La Fira de Santa Tecla agafa força com a aparador de la vaca bruna dels Pirineus

Deu exemplars de terçones del Berguedà, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Vall d'Aran han participat a la venda que s'ha fet en el marc de la mostra ramadera

22 de setembre del 2018
Actualitzat a les 18:34h
Subhasta de terçones a la Fira de Santa Tecla de Berga.
Subhasta de terçones a la Fira de Santa Tecla de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
La subhasta de vaques terçones de raça bruna dels Pirineus ha estat ràpida i ha resultat un punt fort del primer matí de fira a Berga. La Fira de Santa Tecla ha acollit aquesta subhasta amb 10 exemplars de diverses explotacions ramaderes del Berguedà, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Vall d'Aran. El preu final de la majoria de les vedelles ha rondat els 1.700 euros. El ramader berguedà i gerent de la Federació de Raça Bruna dels Pirineus, Martí Orriols, ha valorat molt positivament a NacióBerguedà l'activitat comercial que s'hi ha generat. "És un any que és bo, perquè els ramaders tenen de molt menjar; hi ha molt verd per al bestiar, i això sempre facilita les vendes", ha explicat Orriols. 

Amb poc més de mitja hora s'ha trobat sortida a totes les terçones que s'han tret a subhasta. L'activitat és significativa perquè, a diferència d'altres fires comarcals on se subhasta bestiar local, a Berga s'hi han portat exemplars d'explotacions de diversos punts del Pirineu. "Ha anat molt bé", ha reafirmat Martí Orriols.
 

Moment de la subhasta. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El gerent de la federació de la raça bruna ha detallat que la subhasta d'enguany, la segona que fan a la fira després de la de l'any passat, ha estat molt diferent de l'anterior. "La de 2017 va ser una subhasta de mascles que eren procedents del centre de testatge on passen un seguit de proves per trobar els millors sementals", ha detallat Orriols. Aquest any el que s'ha venut són vaques properes al primer part del centre de recria de la federació. No obstant, Martí Orriols ha recordat que "al final també són pocs animals els que surten a subhasta, i els ramaders el que venen a buscar és una línia genètica determinada, sovint busquen un animal d'una determinada explotació que els agrada i que creuen que pot millorar la seva producció ramadera". 
 

Una de les vaques terçones durant la subhasta. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Orriols ha explicat que la Fira de Santa Tecla no només ha començat amb un nombrós públic, sinó també amb força gent del sector ramader. "Per a nosaltres és important que vinguin", ha comentat Martí Orriols. Orriols ha apuntat que, més enllà de la subhasta, a la fira no se solen tancar transaccions, per bé que "pot ser que dos ramaders acabin parlant i acabin fent tractes a posteriori". 

Entre la variada selecció d'activitats que acull la fira tant dissabte com diumenge, demà serà el torn del concurs de vedelles de raça bruna. "És un concurs morfològic, que podríem dir que és un concurs de bellesa, s'escolliran les millors vedelles", ha afegit el ramader berguedà. 

La mostra ha apostat en les últimes edicions per l'especialització, aconseguint reunir ramaders dels Prepirineus i el Pirineu. A més de l'exposició d'animals, compta amb una zona de productors de formatge de muntanya, maquinària agrícola, una taverna amb menjar, productors agroalimentaris i, entre altres, hi ha hagut maridatges de vins i formatges i el primer concurs d'espantaocells de la ciutat. El programa d'actes no es tancarà fins aquest diumenge al vespre amb el tancament del recinte firal. 
 

Mostra de formatges. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Exposició de bestiar. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a