El teatre de Berga retrona amb crits de «llibertat» en el festival de poesia per la República

L'acte "Paraula de Poeta" ha comptat amb la participació d'una trentena de poetes, músics i de l'Orquestra Polifònica de Puig-Reig; així com amb un discurs de Carles Puigdemont i Lluís Puig

09 de setembre del 2018
Actualitzat el 10 de setembre a les 19:06h
El teatre ha esclatat amb crits de 'llibertat'.
El teatre ha esclatat amb crits de 'llibertat'. | Pilar Màrquez Ambròs
El festival per la llibertat i la República "Paraula de Poeta" ha acollit aquest diumenge a Berga una trentena de poetes d'arreu dels Països Catalans, i ha reclamat la sobirania del país amb un pati de butaques ple de gom a gom. Els actors Joel Joan i Anna Sahun han presentat un acte que ha començat pocs minuts després de les 7 de la tarda amb una emocionant representació de la cançó "El Cant dels Ocells", a càrrec de la Polifònica de Puig-reig. L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha donat un dels discursos de benvinguda de la tarda, tot reivindicant la paraula com allò que es fa servir per expressar sentiments, opinions i desitjos. "La paraula és quelcom que ens allibera sigui escrita, cantada o recitada", ha assegurat Venturós. 

L'alcaldessa ha recordat els intents de "silenciar, obviar i ocultar" les paraules per part de l'estat i el retrocés de "quaranta anys" en la llibertat d'expressió. "Paraula de poeta, que no callarem", ha exclamat l'alcaldessa entre aplaudiments. L'acte ha comptat amb la intervenció del president a l'exili Carles Puigdemont i del conseller de Cultura també exiliat a Brussel·les, Lluís Puig, a través de vídeo. 

Carles Puigdemont ha aprofitat la intervenció en aquest acte per recordar un dels llibres que van regalar-li durant la seva estada a la presó de Neumünster: Una selecció de 50 poemes de la literatura catalana feta per Jaume Subirana. El president ha defensat la poesia com una forma d'expressió i defensa del país. "Gràcies per organitzar un acte per la llibertat i la democràcia a partir de la poesia", ha agraït Puigdemont, que ha assegurat que estava en deute amb la lírica des dels dies que va passar empresonat. "Podeu arrencar l'home del seu país, però no podeu arrencar el seu país del cor de l'home", ha citat el president. Per la seva banda, Puig ha realçat "la importància de la paraula: una paraula al seu lloc i al seu moment pot fer moure una muntanya sencera, les vostres paraules són energia per a tots nosaltres".

El president de l’Associació TeatRe, Joan Lluís Bozzo, ha parlat al públic també de bon principi. "Reivindiquem la llibertat en tots els sentits, perquè ens ha estat castigada als nassos", ha apuntat.

Cap a la meitat, el teatre municipal, quan s'han tret a l'escenari les fotografies de presos polítics i exiliats, ha retronat amb crits de "llibertat". De fons, en un moment en què el pati de butaques ha estat un clam, ha sonat el so del tabal de la Patum.  Entre el públic, l'expresidenta del Parlament, Núria de Gispert; i Laura Masvidal, esposa de Joaquim Forn i en representació de l'Associació Catalana pels Drets Civils, a qui el presentador Joel Joan s'ha dirigit durant l'acte i a la qual el públic ha dedicat una calorosa i llarga ovació. 
 

L'escriptor berguedà Jordi Cussà ha recitat un dels poemes del vespre. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Poetes com Joan-Elies Adell de Vinaròs, Montserrat Altarriba de Cabrianes, Roser Amills d'Algaida, Núria Armengol de Vic, David Caño d'Olot, o Enric Casasses de l'Escala han trencat el gel sent els primers en llegir alguns fragments de poemes. S'ha pogut gaudir, per exemple, de "Somni de Pàtria" de Verdaguer, que ha llegit Montserrat Altarriba; o "Sento que Estimem" de Manuel Forcano, que ha recitat Mariona Casanovas. En la majoria de versos i poemes hi ha hagut referències a la llibertat del país, l'1 d'octubre i la repressió estatal.

El poeta berguedà Jordi Cussà ha recitat "Foc Groc", i mossèn Climent Forner ha fet una emocionant interpretació del seu "Plany per Catalunya". A més, ha ressonat el so del Tabal de nou perquè Laura Sansa recités "No Passareu" o "la Cançó dels Invadits" d'Apel·les Mestres. Entre altres poemes que s'han pogut sentir aquest diumenge a Berga, hi ha hagut "Pàtria" de Lluís Solà; i "Obsessió" d'Olga Xirinacs. David Caño s'ha guanyat el públic en recordar a totes les persones privades de llibertat; i un altre dels moments que ha resultat especialment emotiu, i ha estat mereixedor de forts aplaudiments, ha estat quan s'ha llegit el poema "Díptic" de Pius Morera amb un sonet dodecasíl·lab que guardava un únic i potent missatge pels presents: "Vam votar".
 

Enric Casasses, un dels poetes de la tarda. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Hi han participat un total 30 poetes d’arreu dels Països Catalans. L'acte volia rememorar així un festival que es va fer a Barcelona l’any 1970 organitzat per l’Assemblea de Catalunya.

Músiques de Patum i crits de "Llibertat"

El saxofonista Jaume Badrenas ha interpretat músiques de la Patum, com el Ball de l'Àliga. A més, el públic ha esclatat amb crits de "Llibertat, llibertat". Al final, emoció en "El Cant de la Senyera" i "Els Segadors", peces interpretades de nou per la Polifònica de Puig-reig. El públic ha acabat dempeus a l'hora d'entonar l'himne de Catalunya. El Teatre Municipal de Berga s'ha omplert a vessar fins a l'última butaca aquesta tarda, amb la presència d'unes 700 persones de públic. 
 
La cita literària, aperitiu de l'Onze de Setembre, impulsada per R de República, Òmnium Berguedà, l'ANC Berga i l'Ajuntament de Berga, ha pogut gaudir d'una llarga llista de poetes i poetesses: Roser Amills, Enric Casasses, Montserrat Altarriba, Marta Pessarrodona, Mariona Casanovas, Jordi Pàmias, Pepa Arenós, Jaume Creus, Núria Armengol, David Caño, Mercè Clarament, Jaume Comas, Josefa Contijoch, Jordi Cussà, Maria Josep Escrivà, Climent Forner, Àngels Gregori, Ramon Guillem, Jaume Huch, Núria Martínez-Vernís, Arnau Pons, Miquel Royó, Josep Lluís Roig, Jordi Solà Coll, Cèlia Sànchez-Mústich, Guillem Royo, Blanca Llum Vidal, Ester Xargay, Manuel Molins, Mariona Casellas i Mercè Claramunt.
 

El festival Paraula de Poeta s'ha celebrat al Teatre Municipal de Berga per evitar suspendre's en cas de pluja. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Carles Puigdemont ha intervingut en vídeo per defensar la capacitat de la poesia per comunicar i en la defensa del país. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

El públic ha omplert de gom a gom el Teatre Municipal de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a