Unes 200 persones il·luminen Berga en la Marxa de Torxes per la independència

La marxa comença a la plaça de Santa Magdalena i finalitza a la plaça de les Fonts, amb un discurs de l'esquerra independentista

10 de setembre del 2018
Actualitzat a les 22:31h
Participants a la Marxa de Torxes per la independència.
Participants a la Marxa de Torxes per la independència. | Pilar Màrquez Ambròs
Desenes de persones han participat aquest dilluns al vespre a la Marxa de Torxes de Berga que, un any més, ha convocat l'esquerra independentista del Berguedà durant la vigília de la Diada Nacional de Catalunya. L'acte ha arribat a la dotzena edició amb la participació de 200 persones. 

La marxa ha tingut començament a la plaça de Santa Magdalena, des d'on s'ha baixat pel centre històric de la ciutat fins arribar a la plaça de les Fonts. Joves, famílies, grans i petits han fet brillar el centre històric de Berga durant un recorregut d'uns quaranta minuts. Durant el discurs final, Roser Valverde, la persona encarregada de llegir el manifest, ha expressat que es retrobaven en aquesta cita per "tornar a reclamar, pels carrers de Berga, la llibertat del nostre poble, la llibertat i independència del conjunt de Països Catalans", i "per reclamar altra volta, que l'únic camí per poder assolir la plena sobirania, la sobirania popular, per poder dignificar les nostres vides, passa per la construcció de la república catalana, per la llibertat de la totalitat del nostre mapa". 
 

Lectura del manifest de l'esquerra independentista. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El manifest que ha llegit Valverde ha posat també de relleu que "enguany, però, la situació és ben diferent a la d'anys anteriors. Immersos en un context de greu embat repressiu, i de xoc frontal contra la maquinària de l'estat espanyol". "Ens trobem en ple procés d'obertura d'una causa general contra l'independentisme i els moviments socials, que ens retorna als anys més grisos de la nostra història recent". 

Roser Valverde ha recordat els diversos mesos que tant els líders de les entitats sobiranistes, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, com els polítics del govern català, porten a la presó. Així com també ha destacat les persones que s'han vist obligades a marxar a l'exili "per un judici polític". 

El discurs ha fet menció especial a l'exdiputada de la CUP, i sallentina, Anna Gabriel, que es troba a Suïssa exiliada; i a l'Adrià i la Tamara Carrasco, activistes dels CDR acusats de rebel·lió i terrorisme. "Aquest context de grisor absoluta, repressió i de retallada dels drets fonamentals i llibertats, es contagia a tots els àmbits de la nostra quotidianitat. Fa poques setmanes ens enfrontàvem a un judici totalment polític contra la batllessa i companya Montse Venturós, que posava en entredit la sobirania del poble de Berga", han recordat també,  tot fent referència a mestres, periodistes i altres persones represaliades. 

L'esquerra independentista ha assegurat que mira preocupada a l'augment de la visibilitat de l'extrema dreta espanyolista i xenòfoba, i sobretot del seu discurs, que "sabem hereus dels que defensaven els carrers quan el dictador agonitzava" sense renunciar als carrers i al camí "de construcció cap a la República". 
 

Participants a l'acte d'aquest vespre. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a