Ginkgo es prepara per desbordar de solidaritat la primera cursa de la Dona de Berga

L'entitat ha volgut que aquesta primera edició de l'activitat, pensada per conscienciar sobre el càncer de pit i recaptar diners per a la investigació, tingui a Montse Venturós com a padrina

03 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 22:07h
Aurora Fernández, Ivan Sànchez i Montse Venturós en la roda de premsa de presentació de la cursa.
Aurora Fernández, Ivan Sànchez i Montse Venturós en la roda de premsa de presentació de la cursa. | Pilar Màrquez Ambròs
Ginkgo es proposa desbordar de solidaritat la primera Cursa de la Dona de Berga, el proper 21 d'octubre. La presidenta de Ginkgo, Aurora Fernández, ha presentat la proposta aquest dimecres acompanyada de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez. Aurora Fernández ha destacat que l'objectiu de l'activitat és conscienciar sobre el càncer de mama i aconseguir recaptar fons per aquesta causa i per col·laborar amb la Marató de TV3. Es tracta d'una cursa i una caminada popular de 7 quilòmetres, amb sortida i arribada a la Font del Ros de Berga, oberta a tothom. Una de les activitats que acompanyaran aquesta iniciativa, per part del consistori, serà la d'engegar durant aquella setmana els llums de color rosa de l'Ajuntament de Berga. També es farà el possible per engegar llum rosa al Santuari de Queralt, els dies 19, 20 i 21.  El 19 d'octubre és el Dia Mundial del Càncer de Pit.

Aurora Fernández ha explicat que "s'han preparat 400 bosses de regal que es donaran als primers 400 inscrits". El color rosa de la samarreta serà el tret identificatiu de la cursa, però hi poden participar dones i homes de totes les edats i també infants a partir de 12 anys. La donació que es fa en inscriure's és de 10 euros. "Un 1% dels afectats del càncer de pit són homes, són els grans oblidats en aquesta qüestió", ha explicat Fernández. Gingko és una entitat integrada a la Plataforma pels Drets Democràtics i Polítics de Berga, de manera que s'ha escollit que la cursa tingui una padrina ben especial aquesta primera edició: l'alcaldessa Montse Venturós, pendent de rebre la inhabilitació en ferm per haver mantingut l'estelada a l'ajuntament en dos períodes electorals. "Tothom és important a la cursa, però en aquesta ocasió hem volgut que ella l'apadrini", ha argumentat Fernández. 

Ginkgo - APAC del Berguedà és una associació de persones afectades de càncer que treballa per aconseguir la millora de l'atenció que reben els pacients i el seu entorn a l'hora d'afrontar les malalties oncològiques a través d'una actitud dinàmica i positiva. Aquest afany de plantar cara al càncer amb un somriure ha fet que l'entitat promogui l'organització d'esdeveniments lúdics i participatius com aquesta cursa o la caminada solidària 'Pas a Pas' contra el càncer infantil de la primavera passada, que va superar totes les expectives.
 

L'alcaldessa Montse Venturós serà la padrina de la cursa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Montse Venturós ha donat les gràcies a l'entitat per fer-la padrina en aquesta primera edició, "de manera inèdita i amb caràcter extraordinari". Venturós ha fet una crida a la ciutadania perquè participi en aquesta cursa. "Ginkgo és una associació de persones supervivents del càncer, amb una empenta indiscutible a la ciutat en referència a aquesta qüestió", ha dit l'alcaldessa, que ha explicat que aquest tipus de conscienciació pot ajudar a prevenir i detectar abans aquest tipus de malalties. "És quí on realment podem incidir", ha afirmat Montse Venturós. De fet, Aurora Fernández ha reclamat que les xerrades de conscienciació comencin als centres de secundària. "No amb la intenció d'angoixar les noies, però sí per dir-los que sí coneixen el seu propi cos i noten canvis, cal mirar-ho", ha dit la presidenta de Ginkgo. 1 de cada 8 dones patirà càncer de pit durant la seva vida. 

Tant Aurora Fernández com Ivan Sànchez han insistit en la importància d'inscriure's abans de l'activitat. Tothom pot inscriure's fins al 16 d'octubre, de manera que així pot assegurar rebre els obsequis que oferirà Ginkgo a la bossa: caldo, cremes per escalfar el cos i una samarreta. Sànchez ha incidit en què és important sumar-se a aquesta causa: "Que la gent de Berga desbordi aquesta proposta, és important ser conscients de la prevenció i col·laborar en activitats contra el càncer, també quan no ens afecta de prop", ha assegurat.

La cursa sortirà de la Font del Ros, i es dirigirà a la depuradora, i d'allà resseguirà la Serra de Noet i farà cap a Sant Bartomeu de la Valldan. "És el mateix recorregut que fem amb les marxes nòrdiques, és un recorregut fàcil i planer per a tothom i hi ha l'opció de participar en la caminada familiar, en comptes de la cursa", ha recordat Aurora Fernández. Fernández ha avançat que no hi haurà trofeus, però sí que es comptabilitzarà el temps de cadascú. Les inscripcions es poden fer els dimarts a la tarda a Cal Fàbregas, al carrer Major.

Més activitats de difusió i conscienciació

Coincidint amb la setmana de conscienciació sobre el càncer de pit, Ginkgo organitza altres activitats. El 15 d'octubre, membres de l'entitat seran presents a l'Hospital Sant Bernabé per fer difusió i visualitzar aquesta malaltia, i el 19 d'octubre seran al Centre d'Atenció Primària (CAP) de Berga. El 24 d'octubre organitzen una xerrada a l'Hotel d'Entitats, a les 6 de la tarda. Tractarà sobre el programa "Gran Supervivent" de suport a les persones que han patit càncer un cop que els donen l'alta, i hi intervindran la doctora Elena Cillan, oncòloga, i Dolors Circuns, infermera. "Ho fem a l'Hotel d'Entitats perquè volem que la gent ens vingui a veure al local de reunió de l'entitat, que vingui a casa", ha explicat Fernández. 
Arxivat a