Els tradicionals balls de nans i cascavells i la gastronomia, protagonistes de la festa de l'Ametlla

El nucli acomiada la temporada d'estiu amb una celebració en què també s'aprofitarà per inaugurar el nou parc de gronxadors

21 de setembre del 2018
Actualitzat a les 19:52h
Ball de Nans de l'Ametlla de Merola.
Ball de Nans de l'Ametlla de Merola. | Associació de Veïns de l'Ametlla de Merola
L'Ametlla de Merola ha encetat ja els actes de la seva festa major, que acomiada la temporada d'estiu a la comarca, amb una edició variada i que incorpora activitats per a tots els públics i edats. La festivitat se celebra del 20 al 25 de setembre. Després del pregó de festa major, aquest divendres 21, a les 9 del vespre; hi haurà la segona edició del TastaL'AM, que el 2017 va substituir el concurs de cuina que es feia abans. Es tracta d'una mostra gastronòmica oberta a tothom, on cada cuiner presentarà la seva recepta en format de petites racions o tasts.

El tast comptarà amb Logos Berguedà, els vinaters de Navàs, els Formatges La Rocatova de Casserres i el servei habitual de bar. Marc Fité, de l'Associació Cultural Esplai que organitza el gruix de la celebració conjuntament amb l'associació de veïns, ha reteirat que "és un format que es va estrenar l'any passat i que va funcionar". Per acabar el tast d'aquest divendres hi haurà un fi de festa amb PD Nandu & Salas Xic. 

Dissabte, la celebració continuarà amb missa solemne, en honor a Sant Mateu, patró de l'Ametlla. La Coral Parroquial cantarà la Missa Catalana de Ramon Cabra, amb arranjaments de Josep Maria Conanga que dirigirà la coral. Es farà la veneració de la relíquia de Sant Mateu i el cant dels Goigs, a les 11 del matí. Més tard, a un quart d'1 del migdia, a la plaça del teatre, també hi haurà una classe de zumba amb Festa Holi i guerra d'aigua. Matí i tarda, dissabte el programa es completarà amb diverses activitats, entre altres amb una gimcana esportiva infantil, el concurs de pesca, i jocs del món.

A dos quarts de 7 de la tarda s'inauguraran els nous gronxadors de l'Ametlla de Merola, que ha habilitat l'Ajuntament de Puig-reig, substituint els que havien quedat vells, i hi haurà berenar. A les 10 de la nit serà el moment del Teatre, amb l'obra "Toc, Toc" de Lauren Baffie representada pel Grup Escènic Esplai. A dos quarts d'1 de la matinada, la jornada s'acabarà amb un concert de Porto Bello i Tapeo Sound System, a l'envelat del camp de bàsquet.

Diumenge arribarà el moment de les activitats més tradicionals. "És el dia gros de la imatgeria de l'Ametlla", ha recordat Fité. Hi haurà repicada de campanes a càrrec d'Arnau Costa, Cercavila de Nans, Cascavells i Gegants, i ball a la plaça de l'Església amb traca valenciana. Tot plegat, seguit per les sardanes de migdia.

A la tarda, ball amb l'Orquestra Girasol, a la plaça de l'Església, entre altres. I finalment, ball de nit amb PD EVE. Dilluns comença més tard, al migdia, amb el concert-vermut; i a la tarda hi ha ball popular. La Festa Major acaba dimarts amb la baixada de la creu del campanar.

La celebració manté des de l'antiguitat la missa solemne i el centenari tradicional ball de nans i cascavells, dues manifestacions folklòriques que s’han anat mantenint al llarg del temps. "L'objectiu principal de la festa, que sí que comporta molta feina, és principalment que s'ho passin bé els veïns, passar-nos-ho bé nosaltres", ha explicat Fité. 

La festa compta amb la col·laboració d'entitats i establiments del poble, així com de l'Ajuntament de Puig-reig i el departament de Cultura de la Generalitat.

Consulta el programa de Festa Major de l'Ametlla de Merola.