Gironella estudiarà revisar les ordenances fiscals

El ple ordinari va aprovar, a més, l'ordenança reguladora de les bases dels ajuts per a la retirada de residus d’amiant

Redacció
02 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 18:32h

Ple de Gironella. Foto: Ajuntament de Gironella


L'equip de govern de Gironella (PDECat) i ERC van pactar, durant el ple ordinari d'aquest dilluns al vespre, treballar conjuntament per revisar les ordenances municipals.

ERC va presentar al ple una moció que defensava una moció progressiva, orientada a corregir les desigualtats entre els ciutadans, i adaptar algunes de les ordenances fiscals a criteris socials i de sostenibilitat energètica. El punt va ser l'últim de l'ordre del dia del plenari ordinari d'octubre. Així, l'alcalde David Font va contestar a les acusacions d'ERC de què l'equip de govern no treballava en aquesta direcció, destacant que Gironella va ser un dels primers ajuntaments a fomentar la sostenibilitat, amb bonificacions a famílies nombroses i monoparentals a la llar d'infants, o la redacció de l'impost de circulació per a cotxes elèctrics i híbrids, entre altres. L'alcalde es va comprometre a aplicar  més bonificacions al màxim d’ordenances possibles sempre que no es vegi afectat el dia a dia municipal. 

En un primer moment, David Font va proposar aprovar la moció d'ERC amb modificacions en aquesta línia, crear una comissió per analitzar i modificar les ordenances, així com mesurar-ne l’impacte al dia a dia municipal. Però Esquerra va preferir retirar la moció i treballar amb l'equip de govern per revisar les ordenances municipals. Segons el portaveu d'Esquerra, Albert Xoy, "nosaltres sempre hem cregut que hem de fer una oposició constructiva i, en aquest cas, veiem bé el plantejament de treballar-hi". 

Un altre dels punts de l'ordre del dia era l'ordenança reguladora de les bases dels ajuts per a la realització d’activitats esportives d’infants i adolescents, destinades a gironellencs per activitats que es realitzen a la vila. Font va explicar que les bases han estat elaborades per les tècniques de l’ajuntament, i els criteris marcats pretenen afavorir al màxim nombre de persones possibles. David Font, arran de les demandes d’ERC va explicar que ja existeixen unes ajudes més restrictives que cobreixen fins al 100% de les activitats, i que per això, aquestes subvencions eren més generalistes.

Tot i això, l'equip de govern del PDECat va decidir posposar l'aprovació per revisar alguns dels criteris. En aquest sentit, ERC va proposar canviar uns criteris per unes bases d'ajuts a extraescolars i activitats esportives d'infants relatiu a famílies monoparentals, una qüestió que han d'estudiar els tècnics consistorials. 

Ordenança per a la retirada d'amiant

El ple ordinari de l'Ajuntament de Gironella va aprovar, a més, l'ordenança reguladora de les bases dels ajuts per a la retirada de residus d’amiant a Gironella. 

L'equip de govern va presentar aquest dilluns les bases dels ajuts per a la retirada d'amiant als propietaris i comunitats de veïns de Gironella, que es van aprovar per unanimitat. David Font va explicar que les subvencions cobreixen fins a un màxim del 70% del cost de la retirada, amb un topall de 800 euros per subvenció. Font, arran de les queixes d’ERC, que considera les ajudes insuficients, va destacar que les bases s’han elaborat partint de les ajudes de la Generalitat de Catalunya, augmentant les ajudes  fins a un 33%.