El plenari de Berga defensa convertir l'edifici de Sant Francesc en un pol cultural

El públic assistent al plenari ha aplaudit l'aprovació del projecte per fer una sala d'exposicions a la planta baixa, el que permetrà d'entrada fer una mostra antològica del pintor Joan Ferrer

06 de setembre del 2018
Actualitzat a les 22:06h
El plenari de Berga.
El plenari de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
El ple de Berga ha defensat aquest dijous convertir l'edifici del convent de Sant Francesc en un pol cultural. Berga ha començat el nou curs polític amb l'aprovació inicial del projecte d'obra municipal de la planta baixa de Sant Francesc, que es convertirà en una sala d'exposicions. L'obra tindrà un període d'execució de tres mesos i té un cost de 358.130,69 euros. Els grups municipals presents a la sala de sessions de l'ajuntament - el plenari ha comptat avui amb l'absència de la regidora del PSC Rosalia Monroy i del d'ICV Joan Torres - han votat per unanimitat a favor del projecte. 

L'adequació de la planta baixa de Sant Francesc havia despertat expectació entre el públic de la sala de plens. A la sala hi havia el grup Verdaguer7 i el reconegut pintor Joan Ferrer, del qual hi ha previst fer una exposició antològica en aquest espai. Els assistents al ple han arrencat en aplaudiments quan s'ha votat aquesta qüestió. El regidor d'Urbanisme Oriol Camps ha explicat que "el procés de diàleg" per a la reconversió de Sant Francesc ha de durar molts anys. Camps ha assenyalat que es tracta d'un edifici de 3.000 metres quadrats edificats, 6.000 metres quadrats en total. "No ho decidirem tot ara, però la comissió d'equipaments municipals hi treballa", ha comentat. La regidora de Cultura, Mònica Garcia, ha afegit que hi ha encarregat un estudi de mobilitat a la Diputació de Barcelona "que ens permetrà tenir una idea més àmplia del que es pot fer a la zona". 

Garcia ha apuntat que s'ha estat en contacte també amb la xarxa de Biblioteques de la Diputació i l'Arxiu de la Generalitat, per tal d'explorar "possibilitats", ja que es vol que aquest edifici sigui "un pol cultural de la ciutat de Berga", tenint en compte la zona on està ubicat i altres equipaments que ja hi ha en la proximitat, com l'Escola Municipal de Música de Berga. 

Les intervencions de l'oposició al respecte han girat també al voltant de la importància d'aquest edifici. El portaveu del principal grup de l'oposició, Ramon Minoves (PDECat), ha saludat d'entrada a Joan Ferrer i als membres presents de Verdaguer7 i, a continuació, ha celebrat que les obres avancin. Si bé ha dit que "trobem a faltar el diàleg sobre la perspectiva de futur" de l'edifici. "Convé que en les properes legislatures es pugui contribuir, tenir una visió conjunta, global de Sant Francesc", ha dit Minoves. 

Berga ha començat el nou curs polític aquest vespre tornant a mostrar el seu suport a les persones empresonades i exiliades a causa del procés català. Com porten fent els últims mesos, els regidors de la CUP, el PDECat, i ERC han guardat un minut de silenci abans de l'inici de la sessió plenària. L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha donat coneixement que diversos presos polítics seguien el plenari de la ciutat a través de la televisió, motiu pel qual s'ha dirigit directament a aquests per donar-los suport. Tot seguit, el primer punt del dia ha estat l'aprovació inicial del projecte d'obra municipal de la planta baixa del convent de Sant Francesc, que es convertirà en una sala d'exposicions. 
 

El pintor Joan Ferrer aplaudint durant el plenari. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La regidora Ermínia Altarriba d'ERC també ha celebrat que el projecte de la planta baixa vagi endavant i pugui celebrar-se el projecte d'exposició antològica de Joan Ferrer, que Verdaguer7 va començar a impulsar el 2015. "La ciutat té un deute amb el Joan, un pintor absolutament arrelat al nostre paisatge", ha recordat Altarriba. "Els trens únicament passen una vegada, gairebé mai tindrem segones oportunitats, hauria estat una oportunitat no aprofitar-la amb Sant Francesc [després de la cessió de 25 anys que va fer la comunitat religiosa franciscana al consistori]", ha indicat.

El plenari també ha aprovat per unanimitat el nou reglament de participació ciutadana, que podria entrar en vigència a mitjans d'octubre, després d'un període hàbil de 30 dies per a les al·legacions. 

Minut de silenci pels presos polítics i moció pel Sàhara

A l'inici els regidors de la CUP, el PDECat i ERC han  tornat a mostrar el seu suport a les persones que segueixen empresonades i exiliades a causa del procés català, abans de l'inici de la sessió plenària corresponent, fent un minut de silenci. Durant el ple, s'ha aprovat una moció de la CUP en defensa de la República del Sàhara Occidental.