La planta baixa de Sant Francesc de Berga es convertirà en una sala d'exposicions

L'obra tindrà un període d'execució de tres mesos i té un cost de 358.130,69 euros

06 de setembre del 2018
Actualitzat a les 16:33h
El regidor d'Urbanisme, Oriol Camps.
El regidor d'Urbanisme, Oriol Camps. | Pilar Màrquez Ambròs
El convent de Sant Francesc disposarà d'una sala d'exposicions a la planta baixa. El govern de Berga porta aquest dijous al ple l'aprovació del projecte executiu que permetrà adequar aquesta planta. L'obra tindrà un període d'execució de tres mesos i té un cost de 358.130,69 euros. 

L'Ajuntament de Berga aportarà 283.141 euros al projecte de la sala d'exposició gràcies al fons de les meses de concertació de la Diputació de Barcelona, mentre que La Caixa hi posa 74.988 euros. ​Per al propòsit concret de fer-hi una exposició antològica sobre el pintor Joan Ferrer, la comunitat religiosa de Sant Francesc havia cedit la planta baixa a l'associació Amics de Joan Ferrer, i l'entitat havia acordat amb l'Obra Social de la Caixa l'adequació de les instal·lacions i el finançament de l'exposició. Els franciscans van cedir posteriorment l'edifici al consistori per un període de 25 anys. 

Així, està previst que en aquesta planta s'hi dugui a terme l'exposició dedicada al reconegut artista berguedà, però posteriorment quedarà per a ús de la ciutat. Berga no disposa actualment d'una sala d'exposicions. 

L'actuació que es farà inclou la col·locació de les instal·lacions elèctriques, de seguretat i d'il·luminació. També es dotarà l'edifici d'una sortida d'emergència, de sistemes antiincendis i antirobatori. "És un edifici que estructuralment està en bon estat", però "les seves instal·lacions no estan dequades per a usos públics", ha assegurat Oriol Camps. Camps ha assenyalat que "ha calgut fer un projecte que s'ha fet dins d'un termini raonable" perquè es fa amb el propòsit de "transformar un edifici històric". L'Ajuntament de Berga també habilitarà uns lavabos, amb un cost d'uns 54.000 euros. 

Tenint en compte l'obra a la planta baixa, el consistori berguedà haurà invertit en total uns 400.000 euros en accions de millora a l'edifici de Sant Francesc. El consistori ha realitzat fins ara millores en l'entorn del convent, així com accions per facilitar la mobilitat a la zona.  

Troballa de tres esquelets

Oriol Camps ha detallat que les obres de construcció dels lavabos del convent de Sant Francesc han hagut d'aturar-se aquest estiu, durant el període d'un mes, perquè es van trobar tres esquelets i una estructura medieval que podria ser originària del conjunt original. Els arqueòlegs treballen actualment en la redacció de l'informe.
Arxivat a