Els «pros i contres» de la Font del Ros i la Rasa dels Molins per a l'estació de busos, objecte de futur debat

El regidor d'Urbanisme planteja engegar un procés de participació abans de final de mandat per explicar bé avantatges i inconvenients de les dues ubicacions possibles

24 de setembre del 2018
Actualitzat a les 19:20h
Baixador d'autobusos de Berga.
Baixador d'autobusos de Berga. | Flickr
El govern de la CUP de Berga es proposa treballar abans de final de mandat en l'execució d'un procés de participació ciutadana que serveixi perquè la ciutadania conegui "tots els pros i contres" de les dues ubicacions possibles per a l'estació d'autobusos: la Font del Ros o la Rasa dels Molins, i se'n pugui escollir la millor opció. El regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, ha assegurat a NacióBerguedà que "s'ha d'estudiar una mica que es fa", però considera que "fóra bo arribar a les eleccions" havent avançat en aquesta decisió.

El govern del llavors Juli Gendrau va decidir l'any 2014 ubicar l'estació d'autobusos de Berga al pàrquing del barri de la Font del Ros, després de reunir-se amb entitats veïnals i agents econòmics. L'executiu local de Convergència i Unió (CiU) fins i tot va notificar-ho al departament de Territori i Sostenibilitat però des d'aleshores el projecte no s'ha arribat a desenvolupar. Oriol Camps ha afirmat a aquest mitjà que "si bé n'hi van dir procés de participació, van ser dues trobades" en les quals "no es van tenir en compte certes condicicions d'una ubicació i de l'altra". La situació de l'estació de busos a la Rasa dels Molins s'havia descartat en mandats anteriors per l'aleshores oposició dels veïns.

Camps considera que "com que aquesta decisió és una cosa que afectarà a tota la població per un munt d'anys, val la pena que tothom tingui clar que les opcions estan equilibrades, i que s'expliqui bé que es faci el què es faci no serà ràpid". Ambdues opcions tenen "traves urbanístiques" i també punts forts.

El projecte de l'estació d'autobusos no s'haurà materalitzat de cap manera aquest mandat, del qual falten escassos vuit mesos. Així que el govern local es planteja aprofitar el nou Reglament de Participació Ciutadana per engegar un procés en el qual els berguedans puguin donar la seva opinió. Per fer-ho els tècnics del consistori hauran de redactar un document que detalli les dues opcions i n'analitzi avantatges i inconvenients. No es resoldrà ràpidament. "El Reglament de Participació Ciutadana és una bona eina, però per fer-lo servir ha d'haver-hi el personal que faci córrer les coses, i en participació ciutadana hi ha una sola tècnica, que té aquesta i cinquanta coses més", ha advertit Camps.

Abans de tot plegat, s'està treballant en una qüestió d'ordenances, i després Camps confia que podrà estudiar-se com s'encara el procés participatiu per a la ubicació de l'estació d'autobusos. Per tant, sobre si es factible obrir la decisió a la ciutadana en els propers mesos, Camps es mostra prudent però creu que sí que "seria una bona cosa per decidir de forma oberta abans de les eleccions". 
Arxivat a