«Mos Maiorum» enceta la temporada teatral de tardor al Teatre Municipal de Berga

Es tracta d'un espectacle de teatre documental que dona veu a algunes de les persones que han arriscat la seva vida per arribar a terres europees

28 de setembre del 2018
Actualitzat a les 12:59h
Mariona Naudin i Alba Valldaura a Mos Maiorum.
Mariona Naudin i Alba Valldaura a Mos Maiorum. | Teatro Leal
"Mos Maiorum" encetarà aquest divendres, a les 10 del vespre, la temporada teatral de tardor al Teatre Municipal de Berga. Es tracta d'un espectacle de teatre documental que dona veu a algunes de les persones que han arriscat la seva vida per arribar a terres europees i que posa l'accent en una dada terrible: Des de l'any 2000, més de 30.000 persones han mort al Mediterrani. El cost de l'entrada és de 12 euros.
 
"Mos Maiorum" (o El costum dels avantpassats) és el fruit d’un treball documental i d’experiències personals de tres actors: Ireneu Tranis, Alba Valldaura i Mariona Naudin. El gener de 2016 van fer camí a Ceuta i Melilla, moguts per una realitat: L’any 2015, les costes de Lampedusa havien estat testimoni d'un dels naufragis més greus de la història de la Mediterrània, i la crisi dels refugiats tocava de prop Europa. Durant una setmana van entrevistar i conviure amb protagonistes que diàriament pateixen, suporten o s’aprofiten del drama dels que intenten travessar la frontera: els mateixos immigrants que intenten creuar-la, membres de la Creu Roja, funcionaris, periodistes, traficants, veïns de les ciutats autònomes, i un llarg etcètera. El resultat d’aquest treball de camp és un muntatge que se situa entre el documental i la dramatúrgia. Un material, prèviament seleccionat, que s’intenta reproduir de la manera més realista possible.
 
Les dues actrius i l’actor van interpretant entre el públic escenes viscudes. Ho fan sense escenografia, sense un espai escènic fix i a la penombra de quatre focus de led. 

La propera cita de la programació del Teatre Municipal de Berga serà dissabte 6 d'octubre amb el concert d'acordions "la Manxada Berguedana", a les 6 de la tarda. Hi haurà actes al carrer durant tot el dia i l'entrada serà gratuïta. L'activitat l'organitzen Pep Vancell i l'Ajuntament de Berga. 

Dissabte 13 i diumenge 14 serà el torn de la Farsa, companyia teatral de la ciutat, que representarà "El Foc de les Ginesteres" de Josep Maria de Sagarra. Les actuacions seran dissabte a dos quarts de 10 del vespre i diumenge a les 6 de la tarda. L'entrada costa 10 euros. 

El Trencanous al novembre

Al novembre la programació continuarà amb propostes com "El Trencanous" de Txaikovski del Ballet de Moscú, la reconeguda companyia de dansa ha visitat la capital del Berguedà en anteriors ocasions. Aquesta companyia es va fundar l’any 1989 quan el director Timur Fayziev, solista de les millors companyies russes des de la seva adolescència, la va posar en marxa amb l’objectiu de difondre i contagiar la seva passió per al món del ballet. Des de la seva creació ha fet més d’un miler de representacions i desenes de gires per tot el món. 

"Acorar" de la companyia Produccions de Ferro, "Llibres per Cremar" de la companyia Pyros o "Brindar con Extraños", dirigida per Xuel Díaz seran altres dels espectacles teatrals que es podran gaudir a Berga aquesta tardor. Al desembre arribarà "En Companyia" de Circ Pistolet.