El Berguedà acollirà un sopar groc en solidaritat amb presos polítics i exiliats

A l'àpat de l'11 d'octubre hi haurà la intervenció en vídeo del conseller Toni Comín, i l'assistència de Txell Bonet, Ferran Civit i Maribel Sabaté, mare d'Anna Gabriel | L'organització espera arribar a les 400 persones d'assistència

25 de setembre del 2018
Actualitzat el 12 d'octubre a les 9:41h
Roda de premsa de presentació del sopar amb Manel Escobet, Montserrat Soler, Ermínia Altarriba i Dolors Tous.
Roda de premsa de presentació del sopar amb Manel Escobet, Montserrat Soler, Ermínia Altarriba i Dolors Tous. | Pilar Màrquez Ambròs
El Berguedà acollirà un sopar groc en solidaritat amb presos polítics i exiliats. L'àpat, per recaptar fons per a la caixa de solidaritat, tindrà lloc dijous 11 d'octubre, a dos quarts de 9 del vespre, al Pavelló d'Esports de Sant Jordi, al municipi de Cercs. La presidenta d'Òmnium Cultural del Berguedà, Montserrat Soler, ha destacat que els plats que se serviran estaran elaborats per una quinzena de restaurants i establiments de la comarca i que la participació de tots els col·laboradors s'ha aconseguit a cost zero, de manera que tota la recaptació anirà destinada a la causa solidària. La roda de premsa de presentació de la iniciativa s'ha celebrat aquest dimarts al pavelló de Suècia amb membres de la comissió organitzadora. L'aforament límit del sopar són 400 persones. "Esperem omplir", han destacat.

Montserrat Soler ha subratllat que hi ha confirmades les intervencions del conseller de Salut a l'exili, Toni Comín, que intervindrà a través de vídeo; així com de Txell Bonet, companya de Jordi Cuixart, Ferran Civit, parella de Meritxell Serret, Maribel Sabaté, mare d'Anna Gabriel, i Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural. Conduiran l'acte els periodistes berguedans Sílvia Culell i Marc Canturri, i hi haurà les actuacions de Cantaires del Berguedà i de la Cobla Groga per amenitzar la vetllada. "Ho fem el dia 11 perquè és el dia abans del festiu del dia del Pilar, i hem cregut que era un bon dia per poder-ho fer", ha comentat Soler. 

Èxit d'organització i implicació del voluntariat

El representant de l'ANC Berguedà, Manel Escobet, també present a la presentació, ha assenyalat que l'activitat "està sent un èxit d'organització". El Berguedà pràcticament s'hi ha bolcat, sobretot pel que fa al sector de la restauració. "Hem de tenir en compte que tots els restauradors hi treballaran desinteressadament, i algun com el Sol i Cel de Cal Rosal hi posa el parament", ha dit.

Segons Escobet, cadascun dels restaurants restants hi posa un plat: "Penso que s'hi estan lluint tots plegats, la seva col·laboració és totalment desinteressada". El donatiu per al sopar és de 25 euros. La data límit per a l’adquisició dels tiquets és el 5 d'octubre. Si no es pot anar a sopar, però es vol col·laborar en la caixa de solidaritat, l'organització ofereix la possibilitat de comprar un tiquet de fila 0 per 15 euros. Així igualment, per als nens i nenes que assisteixin al sopar amb els seus familiars, el preu serà de 15 euros. 
 

Montserrat Soler i Manel Escobet. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Els restaurants són Cal Rovira 'Tancant Cercles' de Sagàs, el Frankfurt Berga, el restaurant Terra de Berga, Cal Pajares de Cal Bassacs, Els Roures de Castellar del Riu, Cal Travé de Berga, la Muntanya de Castellar de n'Hug, la Cabana de Berga, Els Casals de Sagàs, Passeig 40 de Berga, la Lionesa de Berga, Dolceria Pujol de Berga, Cal Pasteleru, també de la capital del berguedà, i el Sol i Cel de Cal Rosal. Entre els plats, sobrassada de mel, truites variades, esqueixada, crema de carabassa, patates amb camagrocs, arròs de bolets, pollastre groc, porc rostit, mousse de llimona, lionesa de crema, llaç de pasta de full o pastís de crema catalana. 

L'organització ha indicat que la implicació de tots els establiments està sent molt important. "Només per la part gastronòmica ja valdria la pena venir a sopar, però s'hi ha de venir per col·laborar amb els presos polítics, sumar diners a la caixa de solidaritat, perquè tenen moltes despeses", ha dit Manel Escobet. Montserrat Soler ha destacat, entre altres també, col·laboradors com els forns (Cal Lluïset de Guardiola i Ca l'Agustí de Cercs) i Cafès Arabo. Així com Cal Serrador, Cal Gris i l'Ajuntament de Cercs. 

A més, s'ha demanat ajuda a Colònies Borredà, monitors d'escoltes de Berga i monitors d'escoltes de Gironella per tal de tenir cambrers, que faran aquesta tasca de manera totalment voluntària.

Tota la recaptació es destina a la caixa de solidaritat
 
A la comissió organitzadora hi ha Òmnium Berguedà, ANC Berguedà, PDECat, ERC i la CUP, així com diversos CDR de la comarca. Qüestionada per la premsa sobre el fet que el CDR Berga se n'hagi desmarcat, perquè s'ha considerat que el preu de 25 euros no és popular,  Montserrat Soler ha comentat que "a diferència d'altres sopars que s'han fet, aquests diners van destinats íntegrament a la caixa de solidaritat". 

Els tiquets es poden comprar a l'Estanc Ca la Ganga de Bagà, a la Llibreria Huch i la Copisteria de Berga, el Forn Cabrianes de Casserres, Cal Comellas de Cercs, Materials Pont de Gironella, Fleca Argenté de Guardiola de Berguedà, l'Ajuntament de la Pobla de Lillet, la Perruqueria Gemma Pujals de la Rodonella, la Llibreria Montserrat de Puig-reig, Cal Meliton i Estanc de Sant Jordi, i la Farmàcia Laura Guillem de Vilada. 
 

Manel Escobet. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Aquest dimarts Ermínia Altarriba d'ERC ha explicat, a més, és possible que hi hagi altres confirmacions de familiars de presos i exiliats. "Tenen molts actes i volen ser a tots, així que pot ser que hi hagi alguna altra confirmació", ha comentat. 

Sopar comarcal

Montserrat Soler ha volgut posar en relleu que "aquest és el sopar del baix, de l'alt i del centre del Berguedà", i que es fa per tota la comarca, malgrat que en altres poblacions hi ha hagut sopars populars amb el mateix objectiu. "A Bagà, la plaça Porxada va omplir-se, i per l'Onze de Setembre també va fer-se a Vilada", ha recordat Manel Escobet.
Arxivat a