Suspès el ple de pressupostos per donar cabuda a les esmenes del PDECat

Secretari i interventor han advertit que la proposta del principal grup de l'oposició s'hauria d'haver entrat en base al dictamen de la comissió informativa de dijous passat, i no al document de treball anterior

06 de setembre del 2018
Actualitzat el 07 de setembre a les 12:08h
Regidors de l'equip de govern de la CUP durant el ple.
Regidors de l'equip de govern de la CUP durant el ple. | Pilar Màrquez Ambròs
Tensió al ple extraordinari de Berga que havia de decidir aprovar o no aquest dijous els pressupostos de 2018. L'equip de govern de la CUP ha presentat aquest vespre al ple el pressupost de 2018 per valor de 20,5 milions d'euros. No obstant, després que el regidor d'Hisenda, Francesc Ribera, fes l'exposició dels comptes, el PDECat ha posat en dubte que aquests es poguessin votar perquè les seves propostes al pressupost - que havien estat entrades al registre a l'abril - no s'havien encabut formalment com esmenes a la sessió d'aquest dijous. "És un pressupost que no podem votar, hi ha una anomalia en el sistema, perquè no s'ha tingut en compte la proposta que nosaltres vam entrar, ni aquesta ha arribat als altres grups municipals perquè puguin valorar votar-la", ha advertit el portaveu del PDECat, Ramon Minoves.  

Secretari i interventor han explicat llavors que haurien d'haver entrat les esmenes en base al dictamen de la comissió informativa de dijous passat, i no al document de treball anterior. El PDECat va presentar una proposta alternativa de comptes a l'abril, però no va presentar esmenes a la comissió de comptes un cop que l'equip de govern de la CUP va formalitzar la proposta de pressupost. La situació ha creat una certa confusió i ha generat dubtes sobre el procediment que calia seguir. 

L'alcaldessa Montse Venturós ha arribat a proposar suspendre el ple durant 15 minuts per parlar de possibles sortides a l'atzucac, perquè ha assegurat que políticament estaven disposats a acceptar algunes de les propostes del PDECat. La CUP - que portava els números per a 2018 al plenari sense tenir garantit el vot favorable de cap dels altres grups - governa a Berga en minoria amb sis regidors, els mateixos que té el PDECat. La inclusió d'algunes de les propostes del principal grup de l'oposició als pressupostos podria obrir la porta a l'aprovació dels comptes; perquè ERC (amb 3 regidors) ja havia expressat a l'agost que hi votaria en contra. 

Després d'una discussió de més de mitja hora, el plenari s'ha acabat suspenent i s'ha deixat per un altre dia amb la intenció que aquestes esmenes es puguin presentar formalment i es puguin debatre. 

Proposta sense possibilitat de debat

Les esmenes que havia estudiat acceptar la CUP no podien debatre's sense haver estat entrades formalment. Així, que malgrat que Antoni Biarnés ha demanat a la CUP que les exposés, aquestes no s'han donat a conèixer. L'equip de govern s'ha mostrat contrari a explicar-les si no es podien votar, i el mateix secretari ha avisat que no es podia encetar cap debat sobre unes propostes que no havien estat entrades de manera formal al ple. 
 

Antoni Biarnés ha demanat respecte pel seu grup en una de les intervencions. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


En un altre dels moments tensos de la nit, el regidor d'Urbanisme Oriol Camps ha qualificat de "filibusterisme" la posició del PDECat davant la situació, motiu pel qual el regidor Antoni Biarnés ha reclamat "respecte". 

Pressupostos de contenció

A la proposta de comptes, la CUP recollia unes inversions per valor de 5,6 milions d'euros, 3,1 milions dels quals es corresponien a la finalització de les urbanitzacions dels Pedregals i el Torrent de Santa Eulàlia, i en què els diners restants anaven destinats a projectes com la compra d'edificis d'expropiacions pendents, la urbanització del camí del SES Serra de Noet, o la compra d'un equip informàtica per l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB). 

Ribera ha defensat l'estratègia "de no generar dèficit" i no augmentar el deute. El regidor ha assenyalat que el compromís de la CUP "és arribar a l'any 2022 i que el consistori tingui la solidesa econòmica que permeti tirar endavant inversions". 

Abans de l'enrevessat final del plenari, el portaveu del grup municipal del PDECat, Ramon Minoves, ha recordat que cal "buscar subvencions", malgrat que ha assenyalat que "és veritat que [als comptes de la CUP] hi ha aquest punt de contenció i d'estabilitat pressupostària". Minoves també ha dit que era "matisable" que el límit econòmic sobre el que podia decidir-se al pressupost fos només del 3,73%, tal com ha assenyalat la CUP aquests últims dies. Les  propostes del pressupost alternatiu que el PDECat va entrar al registre a l'abril, i que ara hauran de ser convertides en esmenes, inclouen propostes de l'eix econòmic  i de manteniment de la ciutat. 

La celebració del nou ple s'haurà de dur a terme un cop que s'hagi fet el procediment formal d'informació de les esmenes, cosa que podria situar-lo d'aquí a quinze dies.
 

Les regidores Ermínia Altarriba i Dolors Tous d'Esquerra, al ple de Berga. El plenari ha viscut moments d'incertesa sobre com procedir abans de suspendre's. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a