ERC de Gironella demana que l'Ajuntament apliqui una fiscalitat que «corregeixi desigualtats»

El text reclama aplicar un model integral de fiscalitat progressiva que sigui també "respectuosa amb el medi ambient"

28 de setembre del 2018
Actualitzat a les 18:46h

Imatge d'arxiu d'una reunió amb membres d'ERC de Gironella. Foto: Aida Morales


El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Gironella presentarà al ple ordinari d'octubre una moció per avançar cap a un "fiscalitat progressiva". Esquerra defensa que la fiscalitat del municipi ha de ser "orientada a corregir desigualtats per garantir la igualtat d'oportunitats" i "respectuosa amb el medi ambient". 

El text reclama aplicar un model integral de fiscalitat progressiva que inclogui taxes, impostos i preus públics amb el propòsit "de garantir l'accés de tots els ciutadans als serveis públics" i corregir les desigualtats. El compromís proposa incloure "elements de responsabilitat ambiental en les diferents ordenances fiscals amb l'objectiu d'afavorir la transició cap a un model energètic basat en energies renovables" i crear "polítiques d'ajudes vinculades a la capacitat econòmica amb l'objectiu de compensar el caràcter repressiu d'aquelles figures tributàries que no disposen de marge normatiu".

Bonificacions socials i de sostenibilitat energètica

Entre les propostes que es fan hi ha "incorporar una bonificació del 50% per als immobles que disposin de sistemes d'aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol", així com "dissenyar un reglament d’ajuts vinculats a la capacitat econòmica per cobrir part de la quota de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) i també per garantir el mateix tracte a les famílies monoparentals que a les famílies nombroses".

A més, es demana al govern que modifiqui l'article 5 de l'ordenança fiscal número 29, que és el que fa referència a la taxa per a la recollida, tractament i eliminació de residus. De manera que se sol·licita que s'estableixi "un sistema objectiu de bonificacions vinculades a la capacitat econòmica, sense perjudici que en situacions excepcionals es pugui concedir l’exempció total amb informe de serveis socials". 
 
El grup d'ERC considera que aquests acords s'haurien de prendre i ser aplicats ja en les ordenances i el pressupost de 2019. Destaquen que la moció està molt vinculada a la trajectòria ideològica del seu partit. Segons apunten, "és el que hem defensat sempre, però malauradament l'equip de govern no ha fet prou i s'ha limitat a gestionar una austeritat imposada per l'Estat".