El Museu del Ciment estudia la tècnica i el valor patrimonial de la volta catalana

En la jornada que es fa els dies 28 i 29 de setembre hi participen diversos arquitectes i doctors en història de l'art.

Redacció
27 de setembre del 2018
Actualitzat a les 11:15h

Museu del Ciment Asland Foto: Patrimoni Industrial


El Museu del Ciment i el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya organitzen la 2a Jornada tècnica "La volta catalana", que tindrà lloc els dies 28 i 29 de setembre al Museu del Ciment Asland de Castellar de n'Hug.
 
La jornada vol potenciar i donar a conèixer el "valor patrimonial d’aquesta tècnica constructiva" i "ser alhora un espai de reflexió sobre la volta catalana com a cas paradigmàtic d'una tècnica tradicional vigent", segons han indicat fonts del Museu del Ciment. Des del museu també han subratllat "l'interès generat per aquestes jornades, amb uns 60 inscrits i amb llista d'espera per a les properes edicions de més de 20 persones".

L'activitat se celebrarà divendres i dissabte. Està previst que s'hi estudiïn qüestions com els orígens de la volta catalana i la seva tècnica arquitectònica, els materials que s'utilitzen per construir-la i les particularitats i tècniques de construcció i restauració. Dissabte també es farà un taller pràctic de voltes de maó pla. En la jornada hi participaran diversos arquitectes i doctors en història de l'art. 
 
La fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro, en el municipi de Castellar de n'Hug, va funcionar de 1904 fins a 1975. Les restes avui visibles encara posen de manifest l'espectacularitat d'un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, emmarcat en un entorn natural singular. La fàbrica és actualment el Museu del Ciment Asland de Castellar de n'Hug, un centre dinàmic que ens permet descobrir el primer conjunt industrial cimenter de Catalunya.