Berga viu una nova manera de donar sang

La marató que converteix el gest solidari en "una súperexperiència" es mantindrà en marxa fins a les 10 del vespre d'aquest dijous | L'objectiu del Banc de Sang i Teixits és arribar a les 300 donacions

13 de setembre del 2018
Actualitzat a les 18:52h
Els regidors Ivan Sànchez i Eloi Escútia en la marató de donació de sang d'aquest dijous a Berga.
Els regidors Ivan Sànchez i Eloi Escútia en la marató de donació de sang d'aquest dijous a Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
El Banc de Sang i Teixits de Catalunya celebra aquest dijous a Berga una marató de sang en què espera arribar a les 300 donacions. L'activitat es desenvolupa fins a les 10 de la nit a l'Hotel d'Entitats, l'antic Centre Cívic del carrer Mestre de Pedret. Des de primera hora hi han passat molts berguedans i berguedanes conscienciats amb la necessitat de no abaixar la guàrdia i ser fidels a cites com la d'avui perquè és important assegurar els estocs de sang del país. "No saps mai si li pot passar res a algú que coneixes o si mai pots necessitar-ho tu", expliquen una majoria dels donants. Qüestionat per NacióBerguedà, Gonzalo Capellan, un ciutadà de Berga que havia donat sang una vegada però que ja fa temps que no ho feia, recorda que és tan sols un moment del dia, i que no costa res. "És important", diu. Hi coincideix Montse Flores, que assegura que sempre intenta convèncer tanta gent com pot del seu entorn més pròxim. 

Ambdós han estat dels primers a donar sang aquest matí en l'inici de la Marató de Sang que en aquesta ocasió va acompanyada d'una experiència diferent. Enguany, la Marató de Donants de Catalunya està dedicada a "La Superexperiència de la donació", i és així en totes les poblacions on es fa. El Banc de Sang imita les caixes regal d’experiències que s’han fet populars en els darrers anys. Tots els donants en acabar de donar reben un fullet desplegable equivalent a una caixa d’experiència per tal que el puguin regalar a altres persones i animar-les a la donació. Una de les novetats de l'experiència que s'ofereix en la marató de sang d'aquest dijous és la comunicació dels usos de la sang als donants. És a dir, se'ls enviarà un missatge al telèfon mòbil per comunicar-los el dia en què la seva sang ha estat utilitzada. A més, tots els donants poden gaudir d’un refrigeri aportat per les empreses, comerços i botigues de Berga. 

El responsable de maratons del Banc de Sang, Josep Maria Planella, ha explicat a aquest mitjà que "a primera hora hem tingut la sala de recepció plena, i això ens fa ser optimistes, perquè normalment venen sobretot a la tarda". Per a Planella, "els índexs de donació de sang de Berga són bons, de manera que habitualment se solen complir les expectatives que portem; i fins i tot arribem a ampliar-les, quelcom que és també molt positiu".

El responsable de maratons ha assegurat que un dels principals reptes és animar a la gent que no ho ha fet mai i diu que "en aquest sentit, esperem que no ens decebin". 

Qualsevol que vulgui donar sang avui s'ha de dirigir a la recepció de l'antic centre cívic, on se l'atendrà i haurà d'omplir un qüestionari sobre l'estat de salut i sobre si té algun problema mèdic. "Automàticament passes amb un metge que et pren la pressió i et mira el ferro; val a dir que abans en aquest procés s'hi feia una punxadeta al dit per mirar el nivell de ferro, i era quelcom que a molta gent li feia pànic, però això està completament resolt i ara és un aparell modern que només fa pressió", ha afirmat Planella. 

Pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut, que sigui major d’edat, pesi més de 50 quilos i, en cas de ser dona, no estigui embarassada. Quant a donacions de sang, aquest 2018 ha estat més complicat durant els mesos d'hivern, per la meteorologia. A l’agost, la donació baixa ja habitualment un 30% i, per aquest motiu, s'ha convidat la ciutadania a donar sang al setembre. Durant l’estiu, 24.000 persones han donat sang a Catalunya, tot i que el repte és arribar a les 35.000 abans que acabi setembre.

Una de cada deu persones que entra en un hospital necessitarà una transfusió sanguínia i, de cada tres donacions, se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obtenen concentrats d’hematies, plaquetes i plasma.

La presidenta de l'Associació de Donants de Sang del Berguedà, Mercè Codina, ha assenyalat que "hi ha prou consciència de les necessitats d'estoc de sang", però que "cada vegada n'hi hauria d'haver més, perquè som més gent, perquè hi ha moltes malalties, molts accidents, i fa falta". "Avui és un bon dia per poder-ho donar sang, la gent sap que fa falta, però sempre hi ha una mica de mandra", ha comentat Codina.
 

La responsable de promoció del Banc de Sang, Gala Cortel, amb els regidors Ivan Sànchez i Eloi Escútia, la presidenta de l'associació de donants, Mercè Codina i Míriam Fernández de Creu Roja. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Al Berguedà estem contents, la nostra entitat fa gairebé una dècada que existeix; jo sóc voluntària de Creu Roja de Gironella, i això del Banc de Sang es va anar ampliant i m'ho van proposar a mi. A la junta som cinc persones i col·laborem en tot el que podem", ha dit Mercè Codina. "La sang s'ha d'anar renovant, per tant se'n necessita sempre", ha advertit la gironellenca. 

Donar sang, un gest solidari

Entre les persones que han col·laborat a la marató de donació de sang de Berga d'aquest dijous, s'hi han comptabilitzat el regidor de Drets Socials Ivan Sànchez i el de Salut Eloi Escútia de l'Ajuntament de Berga. Ambdós van donar sang l'any passat, i ja ho havien fet en el passat. Coincideixen que cal que la gent s'animi a donar sang perquè "és un gest de solidaritat, una col·laboració que fas, que en aquest cas és un gest de suport a les necessitats sanitàries del Banc de Sang". 

Escútia explica que "sóc crític quan s'utilitza en situacions no tant de necessitat quotidiana, com d'experimentació o de grans repercussions mediàtiques", però afirma que acostar-se a la Marató del Banc de Sang és, en aquest cas, "un gest de solidaritat, que afavoreix que tothom doni suport a tothom".

El regidor Ivan Sànchez ha animat també els berguedans a col·laborar-hi: "És senzill, et tracten bé, et fan quatre preguntes, no fa mal, t'estiren bé i després et donen un refrigeri", ha comentat. 
Arxivat a