Ermínia Altarriba: «El millor que puc fer és donar el relleu a Ramon Camps, a qui ERC ha fet confiança»

La renúncia de la portaveu de grup a l'acta de regidora va fer-se pública el cap de setmana, però ha estat aquest dimecres que el partit l'ha acompanyat en roda de premsa perquè n'expliqués els motius

03 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 21:51h
El grup municipal d'ERC amb la regidora sortint, Ermínia Altarriba, i l'entrant, Ramon Camps.
El grup municipal d'ERC amb la regidora sortint, Ermínia Altarriba, i l'entrant, Ramon Camps. | Pilar Màrquez Ambròs
La fins ara portaveu del grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Berga, Ermínia Altarriba, s'acomiadarà aquest dijous al ple. La marxa d'Altarriba va fer-se pública el cap de setmana, però ha estat aquest dimecres que el partit l'ha acompanyat en roda de premsa perquè n'expliqués els motius. Ermínia Altarriba ha afirmat que va prendre la decisió arran dels resultats de les primàries, en les quals va aconseguir només un 36,5% dels vots, quedant per darrere del 45,5% de suports de Ramon Camps, que va anunciar-se a partir de llavors com a alcaldable. Ramon Camps serà també qui la substituirà al plenari. 

Ermínia Altarriba ha volgut clarificar que "no és pas que des del partit em demanessin que plegués, al contrari, se m'havia dit que continués; és una decisió meva particular". Altarriba ha opinat que "el millor que puc fer és donar el relleu a qui el partit ha fet confiança d'aquí en endavant". "Per alguns, la decisió que prenc pot ser que estigui mal vista, perquè comptava amb l'encomana dels ciutadans per a tota la legislatura, però crec que no tenia gaire sentit allargar aquest procés, si és que igualment el Ramon ha d'entrar a la propera legislatura", ha apuntat.

Altarriba ha considerat que això permetrà que Camps "pugui actuar, visibilitzar-se com a cap de grup abans del maig, i a més pugui fer molt bons resultats als comicis". 

De fet, Camps era el número 7 en la llista d'ERC de les eleccions de 2015, de manera que perquè pugui ser regidor hauran de renunciar dues persones: Aleix Camprubí, número 5, i Queralt Fernández, número 6 de la llista. Jaume Giménez, que s'havia presentat com a número dos, va deixar l'acta per motius de salut a principis de 2017, i va substituir-lo ja Dolors Tous, número 4 de la llista. Malgrat que el nou paper de Camps juga a favor del partit, el mateix president local, Aleix Camprubí, ha assegurat que les renúncies són "per raons personals i de disponibilitat laboral". 

Aleix Camprubí  ha recordat, a més, que l'executiva d'ERC no va fer costat a un candidat o altre a les primàries: "ambdós eren vàlids". "No hi ha divisió interna, la divisió va ser entre els vots de la militància", ha comentat Camprubí. El president local ha expressat que l'adeu a Altarriba era "un moment que volíem que no arribés". "És una persona que hi ha posat les hores que tenia i les que no tenia", ha insistit.
 

Ramon Camps i Ermínia Altarriba en la roda de premsa, al local d'ERC. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Altarriba entrarà la renúncia a l'acta de regidora l'endemà mateix del ple d'aquest dijous. "Em volia acomiadar en condicions de l'Ajuntament, faré el ple amb normalitat i després presentaré la renúncia", ha dit Ermínia Altarriba. Altarriba també ha defensat que els resultats de les primàries "no eren ni esperables ni no, en el moment que acceptes sotmetre't a la votació dels militants, assumeixes acceptar-ne els resultats".

Ramon Camps ocuparà la cadira d'Ermínia Altarriba al plenari, i al costat hi continuaran Jordi Pujals i Dolors Tous, presents a la roda de premsa, i que han assegurat que en principi seguiran. Camps, qüestionat sobre si ambdós podrien ocupar llocs destacats a la llista dels comicis de 2019, ha assenyalat que "és una decisió de partit" i que "ells també ho han de voler". Per la seva banda, Ermínia Altarriba no deixarà de ser militant d'ERC a la ciutat de Berga, però s'apartarà de primera línia. 

Ramon Camps i Ermínia Altarriba van ser regidors del PSC a la capital berguedana, i posteriorment van allunyar-se del partit, acompanyats d'altres membres i militants locals, entre els quals l'ara també regidor Jordi Pujals. El 2013 van plantar el federalisme de Pere Navarro en desacord amb l'estratègia de partit i l'agenda nacional i acostant-se al corrent d'Ernest Maragall.  Els exsocialistes berguedans van crear Impuls i posteriorment es van integrar a ERC, fet que va en aquell moment va crear certes discrepàncies en una part de la militància. El 2015 Ermínia Altarriba va ser escollida per l'assemblea local com a cap de llista del partit per aquelles eleccions. 

El debat dels símbols independentistes

L'adeu a Altarriba ha coincidit a Berga amb dies convulsos. Mentre que l'equip de govern de la CUP espera que en qualsevol moment li arribi la comunicació oficial de la inhabilitació de Venturós, la ciutat ha viscut aquest matí una roda de premsa del Partit Popular (PP), on el president del PP al Berguedà, Joan Antoni López Noguera, i el president del partit a Barcelona, Daniel Serrano, han advertit que es denunciarà el consistori a la fiscalia si aquest no retira l'estelada, els llaços grocs i "altres símbols partidistes" de la via pública.

El que ha de ser el nou cap del grup municipal dels republicans a la capital berguedana, Ramon Camps, ha recordat, sobretot pel que fa referència a l'estelada, que "el ple és el que decideix, i tu pots estar-hi d'acord o no, però allò és el que s'ha de complir; entenc que fins i tot si hi ha un acord, i tu has votat en contra d'aquell acord, l'has de poder mantenir, no pots canviar un acord de ple". Camps ha dit que "al plenari hi decideixen els regidors, més enllà d'un referèndum, no hi ha res més democràtic que això". 
 

Els actuals regidors d'ERC amb Ramon Camps davant de l'edifici consistorial. Foto: Pilar Màrquez Ambròs