30 escoles i instituts no estan a punt per al nou curs a causa del 155 i les pluges

El conseller Bargalló assegura que el curs començarà amb normalitat a les escoles i instituts afectats

Redacció
06 de setembre del 2018
Actualitzat a les 19:14h
Alumnes d'una escola de Barcelona
Alumnes d'una escola de Barcelona | ACN
Trenta centres escolars no tenen les obres acabades només sis dies abans de començar el curs. D'aquests, és segur que deu inicien les classes amb els treballs en marxa. Així ho ha concretat el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, aquest dijous i n'ha culpat l'aplicació del 155 i les pluges de l'estiu. Per Bargalló, la ''ineficàcia del 155 i les adversitats meteorològiques'' són una suma ''d'alta perversitat''.

Bargalló ha insistit però, que tots els centres tenen pla B, que les famílies coneixen la situació i que com a molt, algun espai d'ús no lectiu no estarà disponible alguns dies. El mateix succeeix amb alguns mòduls prefabricats que, en escoles que tenen edifici, arribaran més tard del dia 12.

Dels 10 centres que segur que començaran amb obres, 5 són de la ciutat de Barcelona i 5 de fora de la capital catalana. Els 20 restants són les escoles i instituts que fan ''patir'' al Departament perquè el retard en l'inici de les obres i les inclemències meteorològiques han ajustat el termini, al qual se li ha de sumar la tempesta d'aquesta matinada de dijous, que pot alentir alguns treballs més. 

Tot i això, Bargalló ha insistit en què, tret d'algunes escoles on el consell escolar ja va acordar començar més tard, tots aquests centres iniciaran les classes amb normalitat a les aules, i tan sols s'impedirà l'ús d'algun espai comunitari els primers dies del curs. Bargalló ha explicat que totes les direccions tenen ''un pla B'' i que les famílies estan degudament informades. 

Aquest curs 2018-2019, Ensenyament estrenarà 12 edificis de nova construcció, 3 escoles i 9 instituts. Durant l'estiu també s'han fet un total de 4 obres de gran envergadura o ampliacions grans. En total s'ha pressupostat treballs pel valor de 68 MEUR, als quals se'ls ha de sumar les 369 obres menors, amb 34 MEUR de pressupost, que s'han dut a terme a diferents centres. 

Bargalló ha recalcat que s'han executat les obres amb retard perquè fins a finals de juny o principis de juliol no es van poder licitar a causa de l'aplicació del 155 i que els gestors del Departament d'aquell moment, no firmessin els expedients corresponents. Aquesta situació també va provocar, segons el titular d'Ensenyament, que en dos casos no es pogués ni arribar a licitar l'obra.

Els retards també afecten la instal·lació de mòduls prefabricats que en algun cas, sempre que l'escola tingui edifici, no arribaran el dia de l'inici de curs, segons ha dit el conseller. Aquest curs, el nombre de mòduls prefabricats és molt similar al de l'any passat i se situa en els 1.015, 2 menys que el curs anterior i gairebé 50 menys que els mòduls utilitats el curs 2009-2010, que va ser de 1.063, el màxim dels darrers anys. 

11 centres nous

A banda de les obres, el curs escolar comença amb la creació d'11 centres nous: una escola, 6 instituts d'educació secundària, tres instituts-escola i un institut tecnològic de formació professional. També cessen la seva activitat una escola rural a la Pobla de Cérvoles i una escola concertada del districte de Sants de Barcelona.

Més alumnes i més docents

El curs 2018-2019 començarà amb 1.567.316 alumnes, 1.299 més que l'any anterior. El departament d'Ensenyament ha anunciat aquest dijous que hi ha hagut una disminució de 9.915 de matriculats a infantil i primària, i un augment de 9.682 a secundària.

Amb aquestes dades, es torna a registrar doncs una xifra històrica d'escolars a Catalunya per la qual, el departament d'Ensenyament ha previst un augment de 690 docents malgrat la pròrroga pressupostària.