La Fira de Santa Tecla manté l'aposta per l'especialització i subhastarà vaques de cria

La mostra creix en expositors respecte l'any passat, passant de 48 a 57; i aposta pel formatge de producció artesanal

17 de setembre del 2018
Actualitzat a les 15:16h
Representants de la Raça Bruna i l'ACREFA.
Representants de la Raça Bruna i l'ACREFA. | Pilar Màrquez Ambròs
La Fira de Santa Tecla de Berga se celebrarà aquest proper 22 i 23 de setembre i ho farà donant un pas més en la línia d'especialització encetada per l'actual equip de govern. El recinte firal atraurà de nou els ramaders del Pirineu amb una subhasta de terçones i amb el concurs de vedelles del Centre de Recria de la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus. Segons ha assenyalat Martí Orriols, ramader berguedà i gerent de la federació de la Raça Bruna, les terçones són les vaques que s'acosten a l'edat de criar, per la qual cosa "són un animal que té molt valor". L'any passat va incloure's ja una subhasta a la mostra berguedana, la dels millors sementals de la raça bruna, una activitat que va despertar l'interès del sector i que ha animat a l'organització a repetir la mateixa fórmula.

L'Ajuntament de Berga ha presentat aquest dilluns les principals novetats de la fira, amb representants de la Federació de la Raça Bruna i de l'Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA). El regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera Titot,  ha explicat que la mostra omplirà de nou el Passeig de la Indústria de bestiar, formatges de muntanya, però també activitats i espais d'alimentació i maquinària agrícola.

El pressupost de la fira és de 17.500 euros i hi creix el número d'expositors. "Dels 48 de l'any passat a 57 expositors", ha comentat Ribera, per bé que ha posat de relleu que en aquest cas les dades tenen "una importància menor" perquè l'objectiu del consistori és ara mateix consolidar la proposta d'una fira especialitzada i centrada en el primer sector.
 

Presentació dels actes de la Fira de Santa Tecla de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Aquest 2018 continua el procés de transformació de la fira amb l'objectiu de promoure-hi la ramaderia, no és l'objectiu romàntic de promoure allò antic i allò que no es fa, sinó que aquesta és una aposta cap a un sector productiu, que nosaltres creiem que juntament amb l'agricultura i la indústria alimentària, han de ser clau per la recuperació econòmica", ha exposat Francesc Ribera. "Aquest és el sector que depèn menys de tercers, on la comarca, les empreses, i els treballadors tenen més cosa a dir i oferir", ha afegit el regidor. 

Una mostra atractiva per a ramaders de tot Catalunya

Martí Orriols ha explicat que a la subhasta, que es farà dissabte, hi haurà una dotzena de vaques, mentre que el concurs de vedelles tindrà lloc diumenge, per tal de diversificar activitats i fer que els dos dies de fira presentin atractius diferenciats pel sector. "La subhasta és una manera d'obrir la venda a tots els ramaders, hi aspirarà qui ho vulgui i se les endurà qui més pagui", ha matisat Orriols. D'altra banda, el concurs acollirà una desena de vaques d'uns dos anys d'edat, que encara tenen un any al davant per considerar-se terçones i, per tant, per criar. Entre les vaques i vedells que portin els expositors i aquestes dues activitats, la Fira de Santa Tecla presentarà enguany entre uns 50 i uns 60 caps de bestiar boví.

Orriols ha defensat que la mostra és atractiva per a ramaders d'arreu del territori. "Abans les fires servien per trobar-se i comprar i vendre bestiar; ara hi ha trobades tot l'any i no fa falta venir a la fira, però propostes com la subhasta sí que presenten una bona oportunitat per als ramaders", ha dit Martí Orriols. 
 

Mapa de la Fira de Santa Tecla. Foto: Ajuntament de Berga


Amb el propòsit que la Fira de Santa Tecla no sigui una mostra multisectorial menor a l'ombra de la Fira de Maig, l'Ajuntament de Berga vol consolidar-la com un aparador per als ramaders del país. "Hi hem portat la maquinària agrícola de la Fira de Maig, i hem traspassat cap a altres fires allò que podia distorsionar-la", ha dit Francesc Ribera. Per exemple, s'ha procurat situar els venedors de formatge que no són pròpiament artesans a la Fira Internacional del Formatge que es fa al febrer i s'ha dedicat un tram del recinte firal del Vall als productors de formatge de muntanya. "No discriminem la tasca de ningú, però els hem traslladat a la mostra de formatges, perquè hi encaixen millor", ha indicat el regidor de Promoció Econòmica. 

Una fira amb potencial per fer-se lloc al sector dels formatges 

Nicanor Coscolla, president de l'Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans, ha demanat al consistori que la Fira de Santa tecla pugui acollir exclusivament els productors de formatge artesà que hi tenen ramat, una qüestió que volen tractar properament amb l'executiu local. Coscolla ha destacat que mentre que la Fira de Formatges Artesans de la Seu d'Urgell acull productors de tot el Pirineu, i la mostra Làctium de Vic, divulga i dinamitza la cultura del formatge, geogràficament la Fira de Santa Tecla de Berga té potencial per convertir-se en una fira ramadera amb un espai important dedicat als formatges de pastor, aquells que venen els productors amb ramats, no només del Pirineu sinó de diferents llocs de Catalunya. 

Programa d'activitats de la Fira de Santa Tecla