La Cuina del Bolet del Berguedà engega els fogons amb la perspectiva d'una tardor «excel·lent»

L'Associació d'Hostaleria i Turisme, amb el suport de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, ha presentat aquest dimarts la divuitena edició de la campanya gastronòmica

18 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:19h
La presentació de la divuitena edició de la Cuina del Bolet s'ha fet als Roures, a Castellar del Riu.
La presentació de la divuitena edició de la Cuina del Bolet s'ha fet als Roures, a Castellar del Riu. | Pilar Màrquez Ambròs
La Cuina del Bolet del Berguedà engega motors amb catorze restaurants i la perspectiva d'una tardor que preveuen que serà "excel·lent" per la collita dels preuats fongs. L'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà, amb el suport de l'Àrea de Turisme de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, ha presentat aquest dimarts la divuitena edició de la campanya que s'estén de mitjans de setembre fins que deixa d'haver-hi bolets als boscos. Els restaurants participants ofereixen un menú que incorpora els bolets de temporada com a producte estrella i ho fan amb propostes innovadores, però també amb plats de tota la vida, una iniciativa que va néixer el 2001.

El president de l'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà, Toni Barat, ha explicat que "en disset anys, la Cuina del Bolet ha viscut poques variacions", malgrat que hi ha hagut temporades "molt bones" i d'altres en què no hi ha hagut gaires bolets com l'any passat. 

Els boscos del Prepirineu presenten, de moment, condicions immillorables per a la temporada boletaire. Així que això podria afavorir una temporada excepcional per al turisme micològic. "La campanya de la Cuina del Bolet es va iniciar amb una sèrie de restaurants que des de llavors han oscil·lat entre 10 i 24", ha asseverat Barat. Toni Barat també ha posat en relleu la importància de promocionar el Berguedà com una comarca estretament lligada als bolets, no tan sols pels restaurants, sinó també per tota la seva oferta, des dels museus a la xarxa de senderisme, entre altres.

El Berguedà, al mapa dels bolets

El president de l'Associació de Turisme, conjuntament amb Imma Espel, coordinadora de Turisme de l'Agència de Desenvolupament, ha recordat que el bolet és "un protagonista molt important" de les activitats de tardor a la zona durant els mesos de setembre i octubre: amb fires, festes, concursos de bolets, i també dos mercats del Bolet, a Cal Rosal i Guardiola de Berguedà. Al Berguedà, les activitats del món del bolet començaran l'últim cap de setmana de setembre i s'allargaran en diversos municipis de la comarca fins a finals d'octubre.

L'última de les cites serà el 62è Concurs de boletaires al pla de Puigventós, que enguany la Penya Boletaire ha decidit canviar de data, de principi a final d'octubre. "La nostra és una comarca més desconeguda que la Garrotxa i la Cerdanya però, en aquest sentit, cada vegada ens coneix més gent", ha emfatitzat Barat. 
 

Imatge de grup posterior a la roda de premsa de la Cuina del Bolet, aquest dimarts a Castellar del Riu. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Segons ha assenyalat Toni Barat, els clients dels menús de la Cuina del Bolet són principalment persones que visiten la comarca des de l'àrea metropolitana de Barcelona, però també veïns del Berguedà. 

Entre la innovació i la tradició

Toni Barat ha donat les gràcies als cuiners dels restaurants, que cada any posen "molt esforç i molt interès" en la campanya del bolet a nivell gastronòmic. En aquest sentit, el xef del Restaurant Terra de Berga, Pere Venturós, i la cuinera del restaurant Els Roures, de Castellar del Riu, Remei Escolies, han destacat que els establiments participants ofereixen un menú que incorpora els bolets de temporada com a producte estrella; i que fusionen la tradició amb les noves tendències culinàries aprofitant l'existència de productes i mètodes d'elaboració propis del territori.

La condició que es posa als establiments és que en el menú que elaborin hi regni el bolet sigui de la variant que sigui. Les propostes que es fan poden ser un menú tancat, un menú a triar o menú degustació. A més, Remei Escolies ha subratllat que en molts casos "hi ha bolets des dels entrants fins a les postres". 

El Restaurant Terra és el primer any que participa en la iniciativa, donat que es tracta d'un establiment que fa un any que va obrir. En aquest sentit, Pere Venturós ha comentat que els fa molta il·lusió "promocionar els plats del restaurant i de la comarca", i que la seva aposta basada en la innovació consistirà en proposar un menú degustació, sovint amb espècies de fongs menys buscades i reconegudes que l'anhelat rovelló que, no obstant, tampoc hi faltarà. Per la seva banda, Remei Escolies ha posat en relleu que Els Roures és un dels restaurants que van afegir-se a la Cuina del Bolet ja des de bon principi, i ha animat a berguedans i visitants a provar més d'un dels menús que s'ofereixen. 

Web i concurs d'Instagram

Imma Espel ha afegit, així mateix, que la Cuina del Bolet edita un fulletó que es distribueix entre institucions, agents turítics comarcals i locals i establiments participants. La iniciativa compta també amb una web pròpia on poden trobar-se els menús en detall i els preus.

Enguany, els fulletons incorpen un codi QR que facilitin l'accés al web des dels telèfons mòbils d'aquells que hi estiguin interessats. Aquest 2018 s'estrena un concurs de fotografies d'Instagram dels plats que s'hagin tastat a cada restaurant, per tal de consolidar el costum d'alguns dels clients de visitar i tastar durant la temporada les propostes boletaires de més d'un dels restaurants proposats.