El PP adverteix que denunciarà l’Ajuntament de Berga si no retira els «símbols partidistes»

El partit popular ha entrat una instància al consistori i esperarà dos mesos perquè l'ajuntament compleixi amb la sol·licitud de treure llaços grocs i símbols; si no és així, recorrerà a la via judicial

03 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 21:59h
Joan Antoni López Noguera i Daniel Serrano en entrar al registre la instància sobre els símbols.
Joan Antoni López Noguera i Daniel Serrano en entrar al registre la instància sobre els símbols. | Pilar Màrquez Ambròs
El PP ha entrat aquest dimecres una instància a l'Ajuntament de Berga per demanar que es procedeixi "a la immediata retirada d'estelades i altres signes partidistes, com llaços grocs dels edificis municipals; i dels espais públics comuns on hagin estat col·locats per la corporació o per tercers sense la deguda autorització formal". El president del PP al Berguedà, Joan Antoni López Noguera, ha entrat aquesta instància, acompanyat del president del Partit Popular de Barcelona, Daniel Serrano i del vicesecretari territorial del Partit Popular de Catalunya, Josep Llobet. Si el consistori no compleix amb la petició en el termini de dos mesos, els populars han assegurat que es recorrerà a la via judicial.  

Joan Antoni López Noguera ha explicat que "l'acció s'emmarca en una campanya del PP que es fa a totes les comarques catalanes, a partir de la qual es demana a tots els ajuntaments, que treguin tots els símbols partidistes". Perquè els populars entenen que "l'edifici consistorial és la casa de tots els veïns, de cadascuna de les ciutats, en aquest cas de la ciutat de Berga", ha dit López Noguera. López Noguera ha fet èmfasi en el fet que la instància sol·licita que "es compleixi la normativa i les diferents sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i es retirin aquests símbols".

Joan Antoni López Noguera ha defensat que el consistori ha de ser un espai "neutral", de la mateixa manera que "ho han de ser tots els espais públics de les administracions catalanes". 

El president del PP de Barcelona, Daniel Serrano, ha reiterat que "s'ha iniciat una campanya a tots els municipis catalans, hi tinguem representació o no, per exigir als ajuntaments que compleixin amb la normativa i les sentències del TSJC; en relació a tots els elements que estan fora de la legalitat, elements partidistes". Serrano ha afirmat que "la ideologia pot ser molt legítima però els ajuntaments no són una extensió del domicili particular dels alcaldes i regidors, els ajuntaments són de tots, dels qui els voten i els qui no".

Segons Serrano, "els ajuntaments han de complir amb la legalitat" i "aquí hi ha una exalcaldessa que sap molt bé que és no complir amb la legalitat, que sap molt bé que al final la justícia arriba, actua i inhabilita per exercir el càrrec públic". Serrano s'ha dirigit a Venturós com a exalcaldessa, malgrat que no consta que l'Ajuntament de Berga hagi rebut ja la comunicació d'inhabilitació. La instància es dirigeix justament a "l'alcalde de Berga".

Serrano ha corroborat que "el que demanem és que es retirin tots aquests elements que no compleixen amb la legalitat, que no compleixen amb les sentències del TSJC" i que "en cas que no s'atengui aquest requeriment, [des del PP] anirem a la via judicial, perquè sigui judicialment que s'exigeixi la retirada d'aquests elements". El partit popular esperarà "els dos mesos preceptius" perquè l'ajuntament compleixi amb aquesta sol·licitud, si no és així es presentarà una denúncia a la fiscalia. 

La campanya del PP per la retirada de símbols i llaços grocs dels ajuntaments s'ha portat a terme a diferents municipis catalans, però al Berguedà s'ha realitzat de moment només a Berga. A la Catalunya Central, es demanarà el mateix a Vic. En els municipis com Sant Joan de Vilatorrada (Bages) en què el PP té representació municipal, s'ha presentat directament una moció al ple. 
 
La instància al·ludeix a la sentència del Tribunal Superior de Justícia Catalunya que "estableix que hissar estelades en espais públics o edificis oficials suposa privatitzar aquests espais d'ús comú, amb un element partidista que vulnera els principals d'objectivitat i neutralitat institucional que obliguen a les corporacions locals". Segons aquest escrit que el PP ha entrat a registre al consistori, i que fa referència a la sentència del TSJC, "l'estelada és un element que no té reconeixement legal vàlid com a símbol d'una administració i el seu ús és partidista perquè, a més, de no ser oficial; només representa una part de la ciutadania". 
 

López Noguera i Daniel Serrano, aquest matí, durant l'atenció als mitjans a la plaça de Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El PP es presentarà a les eleccions de maig de 2019

El PP es presentarà a Berga a les eleccions municipals, segons han assegurat aquest dimecres els seus representants, tal com va explicar NacióBerguedà el mes d'agost. Joan Antoni López Noguera no ha avançat si en serà el candidat: "El partit té uns processos, quan s'activin aquests processos, entenc que de cara a final d'any, es decidirà qui serà el candidat o candidata a la ciutat de Berga", ha considerat. 

El 2015 Joan Antoni López va presentar-se com a candidat, però la Junta Electoral va invalidar un membre de la candidatura i va anul·lar la llista. Primer, perquè el número 5, Eduardo Zúñiga, no sortia al cens; i després, perquè qui l’havia de substituir, Roberto Moreno, figurava ja en una llista d’UPyD a Ferrol (Galícia). 

López Noguera, ha assegurat que treballaran per confeccionar la llista "que compleixi la normativa". "La intenció que sempre hem tingut és que tothom es pugui presentar, però aquest no va ser el cas de la junta electoral local fa tres anys; esperem que si aquesta vegada nosaltres o qualsevol altre partit comet un error, se'ls hi comuniqui en temps i forma i tothom es pugui presentar, perquè la gent ha de poder votar una opció política", ha expressat.  
Arxivat a