Cultura

El Teatre de l'Ametlla de Merola estrenarà l'esperat pati de butaques abans de final d'any

El projecte de grades modulars i amb cadires apilables ha estat aprovat per un decret d'alcaldia i ja es troba en procés de licitació | L'Associació Cultural Esplai mostra satisfacció i alleujament després d'anys de reivindicació

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga, 10 de setembre de 2018 a les 13:16 |
Teatre de l'Ametlla de Merola. | Aida Morales
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Teatre Esplai de l'Ametlla de Merola tindrà un pati de butaques en condicions després d'anys de reivindicació veïnal. El Teatre de l'Ametlla és un espai dinàmic i que acull una gran diversitat d'activitats culturals, que destaca per la tradició que envolta els seus històrics Pastorets, però fins ara tenia una assignatura pendent que l'Ajuntament de Puig-reig preveu haver resolt aquest Nadal. L'alcalde Josep Maria Altarriba ha explicat a NacióBerguedà que el projecte de grades modulars - amb cadires "còmodes" que proporciona "una major versalitat a l'espai" - s'ha aprovat ja a través d'un decret d'alcaldia i es troba en fase de licitació. 

El cost del projecte és d'uns 268.000 euros, dels quals la Diputació de Barcelona finança 50.000 euros amb un ajut complementari. "Probablement també arribi una part de cofinançament del departament de Cultura de la Generalitat, i la resta es cobrirà amb fons propis", ha explicat l'alcalde. El termini d'obres, un cop que estigui licitat el projecte, és d'un mes i mig.


"Fa un temps, a través del que llavors era diputat de Cultura de la Diputació, Juanjo Puigcorbé, se'ns va proporcionar un tècnic d'Espais Escenogràfics que ens va proposar un projecte alternatiu a les grades retràctils. Durant els mesos d'estiu s'ha treballat amb aquest projecte nou que planteja grades modulars", ha detallat Josep Maria Altarriba. Tal com va informar l'alcalde en el ple municipal de Puig-reig de setembre, dimarts passat al vespre, l'aprovació s'ha fet a través d'un decret d'alcaldia per tal de treure el projecte a licitació com més aviat millor. "Vaig fer un decret d'alcaldia perquè convenia fer-ho ràpid pel tema de terminis, perquè, per la subvenció, s'ha d'acabar abans de final d'any; i ara, amb la nova llei de contractació de les administracions, el tema de l'obra pública s'alenteix molt", ha especificat Altarriba. 

El sistema escollit és de grades modulars, i no retràctils, perquè s'adapta millor a l'objectiu de conservar la polivalència de l'espai. "Per la tipologia de l'espai original, i el tipus d'usos que s'hi han de donar, l'equip tècnic que ha treballat en el projecte ens va aconsellar aquest sistema perquè són grades que es munten i es desmunten amb relativa facilitat i permeten fer-hi espais escènics de diferents característiques com podria ser un espai escènic normal amb l'escenari davant; però també un espai escènic on es poden muntar grades pels quatre costats i tenir un petit escenari al centre, etcètera", ha descrit Altarriba. L'alcalde ha assenyalat que es tracta de "cadires encoixinades" i no de butaques, però que tenen la mateixa amplitud i comoditat. "Segons els tècnics, és una tipologia que s'adiu més a un espai de les característiques del teatre de l'Ametlla", ha assegurat Josep Maria Altarriba. 


Aquest projecte també permetrà utilitzar el teatre per altres usos més enllà del teatre, com poden ser concerts, balls o sopars. "Si es necessita el teatre algun dia, com passa algunes vegades, per fer-hi un concert, o un sopar de geganters; es podrà retirar tot el que és el pati de butaques i donat que les cadires són apilables, una sobre l'altra, hi quedarà un espai gran per desenvolupar-hi activitats", ha dit el batlle. 

Josep Maria Altarriba ha comentat que el projecte de grades retràctils que hi havia hagut sobre la taula s'havia pressupostat en una xifra similar. "Però els tècnics ens van advertir que, perquè unes grades retràctils funcionin durant temps, havien de ser d'una qualitat determinada perquè al cap de 3 o 4 anys no comencessin a fallar o bé assumir una determinada despesa de manteniment", ha indicat. "El sistema que hem descartat s'espatlla molt sovint, i en alguns llocs, aquestes grades retràctils ja no ho són, sinó que acaben sent fixes", ha afegit Altarriba.

Alleujament veïnal

Des de l’Associació Cultural Esplai, entitat organitzadora dels Pastorets de l’Ametlla i dinamitzadora del teatre, Marc Fité mostra satisfacció, però sobretot "alleujament".

Fité ha explicat que estan "molt contents" i que esperen que pugui ser una realitat pels Pastorets d'enguany. "El que tenim és una sensació d'alleujament més que de molta satisfacció, per solventar un dels majors problemes que té aquest equipament, i a partir d'aquí, esperem que comencin les obres i a veure com queda", ha afirmat Fité. "El projecte definitiu manté la intenció que l'espai continuï sent polivalent; es muntaran panells escènics desmuntables i regulables amb alçada que cobriran tota la platea que coneixem ara", ha dit Marc Fité.

"Tot i que xoqui una mica a la vista perquè la nostra campanya havia estat per tenir butaques, al final seran com cadires còmodes per no trair la polivalència que també busquem nosaltres en aquest espai; que tant pot ser una sala escènica com un espai diàfan i obert per fer-hi altres coses", ha valorat Fité. "Des de Diputació, ho han recomanat, així que es va optar per aquest tipus de plataforma escènica regulable en alçada i aquestes cadires còmodes que poden ser apilables", ha apuntat Marc Fité.

 

Participació