L'Orquestra del Liceu actua per primera vegada al Berguedà pels 50 anys de la Polifònica

La presidenta del conjunt coral puig-reigenc ha explicat aquesta tarda que s'han esgotat les entrades per a l'esdeveniment que tindrà lloc dimarts vinent a les 9 del vespre al Pavelló Municipal

19 de setembre del 2018
Actualitzat el 20 de setembre a les 23:17h
El regidor de Cultura, Josep Subirana, i la presidenta de la Polifònica, Maria Rosa Riera, en roda de premsa, a Cal Prat.
El regidor de Cultura, Josep Subirana, i la presidenta de la Polifònica, Maria Rosa Riera, en roda de premsa, a Cal Prat. | Pilar Màrquez Ambròs
El concert inèdit del 50è aniversari de la Polifònica de Puig-reig, que portarà l'Orquestra Simfònica del Liceu a la comarca, ha esgotat entrades. Ho ha explicat aquesta tarda en roda de premsa la presidenta del destacat grup coral, Maria Rosa Riera, acompanyada del regidor de Cultura de Puig-reig, Jesús Subirana. L'actuació serà dimarts 25 de setembre  a les 9 del vespre al pavelló municipal de Puig-reig. 

Riera ha recordat els orígens de la formació, que va néixer a principis de l'any 1968, i ha posat en evidència que, després d'haver actuat durant cinc dècades arreu de Catalunya i amb les millors orquestres, ara es proposen celebrar aquest aniversari a casa i amb un concert que al Berguedà encara no s'havia fet mai. "L'Orquestra Simfònica del Liceu és un conjunt súper complet amb 80 músics; i, per la nostra banda, la Polifònica ha ampliat la xifra de cantants habitual i, en comptes d'una quarantena, també en serem uns 80", ha comentat Maria Rosa Riera. Hi han convidat cantaires que consideren que són "membres de la nostra mateixa família", o bé perquè són excantaires o bé "perquè són persones que habitualment ja col·laboren amb la Polifònica quan ens fa falta gent". 

El concert que s'oferirà serà d'obertures i cors d'Òperes i estarà dirigit pel mestre puig-reigenc Josep Pons, que és director artístic del Gran Teatre del Liceu. Riera ha detallat que en el repertori hi haurà peces com l'obertura i el cor 'Les Voici la quadrille' de Carmen de Bizet, el preludi i el Coro di matadori de la Traviata de Verdi, el cor de Bruixes 'Che faceste, dite sul' i el cor dels refugias escocesos 'Patria Oppressa' del Macbeth de Verdi, l'obertura i el cor 'L'heure s'envole' de Romeo i Julieta de Gounod, l'obertura i el cor de l'entrada dels convidats de Tannhäuser de Wagner, o les danses Polovtsianes del Príncep Igor de Borodin. 

El cinquantenari de la Polifònica de Puig-reig serà l'excusa perfecta perquè una gran orquestra com la del Liceu aterri per primera vegada al Berguedà. "Durant la nostra trajectòria, al llarg dels últims 14 anys, hi hem col·laborat moltes vegades, però no havien estat mai a Puig-reig; estem molt contents i satisfets, molt agraïts amb en Josep Pons perquè la seva participació al concert garanteix un repertori i uns cantaires que són d'una exigència de primera categoria", ha ressaltat Maria Rosa Riera. "Volíem que tothom qui ho volgués, pogués gaudir a casa d'un concert amb l'Orquestra Simfònica del Liceu", ha exposat Riera. "Si tot surt bé els que en gaudirem més serem nosaltres", ha dit la presidenta de la Polifònica. 
 

Polifònica de Puig-reig Foto: Polifònica de Puig-reig


900 entrades venudes

Ara mateix hi ha 900 entrades venudes. Això suposa que s'han esgotat les que es venien de manera anticipada, tant a través d'Internet com a Fotografia Iglesias. Però, a més, suposa que l'organització no sap encara si en podrà vendre un petit gruix a taquilles. "No ho sabrem fins l'últim moment, per les característiques del pavelló municipal; no estem parlant d'un auditori on hi hagi unes grades i unes butaques numerades", ha recordat Riera. "Hi haurà un entarimat especial i hem agafat de relleu altres concerts que hem fet allà", ha afegit. 

"Hem de tenir en compte que l'orquestra del Gran Teatre del Liceu no acostuma a actuar fora. Ho fa només en ocasions especials i per les festes de la Mercè, a la plaça de la Catedral", ha posat en relleu Riera. 

La figura de Ramon Noguera 

El regidor de Cultura, Jesús Subirana, ha recordat la figura de Ramon Noguera, fundador i director de la Polifònica fins a la seva mort. "La seva feina ha transcendit", ha destacat Subirana. "Cal tenir en compte que era un home que podia fer-te una prova de veu al mig del carrer", ha afegit. "La Polifònica va començar sobretot amb música popular i sardanes, i sent els millors cantaires de sardanes es van obrir a tot i van portar la seva catalanitat arreu del món", ha elogiat al regidor. "La Polifònica de Puig-reig és un fenomen social, a més de ser un fenomen cultural; quan corres per Catalunya dius que ets de Puig-reig i molta gent coneix el poble i sap d'on ets gràcies a ells", ha apuntat Subirana. 

Un cor filipí, l'11 de novembre

La Polifònica de Puig-reig ha organitzat, durant l'any, altres actes per celebrar el 50è aniversari. Ja va organitzar-se una trobada d'excantaires i una trobada de corals del Bages i el Berguedà. Després del gran concert d'aquest setembre, el proper 11 de novembre un cor filipí, que té un fort vincle amb el conjunt berguedà, els acompanyarà en un nou recital.