El Berguedà recorda l'1-O amb esperit de commemoració i crides per fer República

Els ajuntaments de municipis com Berga, Gironella i Puig-reig se sumen a l'aturada de les 12 del migdia | A Gironella han omplert de desitjos una urna de l'1-O

01 d'octubre del 2018
Actualitzat el 02 d'octubre a les 15:39h
A Gironella han omplert de desitjos una urna de l'1-O.
A Gironella han omplert de desitjos una urna de l'1-O. | Pilar Màrquez Ambròs
El Berguedà recorda aquest dilluns l'1-O amb actes de commemoració i també amb lemes reivindicatius i crides per fer República. A Berga, l'Ajuntament s'ha sumat a l'aturada per commemorar el primer aniversari del Primer d'Octubre. Els treballadors, les treballadores i alguns dels representants de les diverses formacions polítiques del consistori s'han concentrat aquest matí a l'entrada de l'edifici. La mateixa imatge s'ha repetit a altres punts de la comarca com Gironella i Puig-reig, municipis on, a més, s'ha llegit el manifest "Republiquem" de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). 

El manifest consta d'onze punts que destaquen el compromís del món local amb el país, els municipis, els valors democràtics, la pau, el diàleg, les llibertats individuals i els drets fonamentals, així com amb totes les persones anònimes que van fer possible l'1 d'octubre, els resultats del referèndum, els presos polítics i exiliats, els alcaldes i altres persones investigades i la futura República. 
 

Concentració davant de l'Ajuntament de Berga. Foto: Cedida


Recollida de desitjos

A la vila gironellenca, aquest migdia, s'ha fet també la recollida de desitjos per la República de l'ANC i el CDR local: Diverses persones han abocat els seus desitjos de futur en una urna de l'1-O. La persona de més edat que s'ha acostat a l'urna a llançar-hi el seu desig ha estat Quima Arenyes, de 99 anys. "Al paper hi he escrit que tot s'arregli mentre jo hi sigui", ha explicat amb un somriure a NacióBerguedà. Un centenar de persones s'han reunit a la plaça de la Vila de Gironella aquest migdia per abocar-hi els desitjos i també per sumar-se a l'aturada i lectura del manifest de l'AMI. L'urna amb els desitjos dels veïns i veïnes i una trentena de gironellencs es traslladaran a la tarda a la mobilització convocada per la Plataforma 1 d'octubre amb sortida a plaça Catalunya de Barcelona.
 

Lectura del manifest de l'AMI a Gironella. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Durant l'acte, un representant de l'ANC de Gironella, Mauri Viles, ha llegit també el manifest de la Plataforma 1 d'octubre. El text ha posat en consideració que el de 2017 "va ser un referèndum que ho va canviar tot", que va unir a moltes persones i va requerir un "enorme" esforç "per fer-ho possible"; que va demostrar que "la sobirania del poble sempre podrà fer front a qualsevol intent de reprimir-la". "Perquè malgrat la repressió de l'estat espanyol, els centenars de persones atonyinades, les urnes confiscades, la intimidació de la policia espanyola i les constants i infames amenaces, res no va poder aturar la ferma voluntat d'autoorganitzar-nos per aconseguir la lliure expressió del nostre vot".

També el CDR local, a través del gironellenc Antoni Simón, ha llegit un text aquest migdia a la plaça de la Vila del poble. S'hi ha destacat que tan sols dient la data de l'1 d'octubre de 2017, "a tots i totes ens venen a la memòria les imatges que tot just fa un any tenien lloc en un munt de col·legis electorals del nostre país, les agressions, la violència gratuïta que les forces de seguretat de l'estat espanyol van emprar contra la nostra gent, els cops de porra indiscriminats que van ferir a qui pacíficament volia votar, van marcar un abans i un després". 

Vaga d'estudiants

Estudiants del Berguedà han realitzat un recorregut pel carrer Major de Berga aquest matí amb pancartes i amb un lema: "Des de les aules, no afluixem".