Ja es coneixen les dates per al repartiment de kits i la implantació del porta a porta al Berguedà

El 14 d’octubre és la data d’inici del porta a porta a 9 municipis i, el 4 de novembre, s’hi afegeixen Berga, Avià i Vilada

26 de setembre del 2018
Actualitzat a les 14:12h
Camió d'escombraries en un carrer de la ciutat de Berga.
Camió d'escombraries en un carrer de la ciutat de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
El porta a porta ja és a punt de ser una realitat al Berguedà. El 14 d'octubre és la data d’inici del porta a porta a nou municipis de la comarca (Bagà, La Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, Cercs, Olvan, Casserres, Puig-reig i Gironella); i el 4 de novembre s'hi afegeixen Berga, Avià i Vilada. El Consell Comarcal del Berguedà ha informat així aquest dimecres que el dissabte 29 de setembre ja es podran recollir els primers kits amb el material necessari a la Pobla de Lillet i a Casserres.

El conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, ha destacat a NacióBerguedà que a hores d'ara "la població ja ha assumit que hi haurà un canvi de sistema de recollida". El conseller ha dit que aquests dies estan rebent "moltes consultes", per bé que més de 5.000 persones van assistir a les xerrades informatives de l'estiu. "Entre la informació que donem i els cartells que penjarem, la gent acabarà de posar-se les piles quan comencem a repartir els kits", ha afegit.  

Durant el mes d'octubre, s'anirà fent repartiment als dotze municipis on es començarà a aplicar el nou sistema de recollida de residus porta a porta. Amb aquest canvi, el Berguedà espera passar de la cua al capdavant de les comarques catalanes en matèria de recollida selectiva i complir els objectiu marcats per les directives europees, superant el 60% de recollida selectiva.

Els habitants de les dotze poblacions han d'adreçar-se als locals indicats en cada cas i portar la butlleta emplenada que s’ha adjuntat amb la carta que prèviament han rebut al seu domicili. En el cas de no haver-la rebut, es podrà emplenar al mateix punt d’informació i recollida dels cubells i les bosses, segons ha comunicat el consell aquest dimecres en una nota de premsa.

Quan he d'anar a recollir el kit al meu municipi?

A Bagà, els kits es podran recollir del 3 al 9 d'octubre i els dies 15 i 16, al Casal de la Vila, i el 9 d'octubre al Local Social de Terradelles; a Casserres, els kits es podran recollir el 29 de setembre i l'1 i 15 d'octubre al Local Cultural; a Cercs, els kits es recolliran l'11 d'octubre al Local Social de la Rodonella i a l'Hogar del Minero de Sant Corneli, el 12 i 13 d'octubre al Local Social de Cercs i al Centre Cívic de Sant Jordi, i el 15 d'octubre al Local Social de Cercs; a Gironella, es recolliran del 3 al 9 d'octubre i el 16 i 17 d'octubre a la carretera de Casserres, número 26; a Guardiola de Berguedà la recollida dels kits serà el 8, 9, 10 i 17 d'octubre al nou local de la Residència, a la carretera de Bagà; a la Pobla de Lillet els dies marcats al calendari per recollir el kit són el 29 de setembre, l'1, 2, 16 i 17 d'octubre al Teatre Casal; a Olvan, es recolliran a l'Ajuntament i al Local Social de Cal Rosal els dies 12 i 13 d'octubre; i el 15 d'octubre també a l'edifici consistorial; a Puig-reig els kits es podran passar a buscar del 2 al 6 d'octubre i el 16 i 17 d'octubre, a la Sala de la Plaça Nova i a Sant Julià de Cerdanyola, els dies marcats són el 12 i 15 d'octubre, al Centre Cívic. 

Pel que fa a les poblacions que implementen el sistema el 4 de novembre: a Berga, la recollida de kits es farà del 18 al 27 d'octubre al Mercat Municipal, a l'Hotel d'Entitats i al Local Museu del carrer Pla de l'Alemany; del 29 d'octubre al 8 de novembre al Mercat Municipal; i el 2 de novembre al Local de l'Associació de Veïns del Rosal. Així mateix, a Avià, els kits es poden passar a buscar a la sala d'exposicions de l'Ateneu els dies 1, 2, 3, 6 i 7 de novembre, al Local de l'Associació de Veïns de Cal Rosal, el 2 de novembre, i al Local Social de la Plana, el 3 de novembre; mentre a Vilada les dates són el 29 i 30 d'octubre i el 5 de novembre, al Local Cultural. 

En tots els casos els horaris seran d'11 del matí a 2 de la tarda i de 5 de la tarda a 8 del vespre. Els diumenges romandrà tancat. Als locals hi haurà dos informadors que atendran dubtes i qüestions. 

En totes les poblacions s'han previst dies de "repesca" per sol·licitar el material per al porta a porta, amb la previsió que algú pogués ser fora o de vacances. No obstant, es demana que tothom procuri tenir el kit amb la previsió de començar-lo a utilitzar el dia d'implantació del porta a porta. "El problema de qui no ho tingui i sigui a casa és que sortirà al carrer amb la bossa i no tindrà contenidor", ha alertat Francàs. 

El porta a porta arriba al Berguedà: què cal saber del nou sistema de recollida de residus