El PDECat i ERC de Berga descarten presentar candidat a alcalde quan inhabilitin Venturós

Amb tot Ramon Minoves ha lamentat que no s'hagi convocat la junta de portaveus per tractar la qüestió de la inhabilitació i ha trobat a faltar "una posició institucional consensuada"

27 de setembre del 2018
Actualitzat el 28 de setembre a les 11:05h
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, durant una concentració de suport.
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, durant una concentració de suport. | Aida Morales
Els grups municipals del PDECat i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l'Ajuntament de Berga donen suport a l'alcaldessa davant la imminent inhabilitació i no contemplen presentar un candidat al ple d'investidura que s'haurà de convocar per llei un cop que la sentència dels tribunals sigui ferma. El portaveu del PDECat, Ramon Minoves, ha reiterat que "la gent de Berga va escollir uns regidors i un equilibri determinat a l'ajuntament" de manera que es procurarà "fer i deixar fer" en aquest sentit. Per la seva banda, la regidora d'ERC Ermínia Altarriba ha recordat que el posicionament del grup és "donar suport a Venturós en allò que decideixi" respecte de la seva inhabilitació. "No seria lògic fer una altra cosa", ha insistit. 

Montse Venturós ha anunciat aquest dijous al migdia que la CUP no presentarà un candidat al ple que mana fer l'ordenament jurídic quan se la inhabiliti. El partit de l'esquerra independentista ha demanat a la resta de grups municipals que fessin el mateix, perquè "d'alcalde ja n'hi ha un que és el que van escollir els berguedans en les passades eleccions", segons ha incidit la mateixa Venturós. 

Troben a faltar una reunió de la junta de portaveus

Malgrat el suport expressat, el portaveu del PDECat ha volgut posar l'accent en el fet que "fa mesos que demanem a la CUP que activi els mecanismes institucionals per parlar d'això". Minoves ha lamentat que fins ara "no s'ha reunit la junta de portaveus per parlar de la qüestió", sinó que "hi ha hagut contactes puntuals". 

El portaveu del PDECat ha afirmat que aquest dimecres va parlar amb Venturós, però ha lamentat la falta d'una reunió a nivell institucional: "sense una trobada institucional, jo no sé què farà ERC o que faran ICV i el PSC". Per a Minoves, "hi ha un joc institucional que no s'ha fet". Tot i així, ha remarcat que "l'any 2015 la gent de Berga va escollir uns regidors amb un determinat equilibri" que aposten per mantenir. "Davant de qualsevol proposta per a l'alcaldia, ens abstindrem", ha assegurat. 

Minoves ha mostrat també contrarietat perquè la roda de premsa de la CUP d'aquest dijous no ha estat institucional, sinó "de partit". 

La CUP i el PDECat tenen sis regidors cadascun, mentre que Esquerra en té tres. D'aquesta manera, ni ICV ni el PSC - amb un regidor per grup - podrien tirar endavant una eventual candidatura a l'alcaldia. Es necessita majoria absoluta en primera volta, o bé majoria simple en segona per optar-hi. La regidora del PSC, Rosalia Monroy, no s'ha pronunciat sobre possibles escenaris futurs i ha preferit no valorar les declaracions de l'alcaldessa. "Abans voldria parlar amb ella perquè tot el que sé és el que he vist publicat als mitjans", ha comentat. Aquest mitjà no ha pogut contactar aquest dijous amb el regidor d'ICV Joan Torres.