L'alcaldessa de Berga exercirà «políticament» el càrrec malgrat la inhabilitació

La CUP no presentarà candidat al ple d'investidura que s'ha de fer per llei, i demana a la resta de grups municipals que facin el mateix

27 de setembre del 2018
Actualitzat a les 16:24h
Montse Venturós.
Montse Venturós. | Pilar Màrquez Ambròs
Montse Venturós deixarà d'exercir d'alcaldessa de Berga a nivell jurídic però no polític. La inhabilitació es farà efectiva en pocs dies, després que la seva defensa hagi retirat el recurs contra la sentència que la inhabilita sis mesos per mantenir l'estelada en campanya electoral l'any 2015. La batllesa ha explicat que han retirat el recurs ara per tal que el mig any d'inhabilitació s'hagi complert abans de les properes eleccions. Quan la sentència d'inhabilitació sigui ferma, Venturós vol continuar exercint les tasques polítiques del càrrec, i delegarà les funcions jurídiques en un regidor.

L'alcaldessa ha explicat que "el no acatament" a la sentència es farà a partir "de diferents estratègies" en defensa "de la legitimitat popular" del vot dels ciutadans de Berga. Montse Venturós es mantindrà treballant en les funcions polítiques del càrrec de costat dels seus regidors, però sense signar cap document que comprometi els funcionaris o bloquegi l’Ajuntament. "La nostra responsabilitat és que la ciutat tiri endavant i alhora proposar mecanismes de confrontació directa amb l'estat, visualitzar noves formes de no acatament a sentències dins d'aquest marc jurídic obsolet, caduc i putrefacte", ha afirmat.

"No ens quedarem tranquils i farem un 'Sí, senyor'", ha alertat Venturós. Així mateix, Montse Venturós ha presentat el cas de Berga en l'àmbit nacional català com un exemple "per garantir la voluntat dels electors" per sobre "d'un Estat repressor, que persegueix càrrecs públics". 

Per llei l'Ajuntament de Berga haurà de convocar un ple d'investidura per escollir nou alcalde. Segons ha explicat Montse Venturós, la CUP no presentarà candidat. El partit de l'esquerra independentista proposa que la resta de grups tampoc ho facin. El juny passat el PDECat havia expressat ja que el seu grup municipal no faria "experiments contra natura i contra la voluntat expressada en les urnes de la gent de Berga". 

"D'alcalde ja n'hi ha un que és el que van escollir els berguedans en les passades eleccions", ha dit Venturós. 
 

Montse Venturós durant la compareixença d'aquest dijous. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La tria de nou batlle requereix que hi hagi majoria absoluta al ple en primera volta o, simple en segona. Però una abstenció de la CUP i del PDECat, amb sis regidors cadascun, i d'ERC, amb tres, bloquejaria l'elecció d'un altre candidat, ja que PSC i ICV tenen només un regidor per cap. Aquesta opció obriria un mecanisme de confrontació inèdit amb l'Estat, i situaria un govern provisional a Berga fins als comicis de maig. Un dels regidors de la CUP, possiblement Oriol Camps que és primer tinent d'alcalde, assumiria la signatura com a alcalde accidental, i Venturós exerciria el lideratge polític. Durant aquest període, Berga no tindria nomenada oficialment la figura de l'alcalde o alcaldessa al qual obliga l'ordenament de l'administració pública. 

La diputada de la CUP, Natàlia Sànchez, que conjuntament amb el també cupaire Lluc Salellas, ha acompanyat Venturós en la roda de premsa d'aquest dijous, ha apuntat que "Montse Venturós serà la primera alcaldessa fora de l'ordenament jurídic espanyol".

Legalment Venturós perd el vot al plenari, de manera que la CUP farà entrar una nova persona de la llista del partit al consistori, de la qual encara no s'ha confirmat el nom. El número 9 de la llista del partit a les eleccions municipals del 2015 és Hug Tuyet. És a qui pertocaria sobre el paper perquè durant el mandat han entrat dos regidors, Eloi Escútia (número 7) i Ivan Sànchez (número 8), en substitució de persones sortints; però no hi ha res decidit al respecte.

Generar una legislació "més enllà dels marges del règim del 78"

Sànchez ha recordat que Catalunya "no té una legalitat pròpia per donar resposta a la situació en la què ens trobem"; però ha dit que la CUP entén que "no és una situació de legalitat, sinó de legitimitats". La diputada ha demanat "una resposta coordinada contra la repressió". Segons ha defensat Sànchez, "és el Parlament qui hauria de generar una legislació que vagi més enllà dels marges del règim del 78" per aconseguir que "els municipis puguin estar emparats en una legalitat alternativa" davant l'embat judicial. "Que els vots prevalguin a la intromissió de l'Estat espanyol", ha afegit la diputada cupaire. 

Malgrat que no hi ha precedents del que podria passar si no hi ha el nomenament d'un nou alcalde al plenari d'investidura que es convoqui d'entrada, ni en setmanes posteriors, podria succeir que es produís un nomenament extern. Aquest podria venir de l'Administració Local de la Generalitat, o bé podria ser que la Junta Electoral Provincial procedís a l'adjudicació d'un candidat, el següent a Venturós en la llista més votada del consistori, la CUP.
 

La diputada Natàlia Sànchez durant la compareixença. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Reformular l'AMI

La CUP ha demanat també reformular el replantejament de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Lluc Salellas ha dit que "a hores d'ara l'AMI ha arribat a un topall, a un límit del que és la seva acció política, i ens cal plantejar una nova assemblea municipalista, una assemblea de càrrercs electes". 

La retirada del recurs

Montse Venturós va presentar el recurs a la sentència d'inhabilitació al juliol per guanyar temps per estudiar l'estratègia a seguir. Ara l'ha retirat perquè vol ser ella "i no els tribunals" qui decideixi si es presenta a les properes eleccions. Perquè això sigui així, la inhabilitació ha de ser efectiva abans del 14 d'octubre. "Hem decidit que serem nosaltres qui decidim si ens podem presentar a eleccions, no els tribunals. Volen inhabilitar la veu de tot un municipi", ha reiterat la batllesa.