L'accés a la Llar preocupa els pares, però actuar-hi depèn de la urbanització dels Pedregals

El regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, ha explicat que aquest carrer no es pot asfaltar perquè abans cal desencallar el projecte que va quedar aturat el 2014

19 de setembre del 2018
Actualitzat a les 20:13h
Camí d'accés de l'Escola d'Educació Especial Llar Santa Maria de Queralt, després de la pluja.
Camí d'accés de l'Escola d'Educació Especial Llar Santa Maria de Queralt, després de la pluja. | Martí Calveras/Cedida
L'estat del ferm de l'accés a l'Escola d'Educació Especial Llar Santa Maria de Queralt preocupa els pares i mares del centre, però l'Ajuntament de Berga no hi pot actuar perquè, per asfaltar, abans cal acabar l'obra d'urbanització dels Pedregals, que el consistori treballa per posar en marxa. El regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, ha explicat a NacióBerguedà que "fins que la licitació no vagi endavant" no es podrà asfaltar aquest carrer. Els treballs d'urbanització dels Pedregals van començar el febrer de l'any 2009 i van quedar aturats definitivament el 2014. A la zona hi falta fer una part de paviments, una altra de moviment de terres a la part de dalt, i una darrera d'electricitat. En total, més de 500.000 euros, dels 2,9 milions pels quals es va adjudicar. 

Pares i mares consultats per aquest mitjà expliquen que l'estat de l'accés dificulta l'entrada de vehicles o la circulació amb cadira de rodes, especialment quan plou. L'Escola d´Educació Especial Llar Santa Maria de Queralt és un centre privat concertat per la Generalitat de Catalunya, creat a Berga l'any 1972. És l'únic centre d’aquestes característiques de la comarca i atén una trentena d’alumnes d’edats compreses entre 3 i 20 anys amb necessitats educatives especials.

A l'espera d'una licitació que de moment no té data, però sobre la qual s'està treballant, i que ha de permetre resoldre la problemàtica de manera definitiva, l'Ajuntament de Berga s'ha de limitar a fer actuacions més concretes quan fa falta treure l'aigua que en cas de ruixat s'acumula al carrer. Oriol Camps ha exposat que el que es fa és que "quan l'escola avisa que cal desembassar", des del consistori es facilita una màquina amb pala que serveixi per restablir la circulació i que, per exemple, hi puguin accedir les furgonetes de Creu Roja que porten alumnes a l'escola. "L'escola sap de sobres quina és la situació des de fa anys i, per això, s'ha arribat a aquesta manera de fer", ha afirmat Camps. 

Oriol Camps ha assegurat que, en els contactes amb l'escola, mai s'ha posat una data a l'adequació d'aquest carrer en concret, perquè "l'actuació depén d'unes quotes urbanístiques, aquest carrer no es pot asfaltar sol". "Més o menys es va arreglant, mínimes reparacions que tothom sap que són provisionals, però és que ara per ara no podem fer-hi res més", ha recordat Camps. 
 

La zona tendeix a embassar-se quan plou. Foto: Martí Calveras/Cedida