La Corrida de Puig-reig arrenca amb temps inestable

El president de La Corrida afirma que diumenge, com a mínim es triplicarà la població al municipi

Redacció
16 de gener del 2015
Actualitzat a les 16:12h
Fotografia antiga de la Corrida de Puig-reig
Fotografia antiga de la Corrida de Puig-reig | La Corrida

La Corrida de Puig-reig Foto: Nació La Flama


Ni el mal temps ni la pluja han frenat aquest divendres l'inici de la festa més estimada pels puig-reigencs, la Corrida. Una tradició de més de 125 anys d'història que se celebra cada gener per Sant Antoni, i que treu al carrer desenes de carros, cavalls, rucs, així com productes artesanals, embotits i elaboracions del porc. I és que la Corrida commemora el patró dels animals de peu rodó, com ara els cavalls, les mules, els ases o els porcs, en una època en què tot això s'ajuntava amb la celebració entorn de la matança del porc. 

Segons ha explicat el president de l'associació la Corrida a NacióBerguedà, Albert Altariba, aquesta festa ha anat evolucionant molt durant els darrers anys. Al principi, era una celebració en què s'aprofitava per treure els animals “més macos i engalanats” al carrer. El motiu principal era la compra-venda dels animals, tot i que després es van començar a fer curses i el joc de les cintes, el guanyador del qual tenia el privilegi d'obrir la cercavila de l'any vinent com a banderer: “Demostraves que tenies el millor animal, i que el genet era el millor respecte dels altres”. 

Actualment, la Corrida de Puig-reig comença aquest divendres amb una jornada més adreçada als infants, i acaba diumenge, amb una cercavila, el tradicional joc de les cintes, així com les curses. Es tracta, doncs, d'una festa que s'ha mantingut en essència i sentiment, però que s'ha anat modernitzant, ha explicat, així com incorporant elements turístics i de participació.

Aquest divendres, s'ofereixen passejades amb ruc o cavall pels nens i nenes del municipi. Al vespre, i com una de les incorporacions recents, també es realitza el tast de la cuina del porc, on es presenten diversos plats amb aquest producte, cada any elaborats per un xef o cuiner reconegut del municipi o de la comarca. Enguany, Marc Martín, del bar Osiris de Puig-reig, n'és el protagonista. 
 
 
De cara a dissabte, una de les activitats més concorregudes és el raid social, una prova de velocitat i resistència que aquest any incorporarà un nou recorregut de 40 quilòmetres, que complementarà el de 20. Segons Altariba, aquesta incorporació s'ha fet per motivar que més gent hi participi, ja que “abans, només per 20 quilòmetres, ja no ho feien”.  Acte seguit també hi haurà un rodeo de rucs, que es complementarà amb una exhibició de ferradors i treballadors de la forja. A partir de les set de la tarda, es farà l'entrega dels banderers, amb tota la comitiva d'hereus, pubilles i autoritats, que finalitzarà amb una missa solemne. 

El dia que més gent cridarà, però, serà diumenge. Segons el president de la Corrida, serà llavors quan es pot arribar a triplicar la població de Puig-reig, ja que ve molta gent de fora i “tothom surt al carrer per veure els carros i els cavalls”. Normalment hi ha 40 o 50 carros, ha explicat, i entre 50 i 100 cavalls que, al mig del poble, fan la cercavila i la demostració del joc de les cintes, acompanyats de gegants, grallers, diables, músics i autoritats. A partir de les 15.30, però, torna un dels moments més esperats de la festa, les curses de cavalls, que aquest any repartiran premis de fins a 300 euros en les categories de pura sang, àrabs, creuats i rucs.

Una festa que, segons apunta Altariba, és "realment sentida i estimada" per tota la població del municipi que, fins i tot, l'arriba a considerar molt més important que la Festa Major o qualsevol altra celebració que es realitzi al llarg de l'any.
Arxivat a