La ramaderia i el sector agroalimentari mostren els seus atractius al públic local i especialitzat

El certamen ramader i agrícola berguedà continua apostant per la sectorialització, mentre que exposa les possibilitats de productes com el formatge | L'assistència s'ha vist afavorida per una edició de temps estival

23 de setembre del 2018
Actualitzat a les 21:45h
Fira de Santa Tecla de Berga aquest diumenge.
Fira de Santa Tecla de Berga aquest diumenge. | Pilar Màrquez Ambròs
La Fira de Santa Tecla de Berga d'aquest cap de setmana ha deixat bon regust de boca. El certamen ramader i agrícola berguedà ha apostat de nou per l'especialització del primer sector, però també com a via "per mostrar què ofereix la ramaderia i el sector agroalimentari de la comarca" amb mostra de formatges artesans, productes agroalimentaris i activitats concorregudes com els maridatges de formatge i vi, a més d'una subhasta bovina i un concurs de vedells. El regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, ha explicat a NacióBerguedà que "la sensació compartida és que ha anat molt bé".

Francesc Ribera ha assenyalat que un dels propòsits del treball que s'ha fet els últims anys al voltant de la mostra és "tornar la fira al seu esperit original, però contextualitzada al segle XXI". El lema escollit per a la mostra d'enguany ha estat el de "Recomençar!" per consolidar el procés de transformació de la fira amb l’objectiu de mantenir la confiança dels expositors promocionant el sector productiu. Així, pel que fa al comerç de bestiar, la subhasta de la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus - que l'any passat va vendre sementals i aquest 2018 ha posat a la venda vaques terçones - es considera que està sent una "peça clau" d'aquesta transformació. 

El gerent de la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus, Martí Orriols, ha estat d'acord amb el fet que la transformació de la fira està fent que cada vegada s'hi acostin més professionals del primer sector, com ramaders de diversos punts dels Pirineus. "Ens han visitat ramaders de la Cerdanya, de l'Alta Ribagorça; això abans no passava", ha explicat. Orriols ha valorat també que activitats com la subhasta i el concurs de vedells són importants per aquesta fita. "Els exemplars del centre de recria de la federació que vam subhastar provenien d'explotacions diverses, això fa que s'hi interessin persones d'aquestes comarques", ha comentat. 
 

Públic assistent a la mostra ramadera i agrícola. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El regidor Ribera ha recordat que "fa 50 o 70 anys la gent anava a les fires a comprar bestiar i ara ja no és així, es compra per Internet, com tot". No obstant, segons Ribera, "el fet que hi pugui haver elements de comerç a la mostra és important". En definitiva, el consistori busca que "no sigui una cosa artificial", sinó que la fira esdevingui "de referència pel sector al qual està encaminada", ha reiterat Ribera. "La Fira de Santa Tecla s'havia anat omplint d'activitats sense un marc clar, i s'havia convertit en una mostra multisectorial a l'ombra de la Fira de Maig, hem volgut canviar això perquè no tenia gaire sentit", ha incidit el regidor. 

La fira ha reunit una trentena d'explotacions, així com una trentena de representants dels sectors agroalimentaris i empreses de maquinària agrícola. En aquest sentit, Francesc Ribera, ha matisat que "no valorem especialment la quantitat de parades o l'assistència", perquè "en regenerar la fira el que s'ha fet és una aposta per la qualitat". Ribera s'ha mostrat convençut que "a la llarga, pujant la qualitat, la quantitat també millora".  A més a més, la mostra que marca l'inici de la tardor a la ciutat ha arribat aquest cap de setmana acompanyada del bon temps i això hi ha afavorit l'assistència de públic local i de visitants de municipis propers. "Feia tres anys que plovia", ha recordat Ribera. 
 

Nens donant palla a un ramat de cabretes aquest diumenge al migdia. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El formatge artesà com a valor

El certamen ha donat la possibilitat als assistents de participar en diversos tastos i maridatges, i un dels sectors del recinte firal s'ha dedicat exclusivament a acollir una mostra de formatges artesanal. La valoració de Francesc Ribera ha estat també positiva en aquest sentit, i ha recordat que és quelcom que es va decidir d'acord amb l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA). 

Les opinions dels productors formatgers amb parada al passeig de la Indústria han estat dispars. Un bon gruix ha valorat positivament l'assistència de públic, assegurant que les vendes s'han concentrat sobretot als matins però que la mostra ha estat reeixida. Tate, dependenta de Formatgeria Valette de Sant Llorenç de Morunys, s'ha mostrat partidària del format. "Això fa que la gent passegi, miri, tasti i després compri", ha elogiat. No obstant, d'altres com Marta Zurita de Formatgeria Mas Rovira, han exposat que "el fet de posar de costat les parades dels formatges" ha complicat la venda. 

Laura Riera de Formatges Betora d'Olost ha considerat que "de compradors n'hi han hagut com l'any passat", sobretot prop de les hores de migdia, encara que també ha reflexionat sobre "si el fet d'estar tots junts fa que sigui una mica un a veure qui pot més". 
 

Maridatge de vins i formatges. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a