80 km en autobús per reclamar la República: «Esperem que aquesta vegada se'ns escolti»

NacióBerguedà acompanya un dels autobusos de la comarca que es desplacen a la capital catalana

11 de setembre del 2018
Actualitzat a les 18:00h
Berguedans de camí a Barcelona amb l'autobus número 9.
Berguedans de camí a Barcelona amb l'autobus número 9. | Pilar Màrquez Ambròs
Sonen els últims compassos dels Segadors a l'ofrena floral al monument Rafael Casanova de Berga i els autobusos que organitza l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i que sortiran de la capital del Berguedà comencen a organitzar-se just davant. Gairebé tothom que espera el bus a la vorera porta la samarreta de cridaner color corall i amb el dibuix del Pedraforca que aquest any ha posat en venda l'organització, però pocs porten pancartes: més tard en podran obtenir al bus. D'estelades, n'hi ha un grapat. Les primeres consignes abans de pujar a l'autobús en direcció a Barcelona són clares: "Ha de ser un clam pels presos polítics i exiliats perquè tornin a casa", coincideixen una majoria. Però tampoc volen que els polítics del país s'oblidin "del mandat de l'1 d'octubre" i "de fer República". 

NacióBerguedà ha acompanyat aquest any un dels vehicles que baixen veïns i veïnes de Berga a Barcelona. La Susana Viladrich és la voluntària que s'encarrega de l'autobus número 9, amb què ens traslladarem a la capital berguedana, i fa el recompte de persones abans de marxar. "Quan estiguem tots a punt, us llegiré unes instruccions", avisa micròfon en mà. Com que tothom ha comprat el tiquet amb antel·lació, es procura sortir una mica abans de l'hora prevista per evitar el col·lapse a l'entrada de la capital. Ja en marxa, Viladrich adverteix que aquest any no hi haurà actuacions musicals ni megafonia perquè s'ha volgut evitar el to festiu d'altres ocasions i fer-ho més reivindicatiu. "Això també és així perquè l'Assemblea ha volgut que fos una concentració de to reivindicatiu però també auster, s'estan intentant dedicar tots els recursos econòmics possibles als presos politics", afegeix Viladrich. Les persones que han pujat al bus escolten les seves instruccions en silenci. Els més veterans de les manifestacions no tindran problema per seguir el conjunt de la jornada: Ho faran per la ràdio perquè porten transmissor. Conxita Prat és una veïna de Berga que explica que ha baixat sempre a les manifestacions que es fan a Barcelona i que assisteix fidelment a totes les concentracions que es convoquen a la capital berguedana. "Avui sobretot som aquí pels presos polítics", recorda Prat. 
 

Susana Viladrich donant instruccions als passatgers. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Hem vingut sempre des de 2012 i esperem que aquesta vegada se'ns escolti", afirma una altra berguedana, Rosa Pujol, que va acompanyada de la família i d'amics. "Tots anem ben equipats amb la samarreta del Pedraforca", fa broma. Però no amaga que "la Diada definitiva" triga en arribar. "L'esperança és l'últim que es perd, i sí que esperem que omplir la Diagonal serveixi d'alguna cosa, que alliberin els presos, i que els nostres polítics treballin perquè aconseguim el que hem votat", assenyala amb un somriure. 

Així mateix s'expressen la Domi Serrano i en Josep Tomasa, asseguts a la part de darrera de l'autobús. "Esperem que siguem molta colla, que hi hagi molta gent", asseguren. 
 

Josep Tomasa i Domi Serrano de baixada a Barcelona. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Als seients de davant, a poca distància, hi ha el regidor del govern de Berga, Eloi Escútia (CUP), i una de les regidores de l'oposició, Maria Antònia Ortega (PDECat). Ambdós baixen a Barcelona aquest dimarts amb els corresponents familiars i amics a viure la Diada. Escútia creu que és important tornar a omplir la manifesació i ser a la Diagonal, perquè la "persistència" ha de ser clau. "Cal anar-hi, anar-hi i anar-hi, no hem tot aquest recorregut per tornar al punt de sortida al primer embat", defensa Escútia. "L'estat espanyol no ha negociat mai en cap moment, qui cregués que seria fàcil estava equivocat", afegeix.

Maria Antònia Ortega considera, per la seva banda, que aquesta serà una manifestació "atípica" i amb un cert aspecte "de tristesa" per la situació dels presos polítics; però assegura que "hem de defensar les llibertats i la democràcia" i que "cal que sigui també combativa per donar suport al govern". 
 

El coordinador de l'ANC Berga, Lluís Escriche, s'encarrega de la sortida dels busos. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Durant el trajecte, els berguedans de l'autobus 9 comenten la desaparició anit dels llaços grocs que s'havien col·locat a la rotonda de la sortida sud i de la que molts s'han adonat quan el vehicle ha passat per davant. "N'hem de posar també a la rotonda del Polígon de la Valldan", proposa Ortega. D'entrada, un cop passada la feinada de la diada, els col·laboradors de l'ANC, reposaran els de la sortida sud.

Evitar provocacions

El tram del Berguedà a la manifestació a la Diagonal serà el 21, entre Balmes i Rambla Catalunya. El trajecte per autopista és curt, poc més d'una hora. En les instruccions, Susana Viladrich destaca també que s'ha d'evitar provocacions i gravar qualsevol situació anòmala. "En cas de trobar-nos algú amb ganes de brega, no ens hi enfrontem", demana.

També dona indicacions per quan arribin les 17.14. "Una onada sonora anirà avançant al llarg dels 38 trams en què es dividirà la Diagonal, de Plaça Reial a les Glòries, com si fos un terratrèmol", els diu. L'objectiu de molts dels presents: reivindicar que es faci efectiu el mandat de l'1-O però també reclamar la llibertat de presos polítics i exiliats. "Heu de seguir les instruccions dels voluntaris que també segurament coneixereu", els comenta Viladrich. Al final, el conductor aparca a Balmes amb el carrer París. Viladrich fa entrega gratuïtament de diversos cartells i domassos, però sol·licita a qui l'agafi que es comprometi també a penjar-los al balcó de casa quan hi arribi aquest vespre. Entre els lemes: "D'aquest tal senyor Felip, aquest poble n'està tip", "No Callarem" i "Fes República amb nosaltres". 
 

Conxita Prat amb una amiga en l'arribada a Barcelona. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Berguedans amb cartells reivindicatius a l'arribada a Barcelona. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a