L'art urbà d'Avià posa a debat els límits de l'espai públic i privat

El Límit Festival d'Art Públic compta amb artistes de renom internacional que han format part, al Konvent, del projecte Creença

19 de setembre del 2018
Actualitzat a les 17:08h
Nil Safont 'Slim' és un dels artistes que ha participat al Límit Festival.
Nil Safont 'Slim' és un dels artistes que ha participat al Límit Festival. | Cedida
Amb el propòsit de posar a debat els límits entre l'espai públic i l'espai privat i convèncer els veïns i les institucions que l'art urbà és una forma més d'art que pot embellir un municipi. El Límit Festival d'Art Públic d'Avià s'ha posat en marxa aquest setembre, convertint aquest poble berguedà de poc més de 2.000 habitants, en un punt de trobada d'artistes de renom que han plasmat les seves obres en façanes d'edificis públics, mobiliari urbà i també cases de particulars. El festival està impulsat per l'equip del Konvent de Cal Rosal i el suport de l'Ajuntament d'Avià.

El responsable artístic del projecte, Jofre Oliveras, ha explicat que la transformació de parets, façanes i murs es fa per tal de conscienciar a la societat que "l'espai públic és propietat de tots", cosa que Oliveras alerta que sovint "no acaba sent així". Oliveras ha recordat que hi ha aspectes com els Plans d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que limiten les actuacions i que marquen fins i tot els colors de les façanes. Una vintena d'artistes internacionals han convertit aquest mes Avià en quelcom similar a una galeria d'art a l'aire lliure. Murals de grans dimensions han pres forma a les façanes i alguns dels artistes han transformat en art també contenidors i altres objectes del mobiliari urbà.
 

El límit entre l'espai públic i privat s'ha posat a debat durant el festival. Foto: Cedida


"Hem aconseguit que els veïns n'entenguin el motiu, i acceptin les intervencions artístiques urbanes de manera positiva, tant les escultures i intervencions a nivell d'instal·lació, així com obres pictòriques de petit i gran format", ha explicat Oliveras. El projecte AviArt va posar-se en marxa l'any 2015 i, des de llavors, ha deixat un bon gruix d'escultures i pintures d'artistes internacionals. Entre les quals, una escultura antitaurina que confronta amb el Toro d'Osborne. De manera que és a partir d'aquella iniciativa, que enguany s'ha pogut celebrar el Límit Festival. "Ha tingut una bona acollida dels veïns i veïnes d'Avià, i ja hi ha altres municipis que han apostat per aquest camí", ha dit Josep Subirana, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Avià. "És una línia que vam començar a principi de mandat i n'estem satisfets", ha afegit. El municipi pioner a Catalunya en aquest tipus d'intervenció artística és Penelles (La Noguera), on murals, pintures i grafitis  inunden i engalanen el poble. 

Jofre Oliveras també valora en positiu l'acollida dels avianesos i avianeses, malgrat la dificultat de rodar l'engranatge d'una iniciativa com aquesta. "Al principi costa que s'entengui bé, que l'espai públic moltes vegades no és del tot públic, tant els veïns com les institucions, han de cedir. Entendre que encara que ells tinguin una casa, al final la façana forma part de l'espai públic", ha assenyalat Oliveras. "Estem aconseguint que a Avià l'espai públic sigui de tots", ha dit. 
 

Les escultures també formen part del nou paisatge artístic d'Avià. Foto: Cedida


El gruix d'artistes que ha participat en la iniciativa ha format part durant aquest estiu del projecte Creença, al Konvent de Cal Rosal, que ha comissariat Axel Void. La temàtica de les obres afavoreix el debat dels límits de l'espai públic, però cada autor hi ha afegit el seu segell. Per exemple, el mural del berguedà Nil Safont 'Slim', a l'entrada del poble, parla també de les xafarderies i els rumors. El Límit Festival s'acabava de manera oficial diumenge 16 però hi ha artistes que a hores d'ara continuen treballant els murals.
 
Una subvenció de 5.000 euros

L'Ajuntament d'Avià ha rebut una subvenció de 5.000 euros de la Diputació de Barcelona per a la realització del festival d'art urbana. Així l'objectiu dels organitzadors es continuar treballant en el projecte any rere any i que, a partir de la col·laboració dels veïns que en cedeixin espais, nous murals substitueixin els que quedin més deteriorats i es puguin plasmar noves expressions artístiques a les façanes. Josep Subirana ha apuntat que en un futur pròxim s'editarà un mapa on se senyalitzaran totes les obres que hi ha al poble i se'n recordarà els autors.
 

Contenidors convertits en art. Foto: Cedida

 

Mural de colors vius en una façana d'Avià. Foto: Cedida

 

Mural a la piscina municipal. Foto: Cedida