Berga Bolet 2018

Gastronomia, divulgació i oci centren una nova edició de la Berga Bolet

Berga Comercial impulsarà l'activitat el 5 i 6 d'octubre; l'aposta seguirà sent la diversificació d'actes, perquè tots els públics trobin el seu espai a l'eix comercial del Carrer Major

per Pilar Màrquez Ambròs , Berga, 26 de setembre de 2018 a les 10:57 |
Berga Bolet. | Aida Morales
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Berga Bolet arribarà a una nova edició el divendres 5 i dissabte 6 d'octubre amb el propòsit d'anar més enllà de la gastronomia. Berga Comercial ha preparat una quantitat important d'activitats de divulgació i lleure al voltant del món del bolet. La presentació del programa s'ha fet aquest dimecres en roda de premsa amb Ariadna Herrada, portaveu de Berga Comercial; Francesc Ribera Titot, regidor de Promoció Econòmica; Ramon Minoves, president de la Penya Boletaire; l'arxiver Xavier Pedrals i Pere Gendrau, propietari de la cerveseria Kóm Intramuralla. L'aposta, com l'any passat, serà la diversificació d'actes i sumar atractius perquè, coincidint amb aquest esdeveniment, tots els públics trobin el seu espai a l'eix comercial del Carrer Major. 

Jornades micològiques, el bosc de bolets, fira, tallers variats, jocs tradicionals, activitats culturals i artístiques, un showcooking, el concurs de tapes, actuacions musicals, entre altres, ompliran carrers i places d'aquest punt del centre històric. "La gent té al cap el moment de les tapes, això potser és el més cridaner; però més enllà d'aquesta estona, tant dissabte com el dia abans, divendres, hi haurà moltíssimes activitats que giren al voltant d'això que és el món del bolet", ha introduït Pere Gendrau.


"Divendres 5 d'octubre, a la plaça del Forn, l'activitat començarà partint d'un format que vam intentar tirar endavant l'any passat i que va quedar eclipsat amb tot allò que va generar el referèndum de l'1-O", ha afegit Gendrau. La Penya Boletaire cuinarà un enfilat de carn i de bolets i el Kóm Intramuralla hi posarà música i servei de barra. A continuació, l'historiador Albert Cols engegarà una nova edició del concurs "Berga o barbàrie". 
 

Roda de premsa de la Berga Bolet aquest dimecres al matí. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Un ampli programa d'activitats paral·leles envoltarà dissabte el concurs de tapes amb la participació d'una vintena de restaurants. Hi haurà un showcooking a la plaça Maragall, un taller de cuina per als més menuts, entre altres.  Francesc Ribera ha recordat que "va ser un encert canviar el format de la Berga Bolet, aquest és un format que en aquesta cinquena edició està consolidat i té molt camp per córrer". L'aportació econòmica del consistori, amb recursos propis, és de 14.000 euros. 

L'història de la Penya Boletaire s'exposarà al Carrer Major

Com a complement, i per tal que els visitants gaudeixin del fil conductor boletaire durant més dies, Berga Comercial, la Penya Boletaire de Berga i l'Arxiu Comarcal del Berguedà uniran esforços per dotar també aquestes dates d'un contingut històric i participatiu. En aquest sentit, Ariadna Herrada ha agraït els esforços a la Penya Boletaire i l'Arxiu Comarcal del Berguedà. "Hem buscat oferir diferents propostes perquè, més enllà del 5 i 6 d'octubre, es respiri aquest element més boletaire al Carrer Major", ha comentat Herrada.
 
Per una banda, fins al 16 d'octubre, als aparadors d'Art Major, els locals buits de l'eix, s'hi exposaran els plafons de la història de la Penya Boletaire de Berga que descriuen amb text i imatges els fets i episodis més destacats de la Penya, des de l'any 1956 fins aquests darrers anys. A més, per facilitar la interacció amb els visitants, s'han editat fulletons amb preguntes per tal que la gent recorri el carrer a la cerca de respostes.

El concurs portarà per títol: "Què en saps de la Penya?".  Entre tots els participants al concurs se sortejarà una càmera fotogràfica, el dia 28 d'octubre, davant de la falla i abans de l'inici de l'encesa. Tots els establiments adherits a Berga Comercial del Carrer Major repartiran els fulletons de les preguntes. Els participants, un cop l'omplin, l'hauran de dipositar a l'Oficina de Turisme, abans del 20 octubre. Paral·lelament, es publicarà un llibret "molt visual" inspirat en l'exposició perquè els berguedans puguin endur-se part de la història de l'entitat boletaire a casa. 

Xavier Pedrals ha recordat que "l'arxiu només ha fet feina de suport, la mostra vam fer-la amb un notable esforç en el cinquantè aniversari de la Penya Boletaire, ho hem d'agrair al llavors president de la Penya, Jordi Camps, que va cedir tot el fons de l'arxiu de la Penya". Pedrals ha subratllat que "hi ha hagut l'encert d'ampliar l'exposició amb dos panells més per omplir els anys que faltaven per explicar". 
 
D'altra banda, dins la commemoració de l'any Deseuras, cada establiment adherit a Berga Comercial del Carrer Major lluirà una fotografia representativa de diferents instants de la Festa dels Bolets des dels seus inicis. El Carrer Major es convertirà, doncs, en un petit museu de recull d'obres d'aquest fotògraf.
 
Conferència científica i lúdica de Martí Boada
 
Lligant-ho amb la Berga Bolet, al Casal Cívic hi haurà, divendres 5, una conferència de Martí Boada, científic ambiental, titulada "El món dels bolets". En aquest acte es farà un reconeixement als dos darrers presidents de la Penya Boletaire, Lluís Gonfaus i Jesús Perarnau, i també a Agustí Ferrer, que va ser cofundador de la Societat Catalana de Micologia. A partir d'aquest dia, es podrà visitar al Casal Cívic, l'exposició "Falles del Concurs de Bolets", un resum visual d'aquesta tradició que clou el Concurs de Boletaires. "La xerrada és un acte que és simpàtic, és interessant i fins i tot té un punt científic", ha incidit el president de la Penya, Ramon Minoves. 
 
Habitualment la Berga Bolet coincidia amb el Concurs de Boletaires del Pla de Puigventós, que enguany s'escaurà el 28 d'octubre. El certamen, que va néixer el 1956, se celebrava fins ara el primer diumenge d'octubre a Castellar del Riu, però a partir d'aquest any tindrà lloc l'últim diumenge de mes per decisió de la Penya Boletaire i com a resposta al canvi climàtic que sovint endarrereix la temporada.
 

Francesc Ribera, Pere Gendrau, Xavier Pedrals, Ariadna Herrada i Ramon Minoves en la presentació de la Berga Bolet. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Participació