La Gala de Queralt reivindica l'alliberament nacional i recorda els refugiats

La prèdica de mossèn Viladés fa referència als presos polítics, mentre que els capitans han demanat a la mare de Déu, entre altres, per la situació del país i inspiració als polítics per "fer ressorgir Berga i el Berguedà"

08 de setembre del 2018
Actualitzat a les 18:45h
Gala de Queralt 2018.
Gala de Queralt 2018. | Pilar Màrquez Ambròs
La Gala de Queralt que s'ha celebrat aquest dissabte a Berga no ha oblidat els presos polítics ni el procés polític català. La festa, que ha servit perquè molts berguedans s'acostessin un any més a la seva Mare de Déu, s'ha acompanyat de referències polítiques i de defensa del país, així com de suport i escalf als refugiats, però també ha renovat el compromís de molts veïns i veïnes de Berga amb la significativa imatge. El dia s'ha aixecat núvol, per bé que això no ha impedit que es visqués una concorreguda jornada i que la carretera d'accés al santuari s'omplís un any més de cotxes. 

Després d'un matí que havia començat amb l'ofici a la Cova i sardanes, la Missa Solemne ha donat inici amb puntualitat a dos quarts de 12 del migdia. La missa ha estat oficiada per Mossèn Ramon Barniol, capella custodi de Queralt, acompanyat de Marc Majà, rector de Berga; el pare Josep Gendrau, fra franciscà; Xavier Castelló, vicari de Berga; mossèn Joan Barniol i mossèn Ramon Viladés, que s'ha encarregat de la prèdica. Com és habitual, cap regidor de la CUP ha assistit als actes religiosos, però sí que la regidora de Cultura, Mònica Garcia, ha pujat a Queralt i ha acompanyat els berguedans fora del santuari.
 

Cartell de l'ANC per la llibertat de presos i preses polítiques, a l'exterior del santuari. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Als bancs de l'església, hi ha hagut representació del PDECat amb els regidors Ramon Minoves, Antoni Biarnés, Maria Antònia Ortega i Francesc Xavier Francàs i d'ERC, amb Dolors Tous. 

Mossèn Ramon Viladés, en la seva intervenció, ha convidat a tothom a "pujar un dia a Queralt, si pot ser a peu, en silenci i contemplació" per "omplir els cors de pau". Viladés ha animat a contemplar el paisatge durant l'excursió i a observar bé "els canvis de llum i de colors de la naturalesa" amb l'esguard a l'horitzó per veure també Montserrat al fons.

"Escolteu el que us diu el silenci, comprendreu l'esforç dels treballadors a la fàbrica, al carrer, al despatx, al camp", ha expressat. "Percebreu les rialles blanques i senzilles de tants nois i noies que volen estimar, la dolcesa de les mares acaronant els seus nadons, copsareu el gemec del malalt que aclaparat pel dolor encara té esma per girar l'esguard a Queralt", ha afegit també. Tot recordant, a continuació, les persones grans que no tenen a ningú o "l'empresonat que veu com es van escolant els dies entre quatre reixes". Ha estat en aquest punt quan Mossèn Viladés ha dit que era "possible que llavors, en el vostre cor, sentiu l'angoixa i la ignor serena dels nostres presos polítics, tancats injustament".  
 

Mossèn Majà, mossèn Barniol i mossèn Ramon Viladés, durant la missa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Viladés ha incidit també en la necessitat de pensar en els refugiats i migrants: "Homes, dones i nens foragitats dels seus països a causa d'una guerra i de la fam" i a pregar "pels més necessitats" a la Mare de Déu de Queralt. 

Pregàries dels capitans: país, Berga i migrants

Així mateix, hi ha hagut referències a l'actualitat en la pregària dels capitans d'enguany, que han estat Jordi Garra i Montserrat Sala, Ramon Subirà i Maria Consol Martínez, Jordi Guilanyà, Josep Pla, Judit Serra i Raquel Serena, a més de mossèn Barniol. Han pregat i donat les gràcies cadascun sobre aquelles qüestions que més els han preocupat l'últim any. D'aquesta manera, han demanat a la mare de Déu que inspiri "als polítics de Berga i de la comarca a trobar idees per fer ressorgir Berga i el Berguedà" i també "que inspireu els polítics del país per tal de trobar el camí que ens porti a l'alliberament nacional definitiu".

"Us demanem que feu veure a tothom que la postveritat no és altra cosa que la mentida de sempre, que no creguem en les notícies intoxicades i d'altres amb què constantment ens estan bombardejant per fer-nos cada vegada menys lliures i menys dignes", han afegit en una altra pregària.

També han pregat "perquè a Berga hi hagi prosperitat i feina; i la gent no n'hagi de marxar", així com han desitjat que "arribi el dia en què la paraula immigrant desaparegui i que tothom pugui gaudir de la vida de la mateixa manera i amb llibertat". "Us demanem que tots els infants i joves tinguin un lloc on créixer i aprendre lliurement, on els valors i la convivència siguin el pilar del creixement", han afegit, demanant també per a la conservació del medi ambient. 

Acte seguit, han entregat un obsequi als capitans que van precedir-los, i també al pintor Joan Ferrer, que ha dibuixat la imatge del cartell de la gala d'aquest any. Els nous capitans per a 2019 són Oriol González, Irene Grau, Sergi Montraveta, Laia Tor, Loli Uribe i Pedro Fernández, Agustí Garriga i Montserrat Casserres.
 

El pintor Joan Ferrer ha dibuixat la imatge del cartell d'enguany. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La Gala de Queralt ha acabat passades la una de la tarda amb una gran ballada de sardanes. A l'accés al santuari, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) del Berguedà hi ha col·locat diversos cartells reclamant la llibertat de presos i preses polítiques.

Una de les persones presents al santuari aquest dissabte era l'actor català Enric Majó, director de Paraula de Poeta, un recital que portarà demà diumenge a la plaça de Sant Pere de Berga una trentena de poetes dels Països Catalans per reclamar la llibertat a través de la reflexió i la paraula. Majó ha assegurat que ho tenen tot a punt perquè el recital sigui un èxit i ha recordat l'aposta de la inciativa per la paritat, hi participen 17 homes i 13 dones, i la diversitat d'orígens dins dels Països Catalans. Enric Majó també ha elogiat la Gala de Queralt, acte al qual no havia assistit mai tot i haver visitat Queralt: "És una meravella, és fantàstic", ha dit. 

El Santuari de Queralt tornarà a convertir-se en l'escenari de la Gala d'Estels aquesta tarda, una vetllada dedicada a la ciència i l'astronomia que es farà a partir de les 7 de la tarda. Es tracta d'una iniciativa promoguda per l'àrea de Festes de l'Ajuntament de Berga que va néixer l'any passat per potenciar el coneixement de l'entorn natural del Santuari a través d'activitats divulgatives, més enllà dels actes religiosos. 

Reportatge fotogràfic de la Gala de Queralt 2018.
 
Arxivat a