La 2a edició de la Gala d’Estels de Queralt promou la ciència i l'astronomia

La iniciativa va néixer per potenciar el coneixement de l'entorn natural del santuari a través d'activitats divulgatives, més enllà dels actes religiosos

Redacció
06 de setembre del 2018
Actualitzat a les 11:37h

El Santuari de Queralt, al vespre. Foto: Albert Vázquez


El Santuari de Queralt tornarà a convertir-se en l'escenari de la Gala d'Estels, una vetllada dedicada a la ciència i l'astronomia que es farà el pròxim dissabte, 8 de setembre, a partir de les 7 de la tarda. Es tracta d'una iniciativa promoguda per l'àrea de Festes de l'Ajuntament de Berga que va néixer l'any passat per potenciar el coneixement de l'entorn natural del Santuari a través d'activitats divulgatives, més enllà dels actes religiosos celebrats durant la Gala de Queralt. Enguany, s'han programat diverses propostes gratuïtes i adreçades a tots els públics, que es portaran a terme a l'esplanada del Santuari de Queralt, situada a davant de l'església. Per promocionar la Gala d'Estels s'han editat 5.000 postals dissenyades per les Reines del Mambo que es poden trobar als comerços i equipaments municipals de la ciutat.
 
L'espectacle de la ciència
 
La segona edició de la Gala d'Estels començarà amb una xerrada sobre astronomia titulada "Natura i estels", a càrrec de Marc Rafart. El físic i professor d'educació secundària proporcionarà als assistents una sèrie de coneixements bàsics sobre orientació estel·lar per aprendre a observar les constel·lacions i descobrir l'origen de la denominació dels diferents grups d'estels que es poden contemplar a ull nu.
 
Seguidament, es convida a tothom a portar-se el sopar en una carmanyola i optar a guanyar un dels cinc premis que s'atorgaran a les carmanyoles més sanes, divertides, petites, grans i ben conjuntades. L'anomenat “sopar de carmanyola” es farà de 8 a dos quarts de 10 del vespre.
 
Posteriorment, el físic i divulgador Dani Jiménez realitzarà un espectacle basat en la història i l’evolució de la ciència titulat "Des d'Arquímedes fins a Einstein". El popular científic i col·laborador habitual en diferents mitjans de comunicació repassarà alguns dels experiments dels científics més rellevants de la història a través d'un viatge estimulant i participatiu.
 
Un viatge a l’interior de l'ànima
 
La Gala d'Estels finalitzarà amb una de les activitats incloses en el programa de promoció turística "Berga viu l'estiu 18". La proposta titulada "Domus Àurea: del centre de la Terra als confins de l'univers", consistirà en una passejada que recorrerà el camí de la volta del castell per descobrir l'espai sagrat i interior de l'ànima. L'activitat dirigida per l'agent cultural Toni Gol començarà després de l'espectacle científic. El punt de trobada serà a la plaça de l'església.
 
L'organització recomana portar lot, calçat còmode i roba d'abric. En cas de pluja, les activitats de la Gala d'Estels es traslladaran a l'interior de l'església.
 
La Gala de Queralt
 
Berga també es prepara per viure una nova edició de la Gala de Queralt. El passat 31 d'agost van començar els actes de la novena amb la celebració de diverses misses dedicades a diferents col·lectius. Les activitats prèvies culminaran el dissabte, 8 de setembre, amb la celebració de la Gala.
 
La jornada s'iniciarà a les 9 del matí amb una missa que es farà a la Cova de la troballa. A dos quart de 12 del matí hi haurà missa solemne amb la prèdica de mossèn Ramon Viladés i els cants de l'Orfeó Berguedà. Durant l'ofici es farà l'entrega d'orenetes als capitats i les capitanes de l'any passat i també es nomenarà a les persones que ocuparan aquests càrrecs l'any 2019. Abans i després de la missa solemne hi haurà audició de sardanes amb la Cobla Pirineu i volada de parapents.
 
Els capitans i les capitanes de Queralt d'aquest any seran: Jordi Garra i Montserrat Sala, Ramon Subirà i Maria Consol Martínez, Jordi Guilanyà, Josep Pla, Judit Serra, Raquel Serena i mossèn Ramon Barniol.
Arxivat a