El govern de Berga porta al ple l'aprovació del nou reglament de participació ciutadana

Les tres principals novetats que aporta el text són la creació de taules de participació, la regulació de la intervenció dels ciutadans al ple i el pressupost participatiu

06 de setembre del 2018
Actualitzat a les 17:02h
Montse Venturós en roda de premsa aquest dijous.
Montse Venturós en roda de premsa aquest dijous. | Pilar Màrquez Ambròs
El govern de Berga portarà al ple d'aquest dijous l'aprovació inicial del nou reglament de participació ciutadana, que ha d'estar en ple funcionament abans de final d'any. L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha recordat aquest migdia que per a la CUP "una de les qüestions base" del programa electoral era la creació d'una regidoria de Participació Ciutadana, motiu pel qual s'ha treballat en un "reglament específic" a través d'un ajut tècnic de la Diputació de Barcelona. Un cop que s'ha desenvolupat el procés de confecció del reglament, el plenari haurà de votar avui tant la derogació dels articles 165-183 del títol vuitè i de la disposició transitòria segona del ROM com l'aprovació inicial de la nova normativa. 

Les tres principals novetats que aporta el reglament de participació ciutadana són la creació de taules de participació en les quals els veïns i veïnes podran proposar modificacions o millores en els serveis municipals, la regulació de la intervenció de la ciutadania al ple, i mecanismes per treballar en el pressupost participatiu. "Nosaltres comencem a engegar la maquinària perquè a partir d'aquesta tardor Berga tingui aquest mecanisme, i pugui haver-hi el pressupost participatiu al 2019", ha explicat Montse Venturós. Els articles del ROM relatius a la participació ciutadana que siguin vigents passaran a incloure's dins del nou reglament.  

Si aquest dijous es duu a terme l'aprovació inicial del reglament, immediatament es donarà el tret de sortida a un període de 30 dies hàbils, després dels quals, si no hi ha al·legacions, la normativa quedarà aprovada definitivament. Això significa que Berga podrà disposar dels nous mecanismes de participació ciutadana de manera activa des de mitjans d'octubre i farà efectives tant les taules de participació com la intervenció dels ciutadans al ple, de la mateixa manera que podrà començar a treballar en el pressupost participatiu de 2019. "Des de la regidoria de Participació Ciutadana el que tenim previst fer és fer una presentació pública d'aquest nou reglament, perquè és així com vam quedar amb les entitats", ha assenyalat Venturós. L'Ajuntament de Berga també editarà una guia "molt gràfica i visual" per divulgar les eines de participació, "per explicar quins són aquests nous drets que genera aquesta nova obertura i tot el que té a veure amb el nou reglament de participació popular". 

Taules de participació

Les taules de participació podran posar-se en funcionament, per part de l'equip de govern, de manera concreta quan interessi "fiscalitzar" el funcionament d'un servei municipal, com podria ser el servei de neteja, d'aigües o la brigada, o bé una qüestió determinada. "Després del treball del tècnic de la Diputació s'ha vist que la voluntat majoritària no és tant que hi hagi unes taules permanents - alguns d'existents com el Consell Escolar Municipal - sinó que existeixin segons una temàtica concreta que en un moment determinat pugui voler-se tractar", ha comentat Montse Venturós. 

Intervenció directa al ple

Els ciutadans que vulguin participar al ple podran fer-ho amb el nou reglament. Les entitats o associacions que vulguin presentar mocions podran fer-ho sol·licitant-ho per escrit a l'alcalde o alcaldessa, via instància a partir del registre municipal, amb una antelació mínima de 10 dies hàbils abans de la celebració del ple. Les entitats, associacions o ciutadans podran formular també precs i preguntes al ple municipal si ho demanen per escrit i se'n debatrà la incorporació en junta de portaveus.

En una sessió ordinària, si l'alcalde o alcaldessa així ho desitja, també podrà obrir un torn de precs i preguntes per tots els ciutadans que hi hagin a la sala. 

Pressupost participatiu

Pel que fa al pressupost participatiu, Montse Venturós ha valorat que és possible tirar-lo endavant, encara que en l'actualitat l'ajuntament només pugui decidir el destí d'un 3,73% dels diners, tal com va indicar dimarts el regidor d'Hisenda, Francesc Ribera. "És possible perquè la legislació vigent t'ho permet, hi ha capítols en els quals sí que s'hi pot incidir, o hi ha qüestions d'inversió sobre les quals sí que poden utilitzar-se una part d'aquest pressupost", ha comentat Montse Venturós. 
Arxivat a