La Patum estudiarà si el matrimoni «és essencial o no» per optar a ser administrador

Es proposa també mantenir com a criteri el lloc de residència i la vinculació a entitats berguedanes, però no el lloc de naixement

20 de setembre del 2018
Actualitzat a les 21:14h

Els administradors a la Patum de Lluïment. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'Ajuntament de Berga estudia canviar alguns dels barems per optar a ser administrador de la Patum. La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha explicat que es valorarà "si el matrimoni és o no essencial a l'hora d'optar-hi". Garcia ha destacat que "ara mateix ja hi ha parelles que han estat administradors sent solters" perquè "fa dos o tres anys que ho han estat algunes parelles que encara no s'havien casat". La regidora detalla, per tant, que el que s'ha de determinar és "fins a quin punt aquesta qüestió es pot arribar a obrir". El que es tindrà en compte "és quines són les necessitats actuals i què ens permet aquesta tradició, quant de pes hi té el matrimoni i quants anys fa que el té, com intervé aquest factor en la història d'aquestes figures lligades al Corpus berguedà", ha matisat Mònica Garcia. 

El motiu d'aquest replantejament és que costa trobar parelles casades. Mònica Garcia apunta que hi ha diverses opcions que es poden plantejar: "Podem estudiar buscar parelles que estiguin solteres, parelles que no siguin parella sentimental o persones soles, etcètera, hi ha un ampli ventall de possibilitats". El Patronat va aprofitar la reunió de divendres passat per debatre sobre els criteris de selecció de les parelles. Però la qüestió sobre mantenir o no el criteri de l'estat civil es continuarà tractant en properes trobades. De moment, el Patronat va començar a dibuixar petites modificacions en altres aspectes, amb la voluntat d'ajustar la figura dels administradors a la societat actual. 

Canvis als barems

D'entrada, es proposa mantenir com a criteri per a l'elecció el lloc de residència i la vinculació a entitats berguedanes, però no el lloc de naixement. És a dir, no es tindrà en compte, a l'hora de puntuar una candidatura, si els membres de la parella són nascuts a Berga o no, perquè es considera que allò important és que hi estiguin arrelats. També es vol modificar l'apartat de participació en associacions locals: Si fins ara puntuava haver-ne format part l'últim any, a partir d'ara es tindrà en compte si se n'ha estat membre els darrers cinc anys. 

Segons allò que va posar-se sobre la taula al Patronat, un criteri nou - encara que valorat amb menys puntuació - serà haver participat les comparses patumaires o bé formar part dels músics, també per un període que inclogui els últims cinc anys. L'Ajuntament de Berga, a més, editarà un fulletó informatiu l'any 2019 sobre la figura dels administradors per a fer-ne difusió i animar a tothom que hi pugui participar.
Arxivat a