Gironella i Puig-reig acolliran 54 menors estrangers sense família

Els alcaldes David Font i Josep Maria Altarriba han coincidit en indicar que la rebuda es fa davant "d'una emergència social i de país" per l'increment de l'arribada de joves migrants a Catalunya

20 de setembre del 2018
Actualitzat a les 19:17h
Dos menors en un centre d'atenció, en una imatge d'arxiu
Dos menors en un centre d'atenció, en una imatge d'arxiu | ACN
Gironella i Puig-reig rebran entre finals de setembre i principis d'octubre un total de 54 menors estrangers no acompanyats (MENA). Aquests joves s'instal·laran en dos espais d'acollida temporal d'emergència que ha proposat la Fundació Diagrama, per encàrrec de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) de la Generalitat. La DGAIA ha hagut d'obrir places temporals a diversos llocs del territori per la manca de lloc als centres d'acollida. A Gironella hi arribaran 22 menors, que s'ubicaran a l'Hotel l'Oreneta de Cal Bassacs, mentre que a Puig-reig hi haurà 32 joves que s'instal·laran a l'alberg de Cal Pons.

L'edat dels nois és d'entre 12 i 17 anys, encara que una majoria són majors de 16. Els menors estaran assistits 24 hores al dia per professionals, amb programes d'integració social i d'aprenentatge lingüístic. D'aquesta manera, a l'hotel de Cal Bassacs hi haurà 16 educadors i a Cal Pons en seran una vintena. 

L'alcalde gironellenc, David Font, i el de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, han coincidit en afirmar aquest dijous que es tracta "d'una emergència social i de país" arran de l'increment de l'arribada de joves migrants a Catalunya, majoritàriament procedents del Nord de l'Àfrica. Els menors són joves - tots nois - que han marxat de casa per buscar un millor futur a Europa. Se'n van sols i sense cap suport al país on arriben, amb el risc d'acabar sent víctimes de màfies i el desemparament que això comporta. Tan sols aquest 2018, Catalunya ha rebut 2.800 menors, una xifra que duplica la de l'any passat.

En ambdues poblacions, ha estat la Fundació Diagrama, dedicada a l'atenció psicosocial, qui ha arribat a un acord amb els propietaris per a l'espai escollit i ha decidit apostar per aquest lloc en concret. Els joves s'estaran als centres d'acollida berguedans fins que siguin majors d'edat, ja sigui perquè llavors podran començar a viure de manera autònoma o perquè passin a formar part d'altres programes d'acollida.

Vincle per a la integració

La DGAIA ha contactat amb els ajuntaments perquè aquestes institucions, que no hi tenen cap obligació econòmica, puguin col·laborar fent de vincle entre la fundació que organitza l'acollida i professionals i entitats dels municipis.

L'objectiu és que el consistori pugui posar-los en contacte amb entitats i responsables d'activitats extraescolars i esportives per afavorir que els joves s'integrin, així com que l'ens local intervingui quan calgui un primer contacte amb el CAP o sigui necessària l'escolarització d'algun dels menors de 16 anys en instituts de la comarca. La Generalitat de Catalunya s'encarrega en la seva totalitat del finançament dels costos de l'acollida, perquè és la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència qui en té la tutela. 

David Font i Josep Maria Altarriba han considerat que l'arribada dels joves és una "oportunitat" per a les dues poblacions i els seus veïns, a l'hora de ser partícips del procés d'acollida d'aquests nois i de la seva integració al dia a dia de cada municipi.