personal eventual - han de plegar automàticament quan es produeix un cessament definitiu de l'alcaldia o en expirar el mandat. L'alcaldessa Montse Venturós ha explicat aquest matí, que "elles cauen just quan jo caigui, quan la sentència se'ns hagi comunicat, elles marxen amb mi" però "el tinent d'alcalde les pot nomenar l'endemà mateix, així que estaran un impàs de dos dies fora". Berga té un total de dos càrrecs de confiança d'acord amb la llei reguladora de les Bases del Règim local, la grandària del municipi, que limita el nombre de càrrecs nomenats per l'alcalde i l'equip de govern segons el nombre d'habitants. 
Arxivat a