FOTOS L'1-O en xifres, així són les plaques que Berga ha col·locat als col·legis electorals

Un dels llocs més concorreguts dels actes d'aquesta tarda als locals de votació ha estat els Jutjats Vells on aquell dia van votar-hi 1.610 persones

01 d'octubre del 2018
Actualitzat el 30 de setembre del 2020 a les 21:26h
El regidor Francesc Ribera en la descoberta de la placa.
El regidor Francesc Ribera en la descoberta de la placa. | Pilsr Màrquez Ambròs
Els 10 col·legis electorals del referèndum de l'1-O han inaugurat aquesta tarda, a Berga, una placa commemorativa que en reivindica el seu protagonisme durant aquella jornada i l'esforç que van fer voluntaris i molts ciutadans per aconseguir votar. S'ha estrenat una placa a cadascun dels centres de votació de la capital berguedana: Sala Casino, Pavelló de Suècia, Jutjats Vells, Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, BRG Progrés, Centre Cívic, IES Guillem de Berguedà, Escola de la Valldan, Escola de Santa Eulàlia i Teatre de Cal Rosal.

Un dels llocs més concorreguts han estat els Jutjats Vells on aquell dia van votar-hi 1.610 persones. El regidor Francesc Ribera ha estat l'encarregat de descobrir la placa commemorativa, després que Salvador Molins llegís el manifest unitari d'aquest acte simultani, amb inici a les 7 de la tarda. En el text s'ha fet un reconeixement "a totes les persones que van participar en la preparació de la infraestructura necessària per a fer-lo possible", entre les quals els vocals i presidents de mesa, aquells que van amagar i custodiar urnes, els que van dormir als col·legis i els informàtics que van fer possible el cens universal. "A la multitud de voluntaris que es van plantar durant tota la jornada per defensar les urnes, i a tothom qui va tenir el coratge de participar en aquest referèndum", ha posat de rellevància el parlament de Molins. En cadascun dels punts de votació on s'ha descobert la placa commemorativa s'ha fet lectura del mateix manifest, que ha promogut la Comissió Berguedans per la República, amb el suport dels partits i les entitats sobiranistes de Berga. 

Els Jutjats Vells va ser l'espai de votació més gran de la ciutat durant la jornada de l'1-O, i aquest dilluns s'ha tornat a omplir de veïns i veïnes que volien commemorar i recordar l'efemèride d'una jornada que consideren històrica. En aquest punt de Berga, es van comptabilitzar 1.531 a favor del Sí, 55 del No, 15 en blanc i 6 nuls. Justament les plaques han estat pensades per posar de rellevància les xifres d'aquell primer d'octubre, detallant quants vots es van emetre i quines van ser les opcions dels ciutadans en números absoluts, així com en percentatges globals del país. Segons ha recordat també el manifest, al Berguedà hi van haver 21.511 vots (un 94,93%) a favor de la República catalana, mentre que 863 persones (un 3,81%) hi van votar en contra. També va haver-hi 285 vots en blanc i 229 nuls.

A les 8 del vespre, hi ha hagut una concentració conjunta de la ciutadania a la plaça de Sant Pere de Berga.
 

Placa commemorativa als Jutjats Vells. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Berguedans a la porta dels jutjats durant la lectura del manifest. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

La placa de l'1-O al local de BRG Progrés. Foto: Cedida

 

Un grup de berguedanes fent-se una foto amb la placa a l'Institut Guillem de Berguedà. Foto: Ivan Genescà