Fins a 25 entitats fan l'ofrena en l'acte de la Diada a Berga que reclama la llibertat dels presos

La regidoria Mònica Garcia ha llegit un manifest consensuat per l'Associació Catalana de Municipis en què ha assegurat que els alcaldes vetllaran pels drets i llibertats dels seus conciutadans

11 de setembre del 2018
Actualitzat a les 12:33h
Ofrena floral d'Òmnium durant l'acte al monument de Rafael de Casanova.
Ofrena floral d'Òmnium durant l'acte al monument de Rafael de Casanova. | Pilar Màrquez Ambròs
La Diada Nacional de Catalunya ha començat a Berga aquest dimarts amb la tradicional ofrena al monument de Rafael Casanova. La regidora de Cultura, Mònica Garcia, en nom del consistori, ha reclamat la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats, així com ha defensat el dret dels ciutadans a expressar les seves conviccions polítiques sense el risc de ser represaliats. Ho ha fet en el discurs institucional de la tradicional activitat, que ha estat presidida pels màxims representants polítics de Berga i que ha estat acompanyada de l'ofrena al monument del polític català per part d'un total de 25 entitats. 

L'hissada de la senyera d'enguany l'ha realitzat el Grup d'Esplai Fent Camí amb motiu del seu 40è aniversari. Poc abans de dos quarts d'11, els actes institucionals han donat inici amb les sardanes de la Cobla Pirineu i l'actuació de l'Esbart Dansaire Queralt. 

En el discurs de la corporació, un manifest consensuat per l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Mònica Garcia ha recordat que, en l'Onze de Setembre, el país commemora els 300 anys del setge a la ciutat de Barcelona. "Davant del setge incessant i cruent contra la ciutat, el poble català va demostrar la seva resiliència, fortalesa i coratge, en defensa de les seves institucions, del seu govern i de les seves llibertats", ha afirmat Garcia, que ha afirmat que el mateix poble continua "caminant per seguir existint" i rebutjant "la rendició". "Aquest moment va marcar el poble de Catalunya, des de llavors, i fins avui conjurat per seguir existint i mantenir el territori, una llengua i un sentiment de pertinença". El manifest també ha reivindicat "el respecte democràtic" i a la "llibertat d'expressió". "No hem abandonat ni ho farem el camí a la democràcia i l'escrupolós respecte a la voluntat popular", ha indiciat la regidora. 
 

Lectura del manifest a càrrec de la regidora Mònica Garcia. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Davant qualsevol embat que negui el dret democràtic ens trobaran ferms, al costat dels ciutadans i el compromís de ser els garants dels drets i llibertats dels nostres veïns i veïnes", ha assenyalat. 

En l'ofrena hi han participat l'Ajuntament de Berga, la CUP, el PDECat, ERC, el Consell Comarcal del Berguedà, la Penya Boletaire de Berga, el Grup Colònies de Borredà, els Castellers de Berga, la Bauma dels Encantats, Òmnium Cultural, ICV i Catalunya en Comú, l'Assemblea Nacional de Catalunya, les associacions de veïns de la Valldan, Quatre Barris i la Font del Ros, l'Esbart Dansaire, la colla sardanista Cim d'Estela, la Penya Blaugrana, La Farsa, el Grup d'Esplai Fent Camí, Comissions Obreres, Associació de Dones del Berguedà, Amics del Romànic, i l'Agrupació Escolta Santa Maria de Queralt i Geralda de Portella. 
Arxivat a